Дали е мн штетно ако се комбинира протеин и скроб? Читав дека не е добра комбинација.Во тој случај не треба месо со компир,цвекло,морков...
Kakvo maslinovo davate? I po kolku na eden obrok? Jas koristam puterce na President (nesolen) po edna mala lazicka ama sakam da pocnam maslinovo. Pozz* i mladoto kromidce dali go obaruvate so ostanatiot zelencuk? Falaaaa
Мајки, ананас од кога може да се дава? По табеливе немам сретнато, а гледам на ФБ групиве мајките даваат. Ваши искуства? Исто така, од 10 месеци што ново може да се воведе? Праз, зелка, од кога? Гледам некои мајки на оваа возраст даваат крем сирење. Ако може, од кое да дадам? Друго?
Ананас некои го даваат од 6 месеци, ама јас би после година. Мојов нема пробано ананас Праз исто после година, зелка можеш, само да знаеш оти може да има гасови (не мора да значи). Крем сирење за бебе до година само АБЦ крем сир, другите подоцна. Јас така давав, сега матам фета сирење со путер (2:1) и се добива супер намаз кој може да го збогатиш со зачини по желба, за вас или за дете. На десет месеци бебе може скоро се да јаде (да спомнам тука и за телешкото - јас давав пет пати неделно телешко до година и пол, еднаш пилешко, еден ден без месо, со жолчка). Риба ако немаш воведено, може сега, само нека биде бела (ослиќ или пастрмка). Грав, леќа исто може, ако не си дала порано.
И јас прв пат земав бела пастрмка од зелено пазарче. Но решив да ја испечам за да можам остатокот од рибата јас да го изедам. Некако страв ми е да замрзнувам и тоа после да го дадам на бебето. Дома ја исчистив, глава и перки тоа ништо не вадев и така само дел од месото и го давам. Откако е печена тогаш ја чистам од коски. @An-na јас месецов воведов суво грозје, сега патлиџан, а во план следно ми е зелка. Празот гледам и јас многу го даваат од 7 месеци, но по препорака не планирам пред година да давам ради гасови. Незнам што немаш дадено до сега...? Модар патлиџан, риба, боровница?
Мајки, јас воведов зелка на 12 месеци и бебушко имаше многу гасови, грчеви и столица од која му беше газето зацрвенето. Не мора да значи дека и вашите ќе имаат проблем, но чисто да си знаете дека и не е баш некоја лесна намирница, иако може да се воведе уште на 11 месеци. Претпазливо со зелката! Јас не планирам повторно да му ја дадам уште најмалку два месеци.
Фала ви на одговорите мајки. Уште ова, леб можам да дадам, така? Домашен или може и купечки? И ова... Сливи какви давате? Нас ни завршија неконзервираните суви сливи и сега се мислам што да и дадам: каша Хип од сливи, суви сливи купени од маркет (ама имаат и шеќери и конзерванси) или да купам од “свеживе” што се продаваат во Веро (колку се свежи и здрави ова време, не знам) На сто памети сум, не знам што да правам. А слива мора да имаме дома. И ова... Бидејќи кај и да е ќе почне сезоната на цреши, да ве прашам од кога се воведуваат? Таман е за нас или мали сме?
@An-na и јас сум со истата мисла за сливите. Од некаде прочитав дека сувите од Агромакс ги немало, па незнам што да правам. Лепче давам уште од почеток на давање глутен. Купечки, немам време да месам или да ми месат. Каков што ќе купиме за нас, таков јаде (најчесто во раче и го давам, многу рерко попара). Мајкиве се придржуваат повеќе кон интегрални лебови, но ние дома најчесто јадеме бел. Одлуката останува на тебе Цреши и вишни се 7+ Исто и стариот кромид е 7+ Нас не ни поминува јадење без кромид или лук, не ни се свиѓа поинаку...после си смрдиме
Јас му давам органски џем од сливи, нема шеќер, само сливи и гроздов слад. Понекогаш му мешам една-две лажички со кисело млеко, денес така без ништо изеде две лажички, а може и со некоја житарка, просо, овес...
А за сливите...имам домашни непрскани сушени сливи, како и јаболка и вишни замрзнати. А мојов не јаде овошје. Само вишните ги сака.
Од една локлна продавничка, ама сигурно го има во продавнициве за здрава храна. Беше околу 150 ден тегличка од 280 грама, платив со картичка и на сметкава има само вкупна сума, затоа не знам точна цена. Син ми има 9 и пол месеци, маџун му ставам во сокчето по малку. На табелата за исхрана од педијатарот пишува разреден сок од грозје може од 6-7 месеци, па затоа од 9 му дадов маџун.
Дуρи се изρадувавме со повρаќањето денес за ρучеκ паκ јадеше со сласт и наеднаш се истуρи,и после си го дојади ρучеκот. Матичната виκа се пρејадува но тој си јаде со сласт,а напρедува супеρ. Имала ли неκоја ваκво усκуство,би саκала и да ви ја напоменам нашата дневна ρутина,можеби јас гρешам негде. 7.00 будење-цица но малκу 8.30_9.00доење(пола час) 10-10.30-појадоκ 11.30-доење(пола час) 14.00-ρучеκ 15.00-15.30 доење 17.00 доење 18.30_19.00 -вечеρа 20.30-21.00-доење(за заспивање) Ноќе се буди 2 пати. Пρитоа,после сеκое доење ниκогаш ме повρаќа. Се извинувам на долгиот пост.