Со кој оброк воведувате жолчка? Дали ако давам за доручек, за ручек може да дадам месо? Матичната ми кажа да давам 6 дена месо, демек била анемична а хемоглобинот и е 11.9. Месецов треба да воведам и кисело млеко и јогурт и сеа не знам шо попрво.
Јас дадов кисело млеко и јогурт .Јајце уште немам дадено и ме стра ,склона е кон алергии.Како се дава, со колку се почнува и со што би го искомбинирала?
Јас со доручек воведов. Прво со просо авокадо и банана. Сега му го давам со просо и било кое овошје. И јас знам дека жолчка и месо не се меша и која давам жолчка за доручек, за ручек не давам месо
Керками е 6 вчера на педијатар ми кажа мала е за житарици. Давам овошје кон 10 и зеленчук на ручек. Почвиме со мевце денес. ☺️
Мајки јас до неколку прашања: 1. Од денес точно 5 и пол месеци, решив да почнеме со пробување вкусови и одма прашалници . Започнав со морков, прво ми се згрози, потоа се засркна и на крај плачеше. Ја отвара устата но само се грози и го преметка со јазичето. 3-4 пати и дадов, дали една голтна. Знам дека таков е почетокот но сакам да слушнам искуства и од вас. 2. Кога станува и дадпв да цица. Па потоа за саат и пол пак дремна и кога стана и дадов да проба од морковот. Затоа што едвај една лажичка изеде после 15 минутки плачеше за млекце и цицаше. Зборот ми е кога е најпаметно да и давам да проба вкус? 3. Колку течни ги правете кашите на почеток?
Јас напочеток и давав само сабајле да пробува иако педијатар ми кажа дека може и на ручек. За густината на кашите, не ми ги сака многу течни ама па и се задавува од пасирано.
Ние сме наникаде 8 месеци е,а нема ни доручек воведено,а не па ручек и вечера. Не сака и не сака да јаде апсолутно ништо. Дали јас грешам некаде Само правам и фрлам. Ништо не му се допаѓа,освен овошје помалку,ама потечно како сок. Со лажичка не сака,освен да пие,ама и тоа малку. Денеска му правев пилешко со компир,неколку лажички успеав да му протнам,после секоја имаше нагон за повраќање. Кога ќе се научи да јаде,само да цица сака. Има ли освен нас уште на некоја што ич не и јаде бебето или сме само ние и @FreeMind ? Многу ми е мачно ова со нејадењето,а кога ќе се сетам дека едвај чекав да почнам да му давам да јаде.
Мојата јаде каша 190-200гр и после 5мин пак е на цицка, така да не би рекла дека во цицката ви е проблем туку едноставно не се јадачи. Мојата ја носи храната накај уста ама се даве од парчиња затоа решив да продолжам со блендирано уште некое време, не ја форсирам.
Ама на @Milaаа991 има барем некои омилени јадења па без проблем ги јаде,мојот ништо не сака. А и твојата читам дека не е импресионирана од храна. Ќе ни ги биде децава во комбинација Освен праска и палента,и јогурт и тоа испие многу малку. Секакво пробав, -пасирано,блендирано; -топло,ладно; -комбинации разни -додадено мое млеко -во прсти сол,за да им докажам дека не е до солта; -со мачкање,цртани,еден тооон играчки; -со маслиново и без.... Стварно незнам што е. Толку да не е заинтересиран за јадење,а вака кога ќе седнеме и гледа дека јадеме мљацка со уста. Никогаш не сум ни помислила дека ќе се нервирам дека детето не сака да ми јаде. Му излегуваат заби,му се насобраа наеднаш,долните единици излегоа,и двојките веќе пробиваат,горните единици и тие кај и да е ќе излезат, почнати се. Дали поради тоа,па го боли кога ќе допре лажичка,стварно не знам. А баш на почетокот почна да си јаде. Дури еднаш цела мала тегличка изеде,па прашував на темата пошто многу голем јадач е синко,дали може и повеќе да му давам Ама тоа само тој ден било.
200gr??? Браво! Јас кашичките што се во кутии ги делсм на третинки, четвртинки и ни тоа не го дојадува. Исто нејадач. Неубаво е знам, но и подавам играчка за дс отвори устс и и пикам лажичка. Денес свеки и сварила тарана и павлака внатре. Ој мајко, мајчице, ти оди прво пробувај жолчка, па белка па незнам што. Или џа или бу.
Usta ne mi otvarase I mojava pocetokot imavme problem i sega zna nekogas da ne otvori usta ama nekako i znaeee vreme i jade dobra e sabajle nakaj 5/6 pie mleko potoa 8 ipol jade dorucek 150 gr vo 10 legnuva i pie mleko 180 ml pa.posle nakaj 1 ipol 2 jade rucek isto 180/200 gr pa mleko pred spuenje 120 ml pa posle stanuva paknakaj 4 ipol 5 edna uzinka i legnuva mleko 90 ml i potoa vo 7ipol 8 zavisi kako ke stanit jade vecera isto 150 gr nekogas poveke pomalku zavisi i legnuva so mleko nekogas 180 ml nelogas 210 8 meseci i 1 nedela sme.zatoa prasuvav da ne i davam mn mleko denski po kolku im davate vie ad ama si pie malata?
Јаде само овошје свежо и тоа еден вид. Ако ги смешаш две не јаде. Ако го смешаш со житарица истото овошје пробува пет лажици затвора уста и ако пробаш пак плаче на цел глас. Значи житарици речиси сите ги пробав, денес и она со 5 житарки заврши неславно. Добива како гадење и нагони за повраќање. Зеленчукот бележи напредок до дури цели 20 грама. Млечните продукти заедно со житариците завршуваат со нагони. Од млечни уште моцарела немам дадено, оти заборавам да купам. Бидејќи овошје јаде цело парче што би дошло колку мала тегла верувам дека и другово може да стаса барем до мала тегла, али не и се свиѓа. Пробав се што ме советувавте овде ништо не помина. Кога идам купечки да купам со голема корпа искачам во надеж дека ете една комбинација ќе погодам. И тоа што другите бебиња го јадат кај моево не мине. Почнав и да гледам по тегличките како се спремани и домашни правам и се тоа иде во ѓубре. Ама не се откажувам. Секој ден ако треба во три оброци ќе и давам сто комбинации додека не почне да јаде оброк цел. И давам појадок, ручек и ужина. И одбивам да верувам дека детето ми е нејадач. Мора јас некаде да грешам со комбинациите.