Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    И ние почнавме денес со вкусови. За две недели полни 6 месеци, ама пак тогаш здравје на одмор ќе бидеме и сакам да си поткаснува нешто друго освен млекце зошто на жештиниве помалку ми цица. Денес како за прв ден проба зеленчук и тоа морковче. Две лажички нецели со мрштење и со плукање. Не знам дали нешто воопшто голтна. Утре пак :D После тоа во план ми е јаболче, па сладок компир, па слива, ориз, тиквица, праска и тако даље. Повеќе време ми одзема правењето отколку јадењето нејзино ама тоа е. Ќе се помачиме 8)
    Сакав да шрашам дали може во соковник да ставам морковче и тоа да и дадам да пие, чисто да проба друг вкус или да се учи на лажичката?

2. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Ех ко ќе пројаде, па ко ќе се залепиш за тоа шпорето, левел мастершеф, друг муабет ќе правиме :D

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    За почеток да, доволни се 30 грама да јади. Но потоа треба да зголемува. Матичната ми рече дека на 9 м треба да јаде 3 пати по 200 до 250 грама, една ужинка и плус 3 пати да цица вкупно млеко 600 мл. Мене ова ми изгледа премногу за мене, а не за бебе. На ова жешково јас да испијам 600 мл млеко, ако знам уста утепај ме

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    24.188
    А како ќе знаеме тие што се на доење по колку мл цицаат во текот на денот?

На lackygirl и Coco31 им се допаѓа ова.
  5. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Опасна е матичната твоја со критериумиве.Еве кај нас цица од 5 до 8 пати дневно, а деновиве е во скок па иде и до 10 пати.Јаде од 300 до 400 г во 3 оброка и се прејадува пд тоа.За 8 и пол месеци мислам дека е ок.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Има да фрчат слики на инста со јадења и јас со тава голема, со шерпа за ајвар над шпорет:makeup:

Треба да. Ама ете не сака. Ако крвната слика е во ред не се грижи, наследно е :)

На LoveHope, Milaаа991 и babydust им се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас не ни бројам подои. :wasntme: сигурно се повеќе од 10. Денеска свеки ми се јавува и ми вика што правиш и викам еве џицаме. Ми вика како мачка со мачиња си, цел ден обесена ти е. :D

На lackygirl и babydust им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @FreeMind исто и е синко страстен цицач и кога ќе види дека јадеме обавезно се тегне да проба и тој. Аааааа,си викав,што побрзо да дојде време за хранење,ептен имав мерак да му правам јадење и да му давам да јаде.
    И дојде моментот да почнеме со вкусови,пробува,ама онака,на моменти јаде,на моменти помалку. Викам,не го форсирам,колку сака толку,со сила бутање лажица нема. Арно ама почна да го боли стомачето,ајде пауза од храна со тоа да не е, па црвено грло,ајде тој неќе да јаде, и така и му остана да не јаде. Во почетокот кога почнавме со оброк јадеше скоро цела мала тегла,таман се токмев втор оброк да воведам престана да јаде. Неколку лажички и готово,затвара уста,вика и мавта и удира со раце.
    Се мислам забите да не почнуваат да излегуваат па затоа да не не сака, го допирам со лажичка и да го боли :wasntme: Ми личи дека го боли кога ќе го допрам со лажичка,бидејќи отвара уста,јаде и во еден момент почнува да вика,да се трга и не дава да му протнам пак. Потоа на она што ни останало додавам од водичката во која е варено,го правам течно,сипувам во филџан и така пивнува 5-6 пати,мисли дека пие од моето.
    И туказавршува нашето хранење. Обавезно сме замачкани и јас и тој и хранилката.
    Стварно нз што ќе се прави со ( не) јадењево. Инаку почна да пие вода. @happygirl да не се плаши,има надеж. Не пиеше,јас нудев постојано,и од лажичка и од шише и од чашка,и пред некој ден му давам шише тој влече ли влече. Не пие многу30-40 мл во тек на ден,ама добро е. Така да,кога ќе им се припие вода ќе пропијат. Се надевам така и за јадењто ќе биде.

На FreeMind, Milaаа991 и happygirl им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    24.188
    Леле се надевам ќе пропие наскоро и моево, многу се нервирам. Не за друго, ај сега сум му достапна во било кое време за доење, ама кога ќе тргнам на работа нема да е така.

Инаку, @FreeMind бебо мој исто не сакаше зеленчук на почетокот. Си мислев дека е бидејќи го проба овошјето, ама веројатно не му било вкусно. Почна да јаде по цела голема тегла (а сега и повеќе некогаш) зеленчукова каша откако почнав да му ставам и телешко месо. Дадов месо на 6+ јас, и си ги јаде и домашните и купечките каши. Навистина е друг вкусот со месо, 100 пати поубави се. Пробај и така :)

10. Ivke

Ivke Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    Истото го правеше и кајмене,по совет од педијатар,рано е за воведување на млечни производи ама доктор па послушав..во зеленчуковите каши да додавам ептен малку јогрут или кисело млеко и одма се е изедено или ако не сакаш да даваш млечни тогаш малку јаболка или банана и ќе го јаде ( и само зеленчук стварно е многу грдо )

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Сакам модар домат да дадам во комбинација со пиперки печени во рерна, бебе е 9 м смеам ли?

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    24.188
    Леќата успешно воведена, му се допадна на бебо па се си изручка :)
    Освен во леќа, лук во што друго ставате?

13. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Втор ден морков. Не го сака, го плука, се мршти, мафта со раце мислиш ќе ме тепа. Пола каша отиде на лигавчето. Проба и сама со прсти да јаде ама не и се свиѓа. Од зорт, на едно патче што му го лапа клунчето го брцнав во кашата и и дадов и си шмокаше.
    Ќе видиме утре како ќе биде, јаболче и морков. Прашање: јаболчето да го варам ли?
    Ќе земам и една купечка таква каша па ако не ја сака мојата да пробам со купечката.

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.944
    Допаѓања:
    14.662
    Јас јаболко никогаш не сум сварила, ниедно овошје поточно. Можеш и варено и свежо, пробај ги и двете комбинации, па која повеќе ќе и се свиѓа. Јас и морковот го давав свеж додека не почнав со месо, убав е и така.

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас денес и ставив во маклце од пиперки и модар патлиџан.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    98
    Дали во готвач на пареа готвите и месо?

17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Не. Ќе треба да го готвиш 6 часа :) (освен ако има некои за оваа намена, ама сепак е пареа, месо убаво за се зготви не верувам)
    Јас го варам убаво. Па потоа со зеленчукот го ставам пак 10мин на пареа и блендира

18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @AlicaInWonderland
    @monik55 кога давате каша од зеленчук,а истиот го приготвувате на пареа,каква течност додацате за да не е толку густа кашата? Претпоставувам кога додавате и месо ставате од таа вода,ама кога не ставате месо?

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Во зелечуковите ретко додавам вода дека повеќето зеленчуци си пуштаат. Ама ако некогаш има потреба обична превриена вода ќе ставам.
    Тиквицата пушта многу вода. И тркалце-две врши работа за супер густина

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    98
    А со какви кашички да почнам од зеленчук? Ние веке јадиме јаболче, слива, круша и морковче. 5 мес сме :)