Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И со рибата лошо поминав. Пет лажички со сила (на хип тегличка).

Може ли тие ноќни каши што ги сакаат вашите да ми ги сликате да видам дали ги имам?

2. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    179
    Глутен дадов минатата недела, сега планирам и втор оброк да воведам и месо .

3. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2014
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    179
    AF0962E7-B4DC-4992-9916-8375B301CC4C.jpeg E37514FF-EF3B-4C1C-BB15-64229ED3DED3.jpeg 9D5900A8-98E7-48AC-AE40-61F3F0561423.jpeg
    Овие мојот ги обожава

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Фри, а проба и со домашни кашички така?
    Оти моево не ги сака купечките, ретко некоја да ја бендиса, повеќе ги сака домашниве.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да. Зеленчук во никаква комбинација не и се допаѓа. Само тиква чиста може да јаде. Овошје чисто само јаболко или слива свежо и тегличка круша и слива ( и тоа е некои си 20/30 гр). Житариците најлошо поминаа со ништо никоја. Оризот дури и го поврати.
    Се останато беше повуци потегни.

Хип речиси го поминав и холе сега идам по другите марки да видам што нудат. И ставам повеќе комбинации во надеж да сака нешто.

Ќе биде многу тешко.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Уште учи малото,ќе биде.Нешто што не јадела на почеток,нуди пак.Велат,на бебе му треба 1 до 2 недели за нешто ново да прифати.
    За риба или месо не сум пробала од тегла,мислам, домашно подруг вкус има.
    За житарките,ништо не давав самостојно.Обавезно со овошје или зеленчук и помалку за почеток.
    Има една на холе тиква и ориз мојата ја сакаше.Јас и жолчката ја дадов прв пат со тиква.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Денес му дадов црно грозје прв пат, го сечев на пола, му ги вадев семките и го лупев, одма го прифати и изеде 10 зрна :) да му давав уште ќе јадеше :D
    8 и пол месеци

На PrettyG му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас и дадов вчера две апки 7+ сме :) Не беше фасцинирана, дури си ја стави цуцлата да не и давам :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Те читам со денови и си викам леле имало друга женска моја.
    Сме "ја летале" со мм за да отвори уста (facepalm) Да не лажам, ама она баш отворање уста за да пикнеш лажиче го направи на 1.5 година. До тогаш, само доближуваш лажиче и она усисава. А за да усисава, прво мора да е блендирано, второ мора да и се даде заниманија да мота низ раце. И тоа таман ќе кажеш ова е омилено вчера добро се покажа, следно јадење не го сака. Мојава самаше што е можно поситни глупости. Ориз, леќа, капачиња. Јас и истурав на тацната од хранилката, па она се занимаваше. Давав шишенца, буквално што ми се најде на рака. Чекав во "заседа". Кога ќе фати нешто, тогаш е моментот и буташ да направиш добра серија (facepalm) кога ќе и здосади, пак јово на ново.
    После преминавме на второ ниво. Цртани! И тоа не е така лесно. Не секој го сакаше. Вртиш, вртиш дур најдеш некој што сака и тераш серија.
    Што вика @duffi не знаеш дали е свесен дали јаде :drunk:
    Со лесно. Мојаба и ден денес не бара храна. Мислам да не ја седнам да јаде нема да побара. А ко топче е :)

На NNA, hello-kitty.90, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Не ни помислив дека нема да сака храна оти засега и преку граница напредуваше. Месец дена дохрана ќе напрви за пет дена. Права борба која веќе си ја искусила. Ај да се научи, ај вкус, ај ова, ај она али ден по ден она ни лажица не сака да изеде.

Многу ме нервира процесов дохрана не знам како успевате до крај али јас пола саат се обидувам и кревам раце го фрлам јадењето и завршил ручекот. Сега за сега млекото ја држи и уште напредува али и тоа еден ден има крај. А тој крај е за некој месец и она мора да јаде.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @kukla21 @FreeMind
    Дајте им играчка, нека се занесат во неа, штом ја отворат устата за да ја јадат играчката бутај лажица.
    Или ти држи ја играчката, доближи ја до устата, ист принцип, отвара уста и бутај.

Кај мене не ги сака овошните за жива глава. Само банана. И се тресе на неа.
    Убавата она, синоќа се бањав касно, свеки не се качи горе по адаптирано да земе да и направи, ја накркала во 23часот телешко(телешко, компир, морков, чушка, кромид) . :D
    Јас сеуште немам дадено од кашичките во теглиња. Можда, да пробам пивеќе ќе ги сака.
    @FreeMind плазма со млекце пробај бе.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене докторката што ја води неколку пати ми кажа да почнам порано од 6 месеци. Не дека не напредуваше добро, туку деКа многу често се случива доени дечиња да одбиваат храна и процесот на воведување да трае подолго. Јас на 6 полни почнав. Знам и ти. Може тоа е нзс, може такви се дечињата.
    Само трпение.
    Мајка ми па и зборува цело време дур ја рани. Може затоа е алапачиче :tmi:
    По мене битно е да научиш што и го одвлекува вниманиеѕо и тоа да го искористиш ко "тајно оружје".

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Мајка ми е тука и се досега пробавме од играчки, цртани, летање, тропање, пеење, играње, лажица метална, на друго место ранење. Се.
    Пискот е и за Д витаминот со лажичка секое утро. Пробавме и со раце да ја раниме и тоа не сака. Само цицка.

Овие месеци она треба да научи дека треба да се храни. Дека има оброци и вода. Да не биде на сила и да ја засака хранат. Се е тоа во ред. Али барем да ја пробува храната за да ја одбива :)

Полесно е порано да се почне кога не разбираат ама не им е потребно тогаш да ги трупаме со храна од која немаат потреба. Сега кога треба да почне да јаде не сака и така да се занимаваш со нешто.

Трпение.

На babydust, LoveHope и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    @FreeMind истото го минав со најголемата. Највеќе кај нас палеше кога во голем шол, тогаш имав некој порцелански, си правев лате за мене. Ставав и лажиче. Нејзината каша ја ставав во ист таков шол, до мојот. Првен јас ќе сркнев малку од моето кафе, од пената, ќе тропкав со лажичето за да и е поинтересно (facepalm).
    Она ќе се излажеше, ќе отвораше уста за да и дадам од моето и одма вадев од нејзиниот шол, да и дадам од кашата. Успеав по некоја лажичка барем така да пикнам.
    Пробај...може и кај вас ќе упали.

На mal.ecka, duffi, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    И ова упали. Сега ми текна. Ми кажа докторката во кашиче да ставам по малку бисквитки. Мојава не е по благото, ама па упали. Ептен бев скептична за ова, ама упали. Ставав ептен малку и намалував. Може коинциденција беше, ама упали.

На mal.ecka и duffi им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Бисквити обични млечни?

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас хип и ставав и едни од лидл, лупилу органски. Мислам од спелт беа.

На FreeMind и duffi им се допаѓа ова.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    @FreeMind многу е фрустрирачки кога не јаде, знам. А уште повеќе кога читаш дека други јадат врсничиња, а ти борби водиш. Ќе се навикне и на лажиче , само трпение. Крати и подои. Нека сети глад.

И најбитно што ти кажа и Кукла , цаката за занесување мораш да и ја најдеш.:D
    Кај мојот се цртани и некоја играчка. И не секој цртан што вика Кукла. Некој ќе бендиса некој не, денес бил омилен, утре не го занима. Исто и со јадењето се однесува.

Не форсирај. Ќе почне и да џвака и да држи храна.
    Мојот уште не џвака, за некои сум немајка, оти не сум го научила за џвака и јаде со цртани. На вакви коментари слободно ги канам да дојдат да го нахранат со парчиња. Мене ми е битно да е сит. А за џвакање секој ќе почне.

Храна не го занима до ден денес. Само зборува ако виде ам ам ам, дај му ќе го доближи до уста и плука. Се додека не го наседнам во стол со неговите занимавки он не јаде.

Од цел ден мене уште хранењето ми е најтежок дел од денот.

На hello-kitty.90, Coco31, kukla21 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Јас секакви му давам, од 6+ не секој ден ама на 2 дена му ставам по 3,4 бисквити во овошните каши, му го блендирам уште овошјето и плус сецкам на мали парчиња да има и за џвакање :)

20. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Periodi se moevo jadese se od domasni kasi. Posle prestana pocna samo leb da gricka i mlekoto mu bese glaven obrok. Pa prodolzi so kupecki kasi eden period sega eve go pa doma sto gotvime toa jade ama meso veke nesaka ni da proba ni blendirano ni parcenca ama zatoa pa od ovosje i zelencuk se jade. A glavna zanimacija se crtani dodeka jade. I da mu smenis jadenje ne primetuva prodolzuva so jadenje. Taka se site si imaat periodi menjaat.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.