Читам дека на 9м бебето треба да јаде само со прстите, а на 10м веќе да јаде скоро се на масата со родителите. Кај бебо мој тоа ќе биде невозможно ми се чини. 8+ е, и уште јаде исклучиво блендирано храна, или фино пасирана. Не покажува никако интерес према храна, ни кога јадеме ние, ни шлапка со устата, ништо. Ако не гледам на саат и ако не му давам да јаде каша или да цица, мислам дека цел ден може да седи така без да си побара сам. Како да го научам да јаде покрупна храна, до кога да блендирам? Нема ниту еден заб, ама забите не се потребни за да џвакаат.
Полека ќе згуснуваш. Прво блендирано само посуво, па пасирано убаво, па погрубо пасирано, па рендано... Јас почнав со дохрана на 4 месеца, на околу 5 ипол полека почнав погусто да давам. Сега на 7 месеца и давам резанка од тврда праска и ја прегризува со непцето, заби нема и не ми личи дека ќе има наскоро. Ама си џвака. Оброците што помалку ги сака полесно поминуваат блендирани, ама и таму гледам да згуснам. На пример ручек со месо, го блендирам месото и зеленчукот, а компирот само го пасирам, за да има мали грутчиња кога се ќе се измеша. А овошјето, на пример банана, целата и ја давам и глода дирекно од неа. Ќе се научи не се секирај, ама ќе треба неколку месеца.
Веќе можеш да почнеш со пасирано.Јас почнав дел од кашата да ја пасирам со парчиња(она што може да се пасира) а другиот дел ја блендирам дур свикне.Не е воодушевена ама и за тоа треба време.Твое е да нудиш. И лепче по малку и давам оти многу сака да си го врти низ уста и тогаш е најмирна.
8+ сме, моево е 12 и пол кг само цица, вода и има 2 оброци и ете качува повеќе, мм бил таков сега и синко е ко него, генетски е кај нас. Иначе сега помалку јади неладе од 100-150г од оброк значи цел ден 300-350г и 3,4 пати цица.
На гости сум кај тетка ми, тие секогаш прават ваква супа, сега прашав, филети биле, панга филети, беше како чорба, јас му дадов од водата и неколку парчиња од рибата и малку леб.
На гости бевме и му направив попара не ни мислев дека баш вчера ќе јади риба, така испадна и од неколку мали парчиња ништо нема да му биди, имам повеќе пати пишено дека не се водам по табели и по бебе готвач, сега веќе и почнав вака да давам, ако можи да јади нешто од ручекот наш секако да не е запржено му давам. Иначе жолчка ќе му давав вчера, но си јадеше рибина чорба Фала за советот стварно не знам каква риба е, никогаш не сум ја готвела да му правев јас сигурно ќе беше пастрмка.
Абе за јадење ти си знаеш најдобро за бебка, и јас не се водам по тие само општо не е убава таа рибата
Ako moze nekoj da me potseti, sin mi e 6 meseci i pedijatarot ni kaza da pocneme so dohrana, so kasicki, po pola samo za rucek..prvite denovi ne sakase ni da proba, pa pocna po lazicka dve, i sega od vcera pola ke ja izede i bara uste ama mi e strav da ne e mnogu..i posle pola kasicka sekogas bara da cica..i sega ne mi e jasno, kolku vreme taka da teram so pola kasicka, ili da dadam cela posto gledam deka ke ja izede..nemam poim so kerkata kako sum pravela, dajte nekoj sovet kako da prodolzam..се извинувам за латиницата, имам нов тел.не успав веднаш да најдам што како беше, еве сега го средив..
Ако не го боле мешето давај му. За цицање и кај мене првиот месец одма после јадење цицаше сега се среди и тоа.