Дали може просото да го измешам пример ао готова кашичка од јаболко на Хипп? Некако овие што ги имам ми се кисели. Денес ќе барам благи
. исто и ние 7 месеци сме ништо не јаде освен овошје и тоа ни пола тегличка, зеленчук ништо не јаде само нагон на повраќање има , јогуртче вчера пробаше една лажица толку и цело време на цицка виси ден ноќ секој саат:/
Месото како го воведовте? Директно со зеленчук или само месо прво ? И како го замрзнувате? Сварено на мали парченца во кеси,може ?
Првите 3 дена самп водата во коа се варело месото. Ја додавав со зеленчуковите каши. Потоа месото со зеленчук. На почеток по една две намирници за да не му биде многу. Сега го мешам и со 5-6 различни зеленчуци. Месото коа го земам го варам и потоа го ставам во мали ќеси доволно за еден оброк (околу 50 грама) и замрзнувам. И си вадам едно по едно
Бебо е скоро 9м и со слаб Хгб. Како што ве читам можам да му давам по 1-2 зрна неделно аронија? Во овошните каши да мешам и блендирам, така ли дававте? За месото, јас почнав директно него да го давам со 2 зеленчуци. После некоја недела почнав да мешам и по 4-5 зеленчуци, рака правам и сега. Јас го замрзнува свежо во кеси, и после вадам и варам за денот кога планирам да му давам, околу 60/70гр на оброк.
Јас тој период после 9ти месец скоро секој ден ставав семе од коприва и аронија, рибизла, боровница, суви сливи во кашите, да не падне хмг. Еднаш неделно е многу малко за дете кое нагло расте и го искористув хемоглобинот. Да во кашите блендирав. Со житарки, банана, јаболко, круша. После доручек давав витамин Ц капки.
Мојава не јаде каши, овошјето така го јаде. Боровинки си јаде така само лупени. Е сега сакам да и дадам аронија ама нз како да и ја подметнам бидејќи не верувам да и се допадне вкусот. Можеби со зрнацата боровинки да и ги подметнам. За 10 м 2 зрна таман е?
Му направив од млечната инстант каша на хип 2 гол лажици,од пченка,банана,јаболко и слива. Половина изеде мама,половина бебе Телешко месо каде да купам,барав во Тинекс не донеле,а во Рамстор само јунешко добивале?
И јас мислев нема да сака аронија ама омилена комбинација му беше аронија со банана и суви сливи. Некогаш плус и боровница. Дај и 2-3 зрнца слободно.
И кај мојата хгб 103, ама другиве параметри сите под граница,Пред два месеца беше супер.Давам и месо и жолчка и се што треба,ама ете пак е ниско.Ќе давам и Малтофер и плус ова што кажа дафи.Да се надеваме дека ќе биде подобро
Семе од коприва може од 9 и пол и по колку? Фала ти многу за сите одговори, многу ми помагаш и мене и на сите други
Да и неа од 9некаде почнав. По пола од неговото лажиче ставав. Од тоа може да се јави зелена столица. Да знаете , нормално е.
Мамии да ми кажете колку пати неделно смее да се дава батат и морков а беба да не ми стани портокалова?
Јас давав секој втор ден и докторката што ја вакцинираше ми рече да намалам. Сега давам на 3 дена, значи 2 пати неделно, ретко по 3 пати.
Од кога дадовте портокал? Ние сме 6 месеци купив од таа мрежичката што е за шмукање овошје, дали можам да му дадам?
Имаш сезонски овошја праска, лубеница, круша, сливи се може да ставиш во мрежичката. Портокалот мене лично сега не ми е убав
Јас се приклучувам кон тимот на @lackygirl за патлиџанот. Правевме ручек со свеки, на сецкото зема да го направи сос, и и даде нс малата. Се утепа од јадење. Дури си бараше. Јас признавам, немаше да ми текне такво нешто. Вака-нака, ама детето повеќе ќе ми прејаде како што она му дава да пробува, а не јас кога ќе се решам за патлиџан со ручек со ова со она. Истото беше и со јајцето, ајде прво жолчка па белка. И направи тарана, јадела. Али се даве во плазма со банана. За друго не отвара уста, со борба сме.
Само мојава нема план да зајаде. Еве утре 10 м и не и не. Јаде, ама ептен малку со молење, плачење, лажење. Еднаш во денот ако и се згреши да си се најаде убаво, а некогаш и на два и тоа е најчесто некоја глупост. Немам веќе нерви почнав да и викам, знам не мајка сум. После ми е жал оти сум и под викнала не баре она ќе ме разбере. Но кога правиш по 5 јадења и на крај јас, она и цела куќа завршуваме ошлакани со цвекло, а не изела ни лажичка ств ме фаќа нерва. Башка сме сами, па најчесто додека готвам неа мора да ја држам или заигрувам цело време. И на крај не ни имам сила да си направам за мене и да јадам. Како може сите деца се да си јадат а она НИШТ0. Очајна сум.... Башка ако не лежиш до неа не спие, понекогаш се чувствувам како да сум и заробеник. Еве неколку дена вечерам во 12 кога си иди мм од работа, а цел ден преживувам со недојадени каши. Не знам како да ја научам барем сама да спие... Уф, ама се расприкажав а само сакав да пишам дека не јаде...