Немам совет да ти дадам, само да ти кажам воопшто не си немајка, баш напротив само мајка што се грижи може да спреми 5 јадења и самата да не јаде ништо. Мојава почна со каши на 4 месеца. Сега има скоро 8. До минатата недела фрлав скоро се. Сега јаде 3 пати. Си смени преку ноќ. Ќе пројаде кога тогаш, не се секирај.
Незнам и јас совет да ти дадам, јади моево се машала да речам, еве вчера нешто негодуваше, не сакаше да јади и мака мачев со кашата и му дадов јогурт попара па се најаде Свекрва ми стално кажува за девер ми, ништо вели не јадеше, само напрај го истури го, ова вели да ти е мерак да го раниш за синко. Еве го и сега 17 години е ништо не јади, овошје и зеленчук ич значи воопшто нема пробано, само салами, кашкавали, колбаси...тоа е. Ете и сама велиш дека не си јадела можда е ко тебе, ако е крвната слика добра не се секирај, кога тогаш ќе пројади.
Абе како можеше само во нејадењето да личи на мене инаку иста е свеки, скината глава, а она машала се си јаде. Крвната слика ок е, последно пред 2 недели 120 хгб, ств се чудам како. Ама 2 пати правевме во 10 дена и тука е некаде. А вака бледуњава е, ама таков ќе да и е тенот. И јас сум таква а крвна слика супер секогаш.
Јас пак со прашање . Трет ден денес, прв вкус. Прво напати гримаса и како да и се повраќа, но го изеде. Потоа следните лажички ги изеде. Не беше нешто воодушевена но јадеше. И дадов околу 6 лажички само на врвот. Муабетот ми е кога да знам дека е доста ако она не се буни? Сега ми е страв на почеток да не и направам тежина на мешето
Книгата вели дека на почеток два до три пати на ден се даваат по лажичка две. Така неколку денови (три четири), па идеш на десет грама, дваесет и после колку сака толку. Произволно за десет дена ако си јаде убаво можеш да и даваш колку и се јаде.
Нека е здрава и жива, лепотица е Јас уште од почеток му давав дури сакаше, некогаш и цело тегле си го јадеше без проблем од 4 и пол месеци почнавме и не давав по 3 дена исто, скоро секој ден ново, еднаш зеленчук, др ден овошје, па одма комбинирав и така. Првата недела имаше малку гасови и малку грчеви, дури се навикна мешето, но без плачење и мачење. Денес на гости кај баба јадеше, варен компир па рендан, кашкавал и павлака одозгора и потпечен во рерна, додаток јајце варено и патлижан го изеде цело јајце, 1 патлижан среден и 2 л. супени од компирот.
И јас не давав по три дена вкус. Секој ден ново со веќе постоечкото. Немаше гасови ниту болки на 6+ али не ни јаде додуша за да има прејаденост. @Milaаа991 ти си кралица што би рекла иве. Јас само ќе те гушнам
Веќе еден месец одбива се, бара само леб и јогурт значи ми се плаче. Секој ден џабе спремање, бебе само граба леб. Некоја идеја што да му спремам, да пробам?
И јас сега утре ќе и додадам компир со морков па следниот ден компир и тиквичка. Нема секој вкус да го давам посебно 3 дена. Ова ми беше како за почеток.
Имаме домашни јајца од препелица,оние ситните црно бели,знам дека се здрави и добри,ама незнам дали можам да почнам со нив за воведување на јајце.. да не се премногу јаки ? Што мислете ?
8+ e uste vojna vodime za jadenje osobeno zelencuk a i osnite kasi pocna pak da ne gi saka.Izgleda saka da jade parcinja bidejki banana taka mu ja davam ja jade a vo kasa ne, isto i jabolki i praski.Ama kako da mu dadam zelencuk ne bledniran aj prosvetlete me ianku 8 zabcinja ima pa moze zatoa se misli golem i spremen da jade ne blendirano
Почни со покрупно пасирано, таман е, моево од 8 почна парчиња со 6 забчиња некои и без забчиња си јадат парчиња.
Сега кога почнавме со јадење, по колку вода да давам, јас дадам две три лажички ама мислам дека е малку, вие како давате?
Ние сме мали ама на два ума сум. Сите ме советуваат порано од 6 да дадам. Да не се поклопи со заби, со скокови. Сепак јас повеќе сум за ексклузивно доење до 6 месеци. Јас дојдов на темава само да си кажам..