И јас давав од таа урда и мислам дека не е толку страшно. Инаку јас незнам што да правам со син ми, што убаво си јадеше сега кога види дека му носам нешто за јадење, ја затвора устата и се крие. Секаква храна избегнува само на цицање е, исто како новороденче. Јас ова инаетење го припишувам на процесот на вадење заби ама сеуште немаме ни з од заб. Ниту зеленчукови каши сака, ниту овошје, ниту житарици ама баш ништо и веќе паника почна да ме фаќа да не му е малку само цицање. А јас се чувствувам изнемоштено, нонстоп е на цицање ама баш како новороденче ни ден знаеме ни ноќ. Ако има некоја слично искуство нека сподели бидејќи јас веќе неможам почнаа вртоглавици и главоболки и ептен сум изнемоштена, кога го носам во раце се ми се чини во секој момент ќе се струполам
Исто и ние мила, досега имавме неколку вакви периоди со нејадење и секој пат мислев дека е запче во прашање, ама еве уште сме без заби. Ако не е цицањето од воздух ќе живее ова бебе. Па и како што не пие ни вода ни течности воопшто, ми е жал да му кратам од цицањето. Буквално цица како новороденче. А многу е активен, само оди, трча...и јас сум за никаде. Ама мене овој филм со нејадење ми е гледан па не се секирам толку како првиот пат оти знам ќе помине. Зборот ми е, не си единствена со истата мака. Само издржи го периодов и не форсирај, ќе му се врати апетитот. Пред некој ден се зезнав многу...инсистирав да касне барем неколу лажички и ми поврати многу. Ќе им помине, ај.
Мајки читајки ве мислам дека грешам во хранењето но ќе споделам со вас. И давам секиј ден накај 12 овошна или зеленчукова каша. Но бидејки јаде како врапче, 30-40 грама, остатокот од кашата и го давам подоцна(уште 20-30 грама накај 16 часот). Дали да пресранам да и го давам остатокот? Или да си продолжам вака? Стварно памет немам
Оооо дρага моја,ние толκу многу повρаќаме сκоρо сеκој ден. И мене почна навиκа да ми станува. Моево дете само отваρа уста и κога ќе се "пρеполни" повρаќа и низ нос. Ајде ќе се сρедат,да потпоρаснат малκу. @chocolade не се пρепоρачувс домашно пρиготвени κаши да стојат подолго вρеме. Аκо си ρешила да даваш два пати,подобρо пρави помалκу,ем ќе јаде ρазлична хρан ем свежа што е најважно.
Па намали на количина. Пробај да дадеш помалку и почесто во денот. Ако треба давај Повеќе оброци ама помали. Џабе јаде ако го повраќа тоа што го изело.
Не дека сум решена туку така се тешам дека изела повеќе . Да во право си подобро секако дека е подобро свежа. Ке се консултирам со педиајтар дали да воведам втор оброк зошто јаде мн малку прв оброк. А јас тоа што и го давам втор пат за сега е мн малку, еве денес беше 3-4 лажички фала ти многу Забравив да пишам дека и покрај тоа што јаде малу, потоа ми прескокнува еден оброк млеко. Дали треба да бидам загрижена??
Ovesni snegulki od koga pocnavte?P.S.Denes kupiv i c.cimet i kokosovo,vo site ovosni li da stavam od ednoto ili kako?Pretpostavuvam i tie kako sekoja nova namirnica da gi testirame po 3 dena ili nema potreba?
Тρи обρоци имаме и мислам деκа се доволно. И јас не фоρсиρам воопшто јадење, κолκу изеде-толκу. Но цица κаκо новоρоденче(многу и често) и мислам затоа повρаќа. А напρедува супеρ,8.5 месеци и над 11κг. Оваа недела е добаρ,се надевам полеκа се сρедуваме,само тоа повρаќањето може и навиκа да стане.
Тоа сакав и јас да ти го пишам сега.Дека може желудникот да му се навикне да ја исфрла механички цврстата храна,пошто кај вас ова трае скоро 2 месеци нели? Да прашам која купечка тарана е без јајца?Барав денес ама декларации само на италијански имаше и не разбрав ништо. Сега тек гледам дека деновиве еден куп прашања на темава сум поставила
Ако, пробај тие три оброци да ги поделиш на 4, па и 5. И почекај барем саат време да помине после оброкот па понуди цицање. Не велам дека е некое сигурни решение, ама пробај. Не чини тоа што повраќа толку често.
Мм денеска купил ослиќ и црвена пастрмка наместо бела. Ослиќ знам дека смеам да му воведам, денеска му дадов прв пат, но црвена пастрмка смеам ли? До сега јадеше само бела, да не е мал за црвена или можам да му ја спремам?
Таκа и пρавам,не давам да цица помалκу од час,но што е тоа е. И последниов месец,се сρеди,не повρаќа,наголемува,можеби од стρвност таκа ми пρавеше. Κаκо и да е,сега ниκој не ни саκа да ми го нахρани,се плашат особено мм. Внуκ ми две годинκи има и ден денес е ист,се пρејадува и повρаќа,тоа го пρави отκаκо е ρоден.
@PUPICA циметот тестирај го три дена, сепак е зачин. И сметам дека повеќе од 2 пати неделно не треба да се дава, ставај во тие каши каде што сметаш дека ќе го подобри вкусот. Овесни снегулки од 7 и пол или 8 месеци. @joy1 јас најдов во Веро, тарана во нивно производство, мислам се викаат Spar. Пишуваше посен производ, а и на кесичката мислам пишуваше состав.
Мами ајде Хелп пиперка од кога смеам да воведам,зелена/црвена целер и дајкон исто од кога?знам за целерот читав по групиве на фб.само стеблото се давало вие како го давате?фала ви
баш вчера бевме на контрола прашав, целерот 7+, пиперка 8+, за дајкон не прашав ич не ми текна. А за целерот јас знам дека баш стеблото не се дава, туку само плодот белото.