Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    24.618
    И јас давав колку што сакаше, уште од почеток јадеше по 100г, никаков проблем немаше.

На YoursTruly му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Ме фака страв, ве читам и стомак ми се превртува. Слушнав и доста различни ставови, на контрола пред некој ден ни кажаа можеме да почнеме со пробување на вкусови но и немора добро си напредува, но ако почнуваме ни направи список со што да се почне колку и како.
    Ни напиша со јаболко да почнеме а пријателка која има исто бебече и рекле со морков за да може да јаде зеленчук. И сега што?

Од кога почнавте вие и со што е најдобро?

3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На 5 + со морков почнав

На Ygritte и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Првите намирници се тие... јаболче, морковче, круша, слива.
    Не е битно дали морков дали јаболче.
    Ти дала насоки.

На ***Bony*** и duffi им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    14.665
    Генерално викаат да се почне со зеленчук, демек да не се научи на благо овошје, па да не го сака зеленчукот. Ама и сама можеш да прочиташ на форумов, не се покажало тоа како вистина. Детето ќе си сака некои работи повеќе што и да му дадеш прво. Јас дадов 4 зелечука и 1 овошје од почеток, и пак си сака благо. Овошје јаде без проблем, зеленчук само со молење.

На ***Bony*** и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Овде се почнува со зеленчук нема ограничено најчесто е морков, пашканат и батат. Овошјето е последниот месец и се воведува за појадок и како меѓу оброк. Тоа не е заради вкусот туку поради варењето од страна на организмот. Зеленчукот се смета за најлесна храна затоа со него се почнува ( се разбира не да му лупнеш гра :))
    Месото се уклучува веднаш заедно со маслото и рибата. Компирот е втората недела со масло заедно, па месо ( било какво), па риба заради состојките кои му требаат на бебето.
    Втор месец се житарките и млечните продукти и трет е овошјето.

Јас досега само зеленчук варев на пареа ( не дека го проба или изеде), а месо во теглички купечки. Оти тоа е премалку што ќе го изеде за да вариш два саати.
    Риба имаш исто во теглички на хип со комбинација зеленчук за да не ја спремаш. Веројатно е тешка за готвење, но пребогата со омега 3.

И нерви мила моја. Нерви спремај!
    Нека ви биде со лесно.

На Ygritte, duffi и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  7. PrettyG

PrettyG Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    873
    На 5+ почнавме со пробување на вкусови. Прво со морков, ориз и јаболко. Тоа беа првите вкусови

8. YoursTruly

YoursTruly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2015
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    230
    Ви благодарам на помошта, ќе се обидам и јас денес да каснеме повеќе (fingers)

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Фала ви на сите :* ке мора да се почне па што биде нека биде, се надевам лесно ке биде и забавно :D
    Поздрав мамички, убав ден :hai:

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Колку поразлични совети и поопуштени. Супер.(y)
    Вака да им се избациш во Здрава Храна здрави деца на клада ќе те стават.:rofl:
    Риба таму стрикно по година се дава.

На Lolipop23, Ygritte, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.945
    Допаѓања:
    14.665
    Па затоа сите си истражуваме и си наоѓаме начин кој најмногу ни одговара. Најмалку што и треба на мајка што првпат се соочува со сите овие работи некој да и рече дека си го загрозува детето што му дала риба 3 месеца порано... И затоа на ниедна група на фб не сум коментирала, иако следам доста од нив.

На lackygirl, Coco31, Ygritte и 5 други им се допаѓа ова.
  12. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Јас пак :lol: како ја приготвувате храната ја варете или на пареа?

13. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.449
    Моето напредува манекенски :D се должи над просекот а се дебели до просек (fingers) мајкина, повисока а послаба.... Ние почнавме на точно 5 мес. (полни) почнав со тиквички обарени и блендирани.... Значи прво со зеленчук.... Давав 3 дена со ред па 1 ден пауза измеѓу вкус.... Досега имам дадено : тиквички, морков, пашканат, круша, праска нектарина, кајсија, банана, сок од домати, сок од лубеница и сок од диња (соковиве да ги шмукне од парче) сега сакам да воведам житарки и да давам комбинација со овошје за доручек, и веќе треба да видам по колку гр. да давам храна.... Читам дека давале по 100гр. но некако ми изгледа многу како за почеток :D инаку бебка сака повеќе зеленчук некако така ми остави впечаток среќно :l:

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.053
    На пареа.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  15. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Браво мајче, не се ни сомневав.Сепак искуство си е искуство.Сакав и јас да земам од играчкиве да пробам за во хранилката.И ние напредуваме со седење додека не и здосади па може ќе се лаже со играчката.

16. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Бони ќе почните со дохрана?или и ти како мене ѕиркаш овде и полека се припремаш :)
    Јас прашав овде кога да се започне и најдобро ми рекоа на 6+,односно кога бебе веќе е спремно да седи и со рака да донесува храна/предмет до уста,така да рано ми се виде некако:^)

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Скроз е лабаво. Ова со рибава не им го сфаќам зошто ја чекаат годината? Кое е објаснувањето? Важно си млатат паричиња браво за девојките. Ти ако немаш друга работа чувај ја рибата за од пет години за да никад не ја пројаде :))

Логички ред нема на внесување само патоказ за здраво хранење за развој на дете. Житарици за енергија наутро, ручекот е зеленчукот со железо и омега масни киселини и ноќните млечни продукти кои го потикнуваат хормонот за добар сон. Два меѓу оброка овошје со витамини и затворен круг.

Секој може да ги измеша и да направи свои комбинации али зошто да се замараме непотребно кога ете некој за тоа е платен.

Позитивно е што и ние ќе научиме така да се храниме. А не тост да стискам :))

Искуството си го прави своето.
    Да ја земеш играчката со сигурност ќе ја сака. Гледај да се врти во круг скроз заборава дека јаде. Стварно вреди.

Тоа е основа за да ти дадат препорака за исхрана. Во спротивно имаш ризик со голтање. Исто сам треба да се подава по храна ќе те праша педијатарот и за тоа.

Цел живот ќе јаде ќе му се здосади начисто.

Плус е многу досадно ова со готвењето пет грама зеленчук и ранењето трае еден саат и чистиш потоа пола саат.

Почекајте си 6+ ако нема потреба од порано.

На NNA, Skorpija25, babydust и 4 други им се допаѓа ова.
  18. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    На контрола пред 4 дена ни рекоа може но и немора. Јас искрено несакам ич, некако во глава ми беше запишано 6+ и сега кога ми спомнаа дека може ми измеша се. Еве уште не сме почнати ради вакцината се вадам со неа :D незнам може од 5м ке почнам незнам стварно незнам (facepalm)

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.768
    Допаѓања:
    77.126
  20. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Ringishpil_ , @***Bony*** и јас ја демнам темава веќе цел месец и се припремам :).
    Во план ми е некаде околу 5 и пол месеци да почнам со пробување вкусови. Кај мене бебка почна да ме гледа во уста кога јадам и шлапка со муцето, многу ми е интересна :D.

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.