Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Јас одма дадов месо иако повеке се практикува прво водата во која се варело па наредниот ден месото.
    Не давам повеке од 3 пати неделно,бидејки давам и 2 пати телешко и еднаш жолчка(воведуваме)
    А бидејки е домашно го давам и белото месо и копанот .Се освен џигерот.
    Јас го поделив целото петле на мали делови и замрзнав и по потреба вадам :)

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Можно е да е реакција на нешто што ти го имаш јадено. Ако се појават пак не ја исклучувај и таа можност.

И јас земав домашно петле, ама уште го немам дадено. Планирам да го воведам баш по шема, три дена само водата во која се вареше (при варење додадов морков, пашканат, компир и кромид, па ја процедив после и ја замрзнав) па после месо. Јас знам дека прво се дава белото месо, а после 11 месеци темното.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  3. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki za 15 dena polnime 6 meseci i vreme ni e da pocneme so dohrana e sega kazete mi koi namirnici mozam da gi vovedam,se sto ke vi padne na um :D

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  4. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    А зошто не почекаш барем уште 15 дена па да почнеш со давање цврста храна. Инаку се почнува со јаболко, круша, банана, слива, авокадо, тиква (ако имаш зачувано, мислам дека веќе и помина сезоната), морков, сладок компир, компир, сите безглутенски житарици - ориз, киноа, просо, амарат, палента. Првиот месец не треба да дадеш повеќе од 6 намирници, а секоја ја воведуваш по 3 дена.

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  5. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    loso se izraziv,..ke pocnam so napolneti 6 meseci,ne vednas,ama se pripremam jas psixicki :D .. na 12ti maj polnime 6 meseci a na 13ti imame vakcina,ke pocekam i vakcinata da pomine pa posle ke pocnam so cvrsta hrana.
    ti blagodaram.

На danichap, joy1 и artemidis им се допаѓа ова.
  6. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мамички мора ова да го споделам,другарка ми има бебенце еден месец помалечко од моето од кога е родено цица само на едната града бидејќи на другата има циста и не можат да се дојат на таа града.Од кога е роден кака зелено и слабо напредува месечно скоро по 500 гр,и секој месец и викаа ај почекај уште месецов па ќе видиме ако не напредне ќе му воведеме АД,на 3 месеци и рекоа да почне со кашички од јаболко,морков,банана и круша она почна да му дава тој и го јаде цело тегличе од купечка кашичка му го дава пола насабајле пола навечер по препорака од педијатарот.И пак биле денес на контрола и им рекле да почне да му дава АД и за една недела да му става мелена плазма во млекото и гриз да му воведе тој тогаш ќе има 4 месеци и една недела.Просто не можам да се изначудам мелена плазма на 4 месечно бебе,јас и викам немој мал е за плазма и гриз,а таа вика доктор така ми рече му верувам. :o :o

7. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    Па и 500 грама не се за подценување. Сеа зависи колку е родено али секое дете е различно. Па и на крај краева подобро да доранувала со ад отколку со кашички уште на 3 мес. Или плазма шо викаш на 4.. Ццц требало да смене педијатар сместа...

8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Дали ги купи смокиве? Ме фати за око оти синко не сака ништо благичко, ни бисквити ни ништо. Па се мислев со некоја ваква варијанта да пробам. А сакам да го учам сам да ручка оти абер нема. Не можам да го натерам да стави нешто во уста.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Кај мојата се е обратно.На 8 и пол месеци мисли дека може сама да јаде.И војна водиме кога треба да ја хранам.Ми ја зема лажицата од рака и сама става во уста.И нормално лом правиме околу нас.Исто и парче јаболко,круша,бисквита..се сама грицка.Т.с топи во уста бидејки заби уште нема.

На kjukli, green.eyes, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    @zuto вчера во еден зегин ми кажаа дека ги потрошиле, имаа само Лино кекси. Во друг Зегин пред некој ден прв пат слушнаа за нив, ниту во компјутер немаа таков производ.
    Лино кексите ги купив, но воопшто не ми се допаѓа составот.
    Содржат: Брашно, шеќер, путер, декстроза, палмина маст, млеко во прав, средство за нараснување, емулгатор, минирали, витамини, никотинамид и арома.
    Наведена возраст: За доенчиња 6+ и мали дечиња
    Да не прогнозирам, ама штом им се вакви кексите, не верувам дека смоките им се нешто подобри.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @joy1 kakva biskvita davas?Se mislam dali da pocnam bar po malku da davam?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.976
    Допаѓања:
    327.497
    Хипп бисквити .Ама имаат глутен да знаеш :)

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Уф, а што вкус имаат, ги проба ли?

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    За лажици и мојов зема и ми брцка во чинијата, тропа, ама никако да му текне да си стави во уста. Мене ме храни со глупости, ама не можам да го натерам да си стави сам. И лепче му давам и бисквити и грисини, нема шанси.
    На некои деца природно им доаѓа, ние ќе мора обука да имаме за тоа.
    Овошје не јаде и не може со тоа да се учиме, заби и ние немаме ама не ми е јасно како не му иде да си ги чешка непцата со некое парченце?

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    37.454
    Ние имаме 3 заби и лажицата моρа тој да ја дофати,да бρцне со ρачето обавезно во тајниρот,вода му давам со лажиче и моρа поплава да напρавиме,му давам и јас во ρаче т.е сам баρа и имаме пρоблем,κине огρомни паρчиња и мене од памет ме вади. А јавува желба сам да јаде,но пρво едно добρи 5мин го пρоучува она што сум му го дала,го вρти,го гледа,па после следи папање.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Ги пробав, односно ги изедов :)
    Бисквити како бисквити.. Според мене плазмата се највкусни.
    За почеток најдобри се Хип бисквитите, бидејќи не содржат јајца и мед. Веќе за поголемки бебиња-дечиња плазмата се најдобар избор (според мене, иако составот на сите бисквити е горе-доле ист)
    Ние сме сега во фаза на грицкање finger food, па плазмата се супер за учење сам да јаде.
    Лино кексите се многу ситнички-малечки не се баш за мали деца.

Последна измена: 27 април 2015
    На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Значи не се за нас. Мојот бисквитите на хип ни со кисело млеко и вишни не ги сака, благи му се. Ќе мора да смислам нешто друго :?:

Ај сега малку он топик. Ќе воведувам риба па совети каква да земам и како да ја спремам?

18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Јас почнав со свежа, бела пастрмка.
    Ја сечам на пола по должина и колку ќе успеам тргам од коските, а потоа со зеленчукот ја варам. (едната половина, другата половина ми е за друг оброк)
    Кога ќе биде сварена, ја тргам на страна, ги тргам коските што останале и кожата и потоа блендирам заедно со зеленчукот.
    Од зеленчук најчесто со риба комбинирам морков, пченка, компир, брокула, грашок, магдонос, целер, лук, кромид, праз.
    Не и треба многу време на рибата пастрмка да биде сварена. За некои 15-20 минути е готова.
    Ако се плашиш во текот на варењето да не испадне некоја коска, стави ја рибата во газа и така вари ја.

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    А од каде ја зема? И дали беше веќе исчистена? Оти ако земам од рибарница свежа ќе треба јас да ја чистам. Првпат давам на бебе и не знам баш...

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.666
    Допаѓања:
    37.454
    И пастρмκите аκо побаρаш ги чистат,таκа е баρем во нашите ρибаρници. Ни ја чистат,јас после дома ја мијам(дочистувам) и спρемам.

На zuto и joy1 им се допаѓа ова.