Ве молам за мала помош на кратко.Денес почнавме со вкусови јаболче и утре исто ке дадам малку јаболче, па потоа слива 2 дена, круша 2 дена и ке дадам мешани кашички јаболче морков, јаболче слива, јаболче круша. Послем тоа што да давам? По цел оброк? Ве молам ако можи некоја да ми пиши на кратко како правевте како да продолжиме да воведиме оброк
Месо да дадам прво телешко или пилешко? И како се дава? Три дена по ред како и останатите намирници или на преку еден ден? И колку пати во неделата да давам месо?
Матичната ми рече првин телешко да давам. Не го воведував по неколку дена, туку почнав да давам 3-4 пати неделно месо со зеленчук.
Мамички, за некој ден ќе правиме 8 месеци. Спанаќ уште немаме пробано, но мм ми купил зеље. Можам да и го спремам?
Jas pocnav od 5m so vkusovi i toj mesec go izgubiv samo za probuvanje. Znaci 2-3 dena davav isto sega sme 6 pocnav so obrok. Inaku imame probano jabolka, sliva, praska, oriz, palenta, griz, kompir, morkov, tikvicka, tikva, proso, krusa. Sega i. pravam kombinacii od ovie raboti so plus nekoj nov proizvod.
Мајки тие што имате замрзнато сварено месо, како го спремате пред да го давате, дали го ставате пак малку во вода да поврие?
За пилешко домашно месо, треба да најдам петле или кокошка? Или небитно што е? И како се спрема, просветлете ме оти врска немам. Никогаш не сум готвела кокошка.
Можиш и кокошка. Најубаво било мисиркиното месо да се започне, но тешко да се најде домашно. Инаку домашното се варе многу подолго бидејќи е малку по тегаво. Е сега ако сите јадите заедно стави ја цела кокошка во тенџере ако само за неа одели го месото од коската и свари колку мислиш другото замрзми го.
Овој го давам Моцарела каква давате, на која фирма? И со што ја комбинирате? Бебо е 7+, од млечни продукти само кисело млеко имам воведено, што друго освен моцарела може да дадам?
Имам петел домашен од баба и дедо уште не сум дала, да бевме поблиску ќе ти пратев И јас немам досега варено ама знам дека подолго се вари... Јас и јогурт некогаш му ставам во кашичките.
Не е битно петле или кокошка, битно да е младо. Ќе го исечеш на помали парчиња и ќе го замрзнеш па ќе си вадиш по потреба и ќе го вариш исто како и телешкото, при крај ќе му додадеш и зеленчук. Од коските ќе направиш бујон. Ко што ти кажаа и другите членки домашното пилешко е малку потегаво за разлика од купечкото и подолго време се вари. п.с. Ако идете пак навака имаме ние петлиња да знаеш.
Јас не сум почнала уште со млечни производи, ама педијатарот ми рече може се освен обично солено сирење на 7 месеца. Кисело млеко, павлака, јогурт, урда, а од сирења само моцарела.
А не знам со што би ги комбинирала млечниве производи? Моето јаде кисело млеко само со овошје, како овошен јогурт да му дојде. И кажете ми за диња и лубеница, сакам да дадам додека им е сезона. Да ги комбинирам со нешто (што на пример?) или сами да ги дадам?
Za dinja i lubenica i jas sakav da prasam. 8+ sme i sakam da probame dodeka e sezonata. Pomalku sekako, lubenica e teska za stomakot. Jas davam kiselo mleko i jogurt isto so ovosje, kako ovosen jogurt. Sakav nesoleno sirenje (koe kupuvate ako moze slika?) ama ne znam so sto da kombiniram. I imam uste edno prasanje. Zolcka kolku dolgo voveduvate? Jas dadov 1/4 minata nedela dva pati, sega davam 1/2 i sto da pravam slednata nedela? Cela zolcka ili 3/4? Maticna mi kaza 3/4 ama jas sakam da prasam i tuka
Јас 3 недели воведував жолчка, првин 1/4, па следната недела 1/2, и третата недела дадов цела жолчка. По два пати неделно.