Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Да, да јас барам да ми ја исчистат, а дома само тргам коски и глава.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.045
    Дали е мн штетно ако се комбинира протеин и скроб?
    Читав дека не е добра комбинација.Во тој случај не треба месо со компир,цвекло,морков...

3. Viola005

Viola005 Активен член

Се зачлени на:
    2 март 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Kakvo maslinovo davate? I po kolku na eden obrok? Jas koristam puterce na President (nesolen) po edna mala lazicka ama sakam da pocnam maslinovo. Pozz* i mladoto kromidce dali go obaruvate so ostanatiot zelencuk? Falaaaa

Последна измена: 28 април 2015
  4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.860
    Допаѓања:
    36.512
    Мајки, ананас од кога може да се дава? По табеливе немам сретнато, а гледам на ФБ групиве мајките даваат. Ваши искуства?
    Исто така, од 10 месеци што ново може да се воведе? Праз, зелка, од кога? Гледам некои мајки на оваа возраст даваат крем сирење. Ако може, од кое да дадам? Друго?

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.760
    Ананас некои го даваат од 6 месеци, ама јас би после година. Мојов нема пробано ананас :|
    Праз исто после година, зелка можеш, само да знаеш оти може да има гасови (не мора да значи). Крем сирење за бебе до година само АБЦ крем сир, другите подоцна. Јас така давав, сега матам фета сирење со путер (2:1) и се добива супер намаз кој може да го збогатиш со зачини по желба, за вас или за дете.
    На десет месеци бебе може скоро се да јаде (да спомнам тука и за телешкото - јас давав пет пати неделно телешко до година и пол, еднаш пилешко, еден ден без месо, со жолчка). Риба ако немаш воведено, може сега, само нека биде бела (ослиќ или пастрмка). Грав, леќа исто може, ако не си дала порано.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    И јас прв пат земав бела пастрмка од зелено пазарче. Но решив да ја испечам за да можам остатокот од рибата јас да го изедам. Некако страв ми е да замрзнувам и тоа после да го дадам на бебето.
    Дома ја исчистив, глава и перки тоа ништо не вадев и така само дел од месото и го давам. Откако е печена тогаш ја чистам од коски.

@An-na јас месецов воведов суво грозје, сега патлиџан, а во план следно ми е зелка. Празот гледам и јас многу го даваат од 7 месеци, но по препорака не планирам пред година да давам ради гасови. Незнам што немаш дадено до сега...? Модар патлиџан, риба, боровница?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Мајки, јас воведов зелка на 12 месеци и бебушко имаше многу гасови, грчеви и столица од која му беше газето зацрвенето.
    Не мора да значи дека и вашите ќе имаат проблем, но чисто да си знаете дека и не е баш некоја лесна намирница, иако може да се воведе уште на 11 месеци.
    Претпазливо со зелката! Јас не планирам повторно да му ја дадам уште најмалку два месеци.

На An-na, Kitten, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    До сега не сум дала младо кромидче. Ги давате перцата или луковицата?

9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Тоа белото, најверојатно тоа е луковица

На Kitten, joy1 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.860
    Допаѓања:
    36.512
    Фала ви на одговорите мајки.

Уште ова, леб можам да дадам, така? Домашен или може и купечки?

И ова... Сливи какви давате? Нас ни завршија неконзервираните суви сливи и сега се мислам што да и дадам: каша Хип од сливи, суви сливи купени од маркет (ама имаат и шеќери и конзерванси) или да купам од “свеживе” што се продаваат во Веро (колку се свежи и здрави ова време, не знам) На сто памети сум, не знам што да правам. А слива мора да имаме дома.

И ова... :) Бидејќи кај и да е ќе почне сезоната на цреши, да ве прашам од кога се воведуваат? Таман е за нас или мали сме?

11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Можам ли да воведам стар кромид и дали треба и тој по 3 дена да го давам? (11 месеци)

12. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    јас му дадов стар кромид, и не го давав по 3дена мислам дека не би требало нешто да се случи

13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.106
    Можеш, јас не го давав три дена по ред. Претходно му имав дадено младо и мислам дека нема потреба.

14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па и јас затоа прашав, му имам дадено младо. Не мислам дека е баш нова намирница.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @An-na и јас сум со истата мисла за сливите. Од некаде прочитав дека сувите од Агромакс ги немало, па незнам што да правам.

Лепче давам уште од почеток на давање глутен. Купечки, немам време да месам или да ми месат. Каков што ќе купиме за нас, таков јаде (најчесто во раче и го давам, многу рерко попара). Мајкиве се придржуваат повеќе кон интегрални лебови, но ние дома најчесто јадеме бел. Одлуката останува на тебе :)

Цреши и вишни се 7+
    Исто и стариот кромид е 7+ Нас не ни поминува јадење без кромид или лук, не ни се свиѓа поинаку...после си смрдиме :)

На An-na, zuto, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Јас му давам органски џем од сливи, нема шеќер, само сливи и гроздов слад. Понекогаш му мешам една-две лажички со кисело млеко, денес така без ништо изеде две лажички, а може и со некоја житарка, просо, овес...
    image.jpg

На bambusce, An-na, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    А за сливите...имам домашни непрскани сушени сливи, како и јаболка и вишни замрзнати. А мојов не јаде овошје. Само вишните ги сака.

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Каде го има и колку е?
    А бидејќи е со гроздов шеќер треба да се припази, бидејќи грозјето е 10+

19. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Од една локлна продавничка, ама сигурно го има во продавнициве за здрава храна. Беше околу 150 ден тегличка од 280 грама, платив со картичка и на сметкава има само вкупна сума, затоа не знам точна цена. Син ми има 9 и пол месеци, маџун му ставам во сокчето по малку. На табелата за исхрана од педијатарот пишува разреден сок од грозје може од 6-7 месеци, па затоа од 9 му дадов маџун.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    Дуρи се изρадувавме со повρаќањето денес за ρучеκ паκ :( јадеше со сласт и наеднаш се истуρи,и после си го дојади ρучеκот. Матичната виκа се пρејадува но тој си јаде со сласт,а напρедува супеρ.
    Имала ли неκоја ваκво усκуство,би саκала и да ви ја напоменам нашата дневна ρутина,можеби јас гρешам негде.
    7.00 будење-цица но малκу
    8.30_9.00доење(пола час)
    10-10.30-појадоκ
    11.30-доење(пола час)
    14.00-ρучеκ
    15.00-15.30 доење
    17.00 доење
    18.30_19.00 -вечеρа
    20.30-21.00-доење(за заспивање)
    Ноќе се буди 2 пати.
    Пρитоа,после сеκое доење ниκогаш ме повρаќа.
    Се извинувам на долгиот пост.