Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. snegce

snegce Истакнат член

Дали може просото да го измешам пример ао готова кашичка од јаболко на Хипп? Некако овие што ги имам ми се кисели. Денес ќе барам благи

2. duffi

duffi Форумски идол

Можеш.

3. derjus

derjus Истакнат член

.
    исто и ние 7 месеци сме ништо не јаде освен овошје и тоа ни пола тегличка, зеленчук ништо не јаде само нагон на повраќање има , јогуртче вчера пробаше една лажица толку и цело време на цицка виси ден ноќ секој саат:/

FreeMind and hello-kitty.90 like this.
  4. Ivke

Ivke Активен член

Месото како го воведовте? Директно со зеленчук или само месо прво ? И како го замрзнувате? Сварено на мали парченца во кеси,може ?

5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Првите 3 дена самп водата во коа се варело месото. Ја додавав со зеленчуковите каши.
    Потоа месото со зеленчук. На почеток по една две намирници за да не му биде многу. Сега го мешам и со 5-6 различни зеленчуци.

Месото коа го земам го варам и потоа го ставам во мали ќеси доволно за еден оброк (околу 50 грама) и замрзнувам. И си вадам едно по едно

lackygirl and Ivke like this.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Бебо е скоро 9м и со слаб Хгб. Како што ве читам можам да му давам по 1-2 зрна неделно аронија? Во овошните каши да мешам и блендирам, така ли дававте?

За месото, јас почнав директно него да го давам со 2 зеленчуци. После некоја недела почнав да мешам и по 4-5 зеленчуци, рака правам и сега. Јас го замрзнува свежо во кеси, и после вадам и варам за денот кога планирам да му давам, околу 60/70гр на оброк.

7. duffi

duffi Форумски идол

Јас тој период после 9ти месец скоро секој ден ставав семе од коприва и аронија, рибизла, боровница, суви сливи во кашите, да не падне хмг. Еднаш неделно е многу малко за дете кое нагло расте и го искористув хемоглобинот. Да во кашите блендирав. Со житарки, банана, јаболко, круша.

После доручек давав витамин Ц капки.

babydust and happygirl like this.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Мојава не јаде каши, овошјето така го јаде. Боровинки си јаде така само лупени. Е сега сакам да и дадам аронија ама нз како да и ја подметнам бидејќи не верувам да и се допадне вкусот. Можеби со зрнацата боровинки да и ги подметнам. За 10 м 2 зрна таман е?

9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Му направив од млечната инстант каша на хип 2 гол лажици,од пченка,банана,јаболко и слива. Половина изеде мама,половина бебе :wasntme:
    Телешко месо каде да купам,барав во Тинекс не донеле,а во Рамстор само јунешко добивале?

FreeMind likes this.
  10. duffi

duffi Форумски идол

И јас мислев нема да сака аронија ама омилена комбинација му беше аронија со банана и суви сливи. Некогаш плус и боровница.
    Дај и 2-3 зрнца слободно.

kukla21, babydust and Milaаа991 like this.
  11. babydust

babydust Популарен член

И кај мојата хгб 103, ама другиве параметри сите под граница,Пред два месеца беше супер.Давам и месо и жолчка и се што треба,ама ете пак е ниско.Ќе давам и Малтофер и плус ова што кажа дафи.Да се надеваме дека ќе биде подобро(fingers)

happygirl likes this.
  12. babydust

babydust Популарен член

Семе од коприва може од 9 и пол и по колку?
    Фала ти многу за сите одговори, многу ми помагаш и мене и на сите други

happygirl and FreeMind like this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Да и неа од 9некаде почнав.
    По пола од неговото лажиче ставав.

Од тоа може да се јави зелена столица. Да знаете , нормално е.

babydust and happygirl like this.
  14. SarChee

SarChee Истакнат член

Мамии да ми кажете колку пати неделно смее да се дава батат и морков а беба да не ми стани портокалова?

15. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас давав секој втор ден и докторката што ја вакцинираше ми рече да намалам. Сега давам на 3 дена, значи 2 пати неделно, ретко по 3 пати.

SarChee likes this.
  16. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Од кога дадовте портокал? Ние сме 6 месеци купив од таа мрежичката што е за шмукање овошје, дали можам да му дадам?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Имаш сезонски овошја праска, лубеница, круша, сливи се може да ставиш во мрежичката. Портокалот мене лично сега не ми е убав

18. LoveHope

LoveHope Популарен член

Јас се приклучувам кон тимот на @lackygirl за патлиџанот.
    Правевме ручек со свеки, на сецкото зема да го направи сос, и и даде нс малата. Се утепа од јадење. Дури си бараше. :D
    Јас признавам, немаше да ми текне такво нешто.
    Вака-нака, ама детето повеќе ќе ми прејаде како што она му дава да пробува, а не јас кога ќе се решам за патлиџан со ручек со ова со она. Истото беше и со јајцето, ајде прво жолчка па белка. И направи тарана, јадела.

Али се даве во плазма со банана.
    За друго не отвара уста, со борба сме.

lackygirl likes this.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ќе си почни полека полека, само трпение со маливе :sun: и јас така колку работи без план му дадов :D

LoveHope likes this.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Само мојава нема план да зајаде. Еве утре 10 м и не и не. Јаде, ама ептен малку со молење, плачење, лажење. Еднаш во денот ако и се згреши да си се најаде убаво, а некогаш и на два и тоа е најчесто некоја глупост.
    Немам веќе нерви почнав да и викам, знам не мајка сум. После ми е жал оти сум и под викнала не баре она ќе ме разбере. Но кога правиш по 5 јадења и на крај јас, она и цела куќа завршуваме ошлакани со цвекло, а не изела ни лажичка ств ме фаќа нерва. Башка сме сами, па најчесто додека готвам неа мора да ја држам или заигрувам цело време. И на крај не ни имам сила да си направам за мене и да јадам. Како може сите деца се да си јадат а она НИШТ0. Очајна сум.... Башка ако не лежиш до неа не спие, понекогаш се чувствувам како да сум и заробеник. Еве неколку дена вечерам во 12 кога си иди мм од работа, а цел ден преживувам со недојадени каши. Не знам како да ја научам барем сама да спие... Уф, ама се расприкажав а само сакав да пишам дека не јаде...