Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

И да е малку ќе реагира мешето. Мојата пред некоја ден јадеше каша со диња и вечерта многу плачеше и напињаше.
    Ама мојата и така си е проблематична со мешето.

lackygirl likes this.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Нема мака од диња моево, досега само црвена леќа и грашок го имам сетено дека му смета не му давам сега некој период, а многу ја сака леќата.

BabyT* likes this.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мојата вчера леќата првпат без проблем помина :) и јас се зачудив дури. Секое бебе различно ете.

lackygirl likes this.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

@thinkerbell исто и ние ги поминавме првите два ден со пробување вкусови. Сега помина една недела и добро е, секој ден и ја зголемувам дозата, денес изеде околу 60 грама батат.

Но јас сакам поискусните да ги прашам, малата додека јаде и наеднаш започнува да кемка, морам да престанам со хранење и сака одма да цица. До кога ова вака? Кога ќе јаде и нема да бара одма да цица? Како да и воведам оброк или многу брзам? Да не треба да и понудам вода по јадење?

FreeMind and thinkerbell like this.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Околу месец дена така бараше одма да цица после се навикна, мора време за да се навикнат на храната и да сватат дека тоа му е оброк а не цицањето :)

FreeMind, BabyT* and paleska3 like this.
  6. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

3ти ден некако без успех. Сега па и не сака да отвора уста. А вчера и дадов на мајка ми ако може да и успее, и без проблем излапа 4 лажички за помалку од 3 минути. Денес еве пак се тргнав, демек маж ми да и дава, ама ништо, плаче, се трга и плука. После специјално ќе одам пак кај мајка ми да видам дали ќе и успее.
    Толку ли сме неспособни едно дете да нахраниме, еве не ми е јасно. А јас како човек што мрази да готви, со ќејф ги приготвувам кашиве.
    Ме фаќа паника, знам дека се само три дена поминати, ама за 2,5 месеци тргам на работа и страв ме фаќа ако вака продолжи.

FreeMind likes this.
  7. Dina911

Dina911 Популарен член

Каква лека давате на бебињата? И со што плус ја комбинирате?

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Црвена леќа давам јас, ја варам со лук, кромид, морков или патлиџан. Некогаш ставам и мало компирче. И обавезно телешко месо за моето, инаку не јаде :)

lackygirl and Dina911 like this.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Исто како мене почнуваш. Ние и пауза направивме три дена без храна оти се доведовме до степен да ни плаче штом ја седнеме да јаде.

Прво види мајка ти каде и ја става лажичката. Многу битен детал е повнатре се става оти сама не знае да ја сврти храната и добива нагон за повраќање.

Второ смени ја лажичката во метална види до тоа да не е. Трето додај малку несолен путер или ако даваш компир со млеко (мајчино/купечко/ можеш и кравјо на толку мала количина од кога ќе воведеш млеко) направи и го како пире. Види морков да не не сака кај мене и на банана плука. Стави пашканат од теглички и тиква од хип даваат блага жица и можеби ќе сркне две лажици.Не ја форсирај оти потоа пак ич нема да отвори уста.

Ако не сака зеленчук врти на овошје за да можеш барем со житарици појадок како оброк да воведеш можеби ти ќе имаш среќа.

Направи повеќе комбинации и пред нос пробувај од сите пример само батат, батат со морков, батат со тиквица итн. Ако не сака се тргаш од кујна утре пак.

И најбитно не се откажувај секој факинг ден истото прави го. На седум и пол месеци после месец и половина убедување дури сега гледам напредок и дека почнува да сака да јаде (сеуште не многу количински) али важно отвара уста и јаде. И цица сеуште нон стоп. И вода од лажица пие и од чаша обична. Цуцла ни под разно.

Колку е разочарувачки ова со хранава немам збор. Многу многу нерви и време. Многу тежок период.

NNA, Spidy, Milaаа991 and 3 others like this.
  10. Bupalu

Bupalu Истакнат член

За херпес зортекс мислам дека се викаше помага

Успутно да ви кажам најдов една апликација за следење на бебето што јаде, фина е, ѕирнете си ја.. Nuttri-baby food

babydust and Milaаа991 like this.
  11. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

@FreeMind баш разочарувачки е. Ама некако знаев дека вака ќе биде. Еве сабајлево гледам и другата единица избила. Два заба за два дена. Па се тешам дека до тоа било.
    Инаку вчера пак со мајка ми јадеше. Плукаше, ама и си касна неколку лажички. Ништо поразлично од мене не прави, можеби само не е нервозна :). Изгледа како цицка ме гледа детево.

lackygirl, Bupalu and FreeMind like this.
  12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Не да е разочарувачки и фрустрирачки и тешко. Абе како може мојава само глупости да сака. Еве се потепа за кроасан сега. Јадев, ми иди се гали се мази за да и давам. Отвара уста, шлапа, чиниш нз шо јаде. А од кашите, абе ниту една не ја сака.

13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Баш така беше на почетокот.
    Јас давам да јаде таа се тегне накај цицка, мачно е додека да сване дека тоа е оброк.

14. Spidy

Spidy Форумски идол

Абе за леб патат децава :D кашата може пола да ја фрлам, ама затоа корка леб без заби ја јаде...

lackygirl, Milaаа991 and Bupalu like this.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас се молам барем нешто да касне ти здрава храна сакаш да јаде:D

Milaаа991 likes this.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Дали смеам да дадам од млечните десерти од лино и нестле на бебе од 10 ипол м? Последна надеж ми се

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Мајка ми така ми вели :) дај му леб на детето нека се најади, па вистина овај сака леб многу, еднаш во денот му давам или за поручек или за ручек, а некогаш и за вечера со јогурт ;)

Spidy and Bupalu like this.
  18. duffi

duffi Форумски идол

Дај. И јас тој период почнав оти млеко не сакаше да душне.

kukla21 and babydust like this.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

За жал мојава не сакаше ни лино десертот да го душне. Сега останува уште тие на нестле да ги проба. Додуша знам дека ни тоа нема да и се бендиса, ама јас да ја понудам. :@ Ако не цицето е тука 24/7...па не мора друго да се јади.... :devil:

hello-kitty.90 and FreeMind like this.
  20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Секој ден ме скренува. Јас ќе и зготвам, не ни пробува бе. Тоа што е за ручек тоа сака. Пр.денес во ресторант келнерот на мојатс луда корицаки и носи тањирче со мала виљушка. Ја зема виљушката и му ја фрла у фаца. Ок.
    И давам патлиџан, компир, пилешко кокошка, јаде. Едно време и се здосади со лажицата, саксше со рака да ја раниш, со рака еееееј. Од свеки јаде, пробувам јас вреска.
    Банана у стомак ќе и порасне.
    Лепче корка глода.
    Мислам пишав, не се сеќавам. И напрсвив јадење, она гулаш се натискала. Гулаш бе!

Оф топик, ме скрена. Многу е луда. По сите ресторанти чаши истура со вода, храна на земја, ги задева луѓето и морат да и презборат. Почнувам да се тресам ка ме нервира, стварно ме скренува. Енергија, 100ка на саат. Минутата кога правиш ад, најдолгиот период во нејзиниот живот, липа дури.

hello-kitty.90 and Milaаа991 like this.