8+mesec i ponatamu maka macime so jadenje. Ovosni pak kasnuva i domasni i kupecki i toa bez zitarka poveke gi saka a zelencukovi ne i ne.Ni domasni ni kupecki. E kiselo mleko mu e omileno ama ni toa ne go laze za zelencuk. Hemoglobinot mu e 10 i ve citav deka togas ne se dava mnogu mlecni proizvodi.Veke nemam ni idei sto da mu dadam da jade. I go nudam koga ne e cican ama dzabe.Neznam do koga vaka i kako da go nateram da projade. lebce mnogu saka ama nema nisto korisno vo nego znam
Мојата јаде ама кога има денови да не и е погодено, од кашата и ставам на хранилката и почнува да шлапа, шлапа секаде, на маса, на плочки ама додека си играе јас туркам со лажичката.
Мислам тука дискутиравме за вакумирање во Хип теглите. Ветив слика. Дел од првата тура од сосот за мали, го правеше свеки . Рече дека капаците на Бебелан и Лино се поарни. Ама вакви неколку тегли инцидентно се нашле дома. Хип се најголем дел. Ама за едно вакумирање се ок.
Што има во вакумираното? До колку вода е дозволено? На море сме, малата денес се изнапи вода. Знам жешко е, си бара ама се налева со вода буквално. Сама бара, разликува и бира шише. Оф топик, сум ги заборавила капките вигантол, да купувам од тука други?
Кои се тие каши кои ги подготвувате со млеко што ве читам? На оваа на хип пишува доле да се подготви со вода. Исто и на другата.
Фри ми текна на вас денес, му печев компир и тиквичка на синко и си реков ќе ти предложам тебе да пробате печено, повкусни се, малку маслиново и малку сол му ставив јадеше моево.
Да, и таа со пченка е вкусна. Исто како и таа со пилешко Мила што ја спомна. Инстант кашите на Хип и Хумана со вода се прават, внатре содржат млеко тие. Јас прашував за да му спремам јас млечни каши со АД, гриз/овес/бисквити и некоја овошка. Ама уште е само на купечки каши навечер. Не сум спремала јас.
Отсекогаш сум викала дека НИКОГАШ нема да си дозволам да му давам на дете да јаде и притоа да се залажува со било што. Се знае,се јаде,па после може и цртани и играчки. Мачкање,давање се и сешто,во никој случај. Ама никогаш не вели никогаш. Еве го и моето не јаде. Синко е 7 ипол месеци. Почнавме со цврста храна од 4ипол. Матичната ни рече од 4,ама добро си напредуваше,па почекав 2 недели. Не сакав да го форсирам со храна,па викам ај од 4 ипол ќе почнам да му давам да пробува,таман од 6 месеци да почне да јаде. Како да сум знаела дека треба повеќе време. Ама не. Еве 3 месеци поминаа,сеуште нема еден саглам оброк,едвај пола тегличка јаде. И јас таман помислам,е ова му е омилено јадење,нудам пак по некој ден,неќе. Едвај чекав да почнам да му давам да јаде,сега скренувам. Правам и фрлам,отварам кашички и нив ги фрлам. Едно омилено јадење нема. Морков,ориз,компир воопшто неќе,бар досега е така. Ниту блендирани,ниту пасирано не сака. Е ние кога јадеме,отвара уста,мислиш се ќе изеде. Парченце да дадам,не знае да џвака и се дави.. Сега му ги правам потечни кашите,па сипувам во филџан и демек пијам јас,па бара и на него да му дадам,и ако му се допаѓа продолжува со пиење. Ама пак не испие колку еден оброк. Играчки не помагаат,ги бута во уста,а да му протнеш лажиче никако не ги отвора. Дури и мафта со раце да ми го истури јадењето од лажичката. И се си викам ќе пројаде,ама ништо. А веќе е голем,мора да јаде.
Ista maka imam i jas i veke nervi nemam. Ne mi e tesko da napravam kolku sto mi e tesko da go frlam.Ne i ne zelencuk.Ovosje koga kako.Obrok cel nikogas do sega 8+ e
Ние веќе неколку денови пробуваме по малце нови вкусови..Бебе е 5,5 месеци,досега кашичка морков со јаболка и е омилена,од овошје исто крушка, јаболка,банана и вчера малце праска и дадов..ехее у таа мрежичката смука ли смука,лом се направи..Битно овошје сака,од зеленчук пробав компирче само и компир со брокула преска,ама не сака баш.Знам и со првото така слатки каши сакаше повеќе на почеток,ама после си јадеше се.
Мајки вчера му дадов домашни кори, во нив има цело јајце, немаше реакција, значи ли сега дека може да му давам и белка