Ме фака страв, ве читам и стомак ми се превртува. Слушнав и доста различни ставови, на контрола пред некој ден ни кажаа можеме да почнеме со пробување на вкусови но и немора добро си напредува, но ако почнуваме ни направи список со што да се почне колку и како. Ни напиша со јаболко да почнеме а пријателка која има исто бебече и рекле со морков за да може да јаде зеленчук. И сега што? Од кога почнавте вие и со што е најдобро?
Првите намирници се тие... јаболче, морковче, круша, слива. Не е битно дали морков дали јаболче. Ти дала насоки.
Генерално викаат да се почне со зеленчук, демек да не се научи на благо овошје, па да не го сака зеленчукот. Ама и сама можеш да прочиташ на форумов, не се покажало тоа како вистина. Детето ќе си сака некои работи повеќе што и да му дадеш прво. Јас дадов 4 зелечука и 1 овошје од почеток, и пак си сака благо. Овошје јаде без проблем, зеленчук само со молење.
Овде се почнува со зеленчук нема ограничено најчесто е морков, пашканат и батат. Овошјето е последниот месец и се воведува за појадок и како меѓу оброк. Тоа не е заради вкусот туку поради варењето од страна на организмот. Зеленчукот се смета за најлесна храна затоа со него се почнува ( се разбира не да му лупнеш гра ) Месото се уклучува веднаш заедно со маслото и рибата. Компирот е втората недела со масло заедно, па месо ( било какво), па риба заради состојките кои му требаат на бебето. Втор месец се житарките и млечните продукти и трет е овошјето. Јас досега само зеленчук варев на пареа ( не дека го проба или изеде), а месо во теглички купечки. Оти тоа е премалку што ќе го изеде за да вариш два саати. Риба имаш исто во теглички на хип со комбинација зеленчук за да не ја спремаш. Веројатно е тешка за готвење, но пребогата со омега 3. И нерви мила моја. Нерви спремај! Нека ви биде со лесно.
Фала ви на сите ке мора да се почне па што биде нека биде, се надевам лесно ке биде и забавно Поздрав мамички, убав ден
Колку поразлични совети и поопуштени. Супер. Вака да им се избациш во Здрава Храна здрави деца на клада ќе те стават. Риба таму стрикно по година се дава.
Па затоа сите си истражуваме и си наоѓаме начин кој најмногу ни одговара. Најмалку што и треба на мајка што првпат се соочува со сите овие работи некој да и рече дека си го загрозува детето што му дала риба 3 месеца порано... И затоа на ниедна група на фб не сум коментирала, иако следам доста од нив.
Моето напредува манекенски се должи над просекот а се дебели до просек мајкина, повисока а послаба.... Ние почнавме на точно 5 мес. (полни) почнав со тиквички обарени и блендирани.... Значи прво со зеленчук.... Давав 3 дена со ред па 1 ден пауза измеѓу вкус.... Досега имам дадено : тиквички, морков, пашканат, круша, праска нектарина, кајсија, банана, сок од домати, сок од лубеница и сок од диња (соковиве да ги шмукне од парче) сега сакам да воведам житарки и да давам комбинација со овошје за доручек, и веќе треба да видам по колку гр. да давам храна.... Читам дека давале по 100гр. но некако ми изгледа многу како за почеток инаку бебка сака повеќе зеленчук некако така ми остави впечаток среќно
Браво мајче, не се ни сомневав.Сепак искуство си е искуство.Сакав и јас да земам од играчкиве да пробам за во хранилката.И ние напредуваме со седење додека не и здосади па може ќе се лаже со играчката.
Бони ќе почните со дохрана?или и ти како мене ѕиркаш овде и полека се припремаш Јас прашав овде кога да се започне и најдобро ми рекоа на 6+,односно кога бебе веќе е спремно да седи и со рака да донесува храна/предмет до уста,така да рано ми се виде некако
Скроз е лабаво. Ова со рибава не им го сфаќам зошто ја чекаат годината? Кое е објаснувањето? Важно си млатат паричиња браво за девојките. Ти ако немаш друга работа чувај ја рибата за од пет години за да никад не ја пројаде ) Логички ред нема на внесување само патоказ за здраво хранење за развој на дете. Житарици за енергија наутро, ручекот е зеленчукот со железо и омега масни киселини и ноќните млечни продукти кои го потикнуваат хормонот за добар сон. Два меѓу оброка овошје со витамини и затворен круг. Секој може да ги измеша и да направи свои комбинации али зошто да се замараме непотребно кога ете некој за тоа е платен. Позитивно е што и ние ќе научиме така да се храниме. А не тост да стискам ) Искуството си го прави своето. Да ја земеш играчката со сигурност ќе ја сака. Гледај да се врти во круг скроз заборава дека јаде. Стварно вреди. Тоа е основа за да ти дадат препорака за исхрана. Во спротивно имаш ризик со голтање. Исто сам треба да се подава по храна ќе те праша педијатарот и за тоа. Цел живот ќе јаде ќе му се здосади начисто. Плус е многу досадно ова со готвењето пет грама зеленчук и ранењето трае еден саат и чистиш потоа пола саат. Почекајте си 6+ ако нема потреба од порано.
На контрола пред 4 дена ни рекоа може но и немора. Јас искрено несакам ич, некако во глава ми беше запишано 6+ и сега кога ми спомнаа дека може ми измеша се. Еве уште не сме почнати ради вакцината се вадам со неа незнам може од 5м ке почнам незнам стварно незнам
@Ringishpil_ , @***Bony*** и јас ја демнам темава веќе цел месец и се припремам . Во план ми е некаде околу 5 и пол месеци да почнам со пробување вкусови. Кај мене бебка почна да ме гледа во уста кога јадам и шлапка со муцето, многу ми е интересна .