И мене ова ме интересира. Сега сакам да правам со телшко, морков и не знм дали со ориз или компир некоја манџичка. Па некоја искусна мамичка нека ни каже.
И јас дојдов да прашам дали може да давам на бебо (8+) модар патлиџан? И со што се комбинира тој? Исто и за црвена пиперка (баниран) кажете ми?
Јас му направив: Јунешко,модар патлиџан,компир,морков,кромид и пиперка. Да стане од спиење ќе му го изблендирам и ќе видам дали ќе јаде.
Ние успешно поминавме со оваа комбинација само без пиперка и кромид и плус кисело млеко оти така не ја јадеше.
Кажете од кој блендер сте стварно задоволни? Јас имам на делимано ама постар и без сад долу и не ми бленда убаво мали количини. Пример денес пола јаболче и еден морков не можеше убаво да ми ги изблендира. Може 10 пати враќав за да ми изблендира поасално.
Јас уште се мачам со храната да не ме мислите Има ли некое друго бебе што ја чува храната во уста и не сака да голтне никако макар и стоела така 15 минути со отворена уста додека устата не и се наполни и со плунка покрај храната, да се тоа фино исплука? Пауза два дена направи. Не е до вкус, до голтање е проблемот. И месо ставив и овошје, не сака да голтне и точка. 6,5 месеци утре.
Го мешам со тиквица и морков и направи го погусто. Можиш и со овошје, праска, круша. Пробувај повеќе комбинации ќе фрлиш две три каши ама тоа е. Ако веќе никако не го сака не е крај на светот понатаму ќе пробаш пак. Туку јас имам неколку прашања кој знае да ми пише: 1.Од кога ќе воведам месо колку пати неделно да го давам? 2.После месото што може да се воведе млеко или жита? 3.На колку растојание да биде воведувањето. Инаку цица после секој оброк, пие и течности. 4.Дали може појадокот да се дава на два пати? Пример сабајле и дадив во 9ч пола а изеди и потоа пробав пак кај 11ч ја изеди другата половина или грешка е вака.
8 meseci bebe ne jade ama bas nisto osven epten malku kiselo mleko i voda pie.Nudam i blendirano i parcinja nikako ne saka.Me zagrizuva sto hemoglobinot pred eden mesec mu bese 13 a sega mu e 10.Doktorot vika nema mesto za panika. Neznam kako da go nateram da jade.Zabi vadese vikam aj od toa e.Sega od zesko e?Ama do koga vaka.Mislam deka ne mu e dovolno samo cicanjeto.Mnogu e aktiven lazi, ,se prevrtuva, ,se isprava na noze kaj stigne