Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Немам совет да ти дадам, само да ти кажам воопшто не си немајка, баш напротив само мајка што се грижи може да спреми 5 јадења и самата да не јаде ништо.
    Мојава почна со каши на 4 месеца. Сега има скоро 8. До минатата недела фрлав скоро се. Сега јаде 3 пати. Си смени преку ноќ. Ќе пројаде кога тогаш, не се секирај.

S.J.Parker and duffi like this.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Незнам и јас совет да ти дадам, јади моево се машала да речам, еве вчера нешто негодуваше, не сакаше да јади и мака мачев со кашата и му дадов јогурт попара па се најаде :)
    Свекрва ми стално кажува за девер ми, ништо вели не јадеше, само напрај го истури го, ова вели да ти е мерак да го раниш за синко. Еве го и сега 17 години е ништо не јади, овошје и зеленчук ич значи воопшто нема пробано, само салами, кашкавали, колбаси...тоа е. Ете и сама велиш дека не си јадела можда е ко тебе, ако е крвната слика добра не се секирај, кога тогаш ќе пројади.

Milaаа991 likes this.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Абе како можеше само во нејадењето да личи на мене инаку иста е свеки, скината глава, а она машала се си јаде. :lol:
    Крвната слика ок е, последно пред 2 недели 120 хгб, ств се чудам како. Ама 2 пати правевме во 10 дена и тука е некаде. А вака бледуњава е, ама таков ќе да и е тенот. И јас сум таква а крвна слика супер секогаш. :?:

4. paleska3

paleska3 Популарен член

Јас пак со прашање :). Трет ден денес, прв вкус. Прво напати гримаса и како да и се повраќа, но го изеде. Потоа следните лажички ги изеде. Не беше нешто воодушевена но јадеше. И дадов околу 6 лажички само на врвот. Муабетот ми е кога да знам дека е доста ако она не се буни? Сега ми е страв на почеток да не и направам тежина на мешето :?:

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Книгата вели дека на почеток два до три пати на ден се даваат по лажичка две. Така неколку денови (три четири), па идеш на десет грама, дваесет и после колку сака толку. Произволно за десет дена ако си јаде убаво можеш да и даваш колку и се јаде.

paleska3 likes this.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Нека е здрава и жива, лепотица е :inlove:
    Јас уште од почеток му давав дури сакаше, некогаш и цело тегле си го јадеше без проблем :wasntme: од 4 и пол месеци почнавме и не давав по 3 дена исто, скоро секој ден ново, еднаш зеленчук, др ден овошје, па одма комбинирав и така. Првата недела имаше малку гасови и малку грчеви, дури се навикна мешето, но без плачење и мачење.
    Денес на гости кај баба јадеше, варен компир па рендан, кашкавал и павлака одозгора и потпечен во рерна, додаток јајце варено и патлижан ;) го изеде цело јајце, 1 патлижан среден и 2 л. супени од компирот.

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

И јас не давав по три дена вкус. Секој ден ново со веќе постоечкото. Немаше гасови ниту болки на 6+ али не ни јаде додуша за да има прејаденост.

@Milaаа991 ти си кралица што би рекла иве. Јас само ќе те гушнам :hug:

S.J.Parker, babydust and Milaаа991 like this.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

:hug::hug:

FreeMind likes this.
  9. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Веќе еден месец одбива се, бара само леб и јогурт значи ми се плаче. Секој ден џабе спремање, бебе само граба леб.;( Некоја идеја што да му спремам, да пробам?

10. paleska3

paleska3 Популарен член

И јас сега утре ќе и додадам компир со морков па следниот ден компир и тиквичка. Нема секој вкус да го давам посебно 3 дена. Ова ми беше како за почеток.

lackygirl and FreeMind like this.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

125 грама пет вида житарици со една слива и пола јаболко :party:

До забите ќе да е.

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И моево кога вади заби е стегнато во устата, не ја отвара, по цел ден ја стега.

TeddyGrey, babydust and FreeMind like this.
  13. Ivke

Ivke Активен член

Имаме домашни јајца од препелица,оние ситните црно бели,знам дека се здрави и добри,ама незнам дали можам да почнам со нив за воведување на јајце.. да не се премногу јаки ? Што мислете ?

14. pepapa

pepapa Популарен член

8+ e uste vojna vodime za jadenje osobeno zelencuk a i osnite kasi pocna pak da ne gi saka.Izgleda saka da jade parcinja bidejki banana taka mu ja davam ja jade a vo kasa ne, isto i jabolki i praski.Ama kako da mu dadam zelencuk ne bledniran aj prosvetlete me ianku 8 zabcinja ima pa moze zatoa se misli golem i spremen da jade ne blendirano

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Почни со покрупно пасирано, таман е, моево од 8 почна парчиња со 6 забчиња ;) некои и без забчиња си јадат парчиња.

pepapa likes this.
  16. bella.s

bella.s Популарен член

Сега кога почнавме со јадење, по колку вода да давам, јас дадам две три лажички ама мислам дека е малку, вие како давате?

17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Јас давам колку сака. А, си сака вода...

bella.s and Bupalu like this.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Колку сака.
    Понуди со чашка, клунче или шише обично.

bella.s and Bupalu like this.
  19. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Прочитав дека семе од коприва помага за анемија, дали давал некој, како и од кога?

20. drugarka

drugarka Популарен член

Ние сме мали ама на два ума сум. Сите ме советуваат порано од 6 да дадам. Да не се поклопи со заби, со скокови. Сепак јас повеќе сум за ексклузивно доење до 6 месеци. Јас дојдов на темава само да си кажам.. :D

Bupalu likes this.