Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Да, да јас барам да ми ја исчистат, а дома само тргам коски и глава.

zuto likes this.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Дали е мн штетно ако се комбинира протеин и скроб?
    Читав дека не е добра комбинација.Во тој случај не треба месо со компир,цвекло,морков...

3. Viola005

Viola005 Активен член

Kakvo maslinovo davate? I po kolku na eden obrok? Jas koristam puterce na President (nesolen) po edna mala lazicka ama sakam da pocnam maslinovo. Pozz* i mladoto kromidce dali go obaruvate so ostanatiot zelencuk? Falaaaa

Last edited: Apr 28, 2015
  4. An-na

An-na Форумски идол

Мајки, ананас од кога може да се дава? По табеливе немам сретнато, а гледам на ФБ групиве мајките даваат. Ваши искуства?
    Исто така, од 10 месеци што ново може да се воведе? Праз, зелка, од кога? Гледам некои мајки на оваа возраст даваат крем сирење. Ако може, од кое да дадам? Друго?

5. Annath

Annath Форумски идол

Ананас некои го даваат од 6 месеци, ама јас би после година. Мојов нема пробано ананас :|
    Праз исто после година, зелка можеш, само да знаеш оти може да има гасови (не мора да значи). Крем сирење за бебе до година само АБЦ крем сир, другите подоцна. Јас така давав, сега матам фета сирење со путер (2:1) и се добива супер намаз кој може да го збогатиш со зачини по желба, за вас или за дете.
    На десет месеци бебе може скоро се да јаде (да спомнам тука и за телешкото - јас давав пет пати неделно телешко до година и пол, еднаш пилешко, еден ден без месо, со жолчка). Риба ако немаш воведено, може сега, само нека биде бела (ослиќ или пастрмка). Грав, леќа исто може, ако не си дала порано.

An-na likes this.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

И јас прв пат земав бела пастрмка од зелено пазарче. Но решив да ја испечам за да можам остатокот од рибата јас да го изедам. Некако страв ми е да замрзнувам и тоа после да го дадам на бебето.
    Дома ја исчистив, глава и перки тоа ништо не вадев и така само дел од месото и го давам. Откако е печена тогаш ја чистам од коски.

@An-na јас месецов воведов суво грозје, сега патлиџан, а во план следно ми е зелка. Празот гледам и јас многу го даваат од 7 месеци, но по препорака не планирам пред година да давам ради гасови. Незнам што немаш дадено до сега...? Модар патлиџан, риба, боровница?

An-na likes this.
  7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Мајки, јас воведов зелка на 12 месеци и бебушко имаше многу гасови, грчеви и столица од која му беше газето зацрвенето.
    Не мора да значи дека и вашите ќе имаат проблем, но чисто да си знаете дека и не е баш некоја лесна намирница, иако може да се воведе уште на 11 месеци.
    Претпазливо со зелката! Јас не планирам повторно да му ја дадам уште најмалку два месеци.

An-na, Kitten, joy1 and 1 other person like this.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

До сега не сум дала младо кромидче. Ги давате перцата или луковицата?

9. zuto

zuto Форумски идол

Тоа белото, најверојатно тоа е луковица

Kitten, joy1 and Jagoda123 like this.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Фала ви на одговорите мајки.

Уште ова, леб можам да дадам, така? Домашен или може и купечки?

И ова... Сливи какви давате? Нас ни завршија неконзервираните суви сливи и сега се мислам што да и дадам: каша Хип од сливи, суви сливи купени од маркет (ама имаат и шеќери и конзерванси) или да купам од “свеживе” што се продаваат во Веро (колку се свежи и здрави ова време, не знам) На сто памети сум, не знам што да правам. А слива мора да имаме дома.

И ова... :) Бидејќи кај и да е ќе почне сезоната на цреши, да ве прашам од кога се воведуваат? Таман е за нас или мали сме?

11. zuto

zuto Форумски идол

Можам ли да воведам стар кромид и дали треба и тој по 3 дена да го давам? (11 месеци)

12. mila25ve

mila25ve Истакнат член

јас му дадов стар кромид, и не го давав по 3дена мислам дека не би требало нешто да се случи

zuto likes this.
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Можеш, јас не го давав три дена по ред. Претходно му имав дадено младо и мислам дека нема потреба.

zuto likes this.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Па и јас затоа прашав, му имам дадено младо. Не мислам дека е баш нова намирница.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

@An-na и јас сум со истата мисла за сливите. Од некаде прочитав дека сувите од Агромакс ги немало, па незнам што да правам.

Лепче давам уште од почеток на давање глутен. Купечки, немам време да месам или да ми месат. Каков што ќе купиме за нас, таков јаде (најчесто во раче и го давам, многу рерко попара). Мајкиве се придржуваат повеќе кон интегрални лебови, но ние дома најчесто јадеме бел. Одлуката останува на тебе :)

Цреши и вишни се 7+
    Исто и стариот кромид е 7+ Нас не ни поминува јадење без кромид или лук, не ни се свиѓа поинаку...после си смрдиме :)

An-na, zuto, joy1 and 1 other person like this.
  16. irenna

irenna Популарен член

Јас му давам органски џем од сливи, нема шеќер, само сливи и гроздов слад. Понекогаш му мешам една-две лажички со кисело млеко, денес така без ништо изеде две лажички, а може и со некоја житарка, просо, овес...
    image.jpg

bambusce, An-na, Kitten and 1 other person like this.
  17. zuto

zuto Форумски идол

А за сливите...имам домашни непрскани сушени сливи, како и јаболка и вишни замрзнати. А мојов не јаде овошје. Само вишните ги сака.

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Каде го има и колку е?
    А бидејќи е со гроздов шеќер треба да се припази, бидејќи грозјето е 10+

19. irenna

irenna Популарен член

Од една локлна продавничка, ама сигурно го има во продавнициве за здрава храна. Беше околу 150 ден тегличка од 280 грама, платив со картичка и на сметкава има само вкупна сума, затоа не знам точна цена. Син ми има 9 и пол месеци, маџун му ставам во сокчето по малку. На табелата за исхрана од педијатарот пишува разреден сок од грозје може од 6-7 месеци, па затоа од 9 му дадов маџун.

Kitten likes this.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Дуρи се изρадувавме со повρаќањето денес за ρучеκ паκ :( јадеше со сласт и наеднаш се истуρи,и после си го дојади ρучеκот. Матичната виκа се пρејадува но тој си јаде со сласт,а напρедува супеρ.
    Имала ли неκоја ваκво усκуство,би саκала и да ви ја напоменам нашата дневна ρутина,можеби јас гρешам негде.
    7.00 будење-цица но малκу
    8.30_9.00доење(пола час)
    10-10.30-појадоκ
    11.30-доење(пола час)
    14.00-ρучеκ
    15.00-15.30 доење
    17.00 доење
    18.30_19.00 -вечеρа
    20.30-21.00-доење(за заспивање)
    Ноќе се буди 2 пати.
    Пρитоа,после сеκое доење ниκогаш ме повρаќа.
    Се извинувам на долгиот пост.