Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Дали може просото да го измешам пример ао готова кашичка од јаболко на Хипп? Некако овие што ги имам ми се кисели. Денес ќе барам благи

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Можеш.

3. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    .
    исто и ние 7 месеци сме ништо не јаде освен овошје и тоа ни пола тегличка, зеленчук ништо не јаде само нагон на повраќање има , јогуртче вчера пробаше една лажица толку и цело време на цицка виси ден ноќ секој саат:/

На FreeMind и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  4. Ivke

Ivke Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    Месото како го воведовте? Директно со зеленчук или само месо прво ? И како го замрзнувате? Сварено на мали парченца во кеси,може ?

5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Првите 3 дена самп водата во коа се варело месото. Ја додавав со зеленчуковите каши.
    Потоа месото со зеленчук. На почеток по една две намирници за да не му биде многу. Сега го мешам и со 5-6 различни зеленчуци.

Месото коа го земам го варам и потоа го ставам во мали ќеси доволно за еден оброк (околу 50 грама) и замрзнувам. И си вадам едно по едно

На lackygirl и Ivke им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.713
    Допаѓања:
    24.206
    Бебо е скоро 9м и со слаб Хгб. Како што ве читам можам да му давам по 1-2 зрна неделно аронија? Во овошните каши да мешам и блендирам, така ли дававте?

За месото, јас почнав директно него да го давам со 2 зеленчуци. После некоја недела почнав да мешам и по 4-5 зеленчуци, рака правам и сега. Јас го замрзнува свежо во кеси, и после вадам и варам за денот кога планирам да му давам, околу 60/70гр на оброк.

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Јас тој период после 9ти месец скоро секој ден ставав семе од коприва и аронија, рибизла, боровница, суви сливи во кашите, да не падне хмг. Еднаш неделно е многу малко за дете кое нагло расте и го искористув хемоглобинот. Да во кашите блендирав. Со житарки, банана, јаболко, круша.

После доручек давав витамин Ц капки.

На babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мојава не јаде каши, овошјето така го јаде. Боровинки си јаде така само лупени. Е сега сакам да и дадам аронија ама нз како да и ја подметнам бидејќи не верувам да и се допадне вкусот. Можеби со зрнацата боровинки да и ги подметнам. За 10 м 2 зрна таман е?

9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Му направив од млечната инстант каша на хип 2 гол лажици,од пченка,банана,јаболко и слива. Половина изеде мама,половина бебе :wasntme:
    Телешко месо каде да купам,барав во Тинекс не донеле,а во Рамстор само јунешко добивале?

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    И јас мислев нема да сака аронија ама омилена комбинација му беше аронија со банана и суви сливи. Некогаш плус и боровница.
    Дај и 2-3 зрнца слободно.

На kukla21, babydust и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  11. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    И кај мојата хгб 103, ама другиве параметри сите под граница,Пред два месеца беше супер.Давам и месо и жолчка и се што треба,ама ете пак е ниско.Ќе давам и Малтофер и плус ова што кажа дафи.Да се надеваме дека ќе биде подобро(fingers)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Семе од коприва може од 9 и пол и по колку?
    Фала ти многу за сите одговори, многу ми помагаш и мене и на сите други

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Да и неа од 9некаде почнав.
    По пола од неговото лажиче ставав.

Од тоа може да се јави зелена столица. Да знаете , нормално е.

На babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  14. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мамии да ми кажете колку пати неделно смее да се дава батат и морков а беба да не ми стани портокалова?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.951
    Допаѓања:
    14.693
    Јас давав секој втор ден и докторката што ја вакцинираше ми рече да намалам. Сега давам на 3 дена, значи 2 пати неделно, ретко по 3 пати.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    98
    Од кога дадовте портокал? Ние сме 6 месеци купив од таа мрежичката што е за шмукање овошје, дали можам да му дадам?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Имаш сезонски овошја праска, лубеница, круша, сливи се може да ставиш во мрежичката. Портокалот мене лично сега не ми е убав

18. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Јас се приклучувам кон тимот на @lackygirl за патлиџанот.
    Правевме ручек со свеки, на сецкото зема да го направи сос, и и даде нс малата. Се утепа од јадење. Дури си бараше. :D
    Јас признавам, немаше да ми текне такво нешто.
    Вака-нака, ама детето повеќе ќе ми прејаде како што она му дава да пробува, а не јас кога ќе се решам за патлиџан со ручек со ова со она. Истото беше и со јајцето, ајде прво жолчка па белка. И направи тарана, јадела.

Али се даве во плазма со банана.
    За друго не отвара уста, со борба сме.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.210
    Допаѓања:
    24.626
    Ќе си почни полека полека, само трпение со маливе :sun: и јас така колку работи без план му дадов :D

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Само мојава нема план да зајаде. Еве утре 10 м и не и не. Јаде, ама ептен малку со молење, плачење, лажење. Еднаш во денот ако и се згреши да си се најаде убаво, а некогаш и на два и тоа е најчесто некоја глупост.
    Немам веќе нерви почнав да и викам, знам не мајка сум. После ми е жал оти сум и под викнала не баре она ќе ме разбере. Но кога правиш по 5 јадења и на крај јас, она и цела куќа завршуваме ошлакани со цвекло, а не изела ни лажичка ств ме фаќа нерва. Башка сме сами, па најчесто додека готвам неа мора да ја држам или заигрувам цело време. И на крај не ни имам сила да си направам за мене и да јадам. Како може сите деца се да си јадат а она НИШТ0. Очајна сум.... Башка ако не лежиш до неа не спие, понекогаш се чувствувам како да сум и заробеник. Еве неколку дена вечерам во 12 кога си иди мм од работа, а цел ден преживувам со недојадени каши. Не знам како да ја научам барем сама да спие... Уф, ама се расприкажав а само сакав да пишам дека не јаде...

На kukla21, FreeMind, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.