Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Моцарелата од кој месец ја давате, и како, на парчиња или во блендер?

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас денес ја дадов, 8м сме, на ситни парчиња, мека е и ја џвакаше лесно.

На bella.s и happygirl им се допаѓа ова.
  3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    На парченца, во блендер се добива многу глупава текстура.

Јас од 9ти ја дадов. Планирав од 8ми ама нешто заглавивме со антибиотик па не давав еден перипд млечно и затоа касно ме фати

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  4. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    Значи ќе си пукнам. Беба на одмор јадеше и цицаше супер, по 80грама за појадок било овошје било зеленчук. Кога си дојдовме дома одбива да јаде, дали по 20 грама. Вчера за прв пат проба Палента и ми покажа фаца на гадење ајде сменив со слива и пак ништо. Не се гадеше туку едноставно не отвара уста. Ја залажував со едно пајче што го лапа да ја отвори устата и така и протнував лажички, ама ептен малку. Бидејќи имаше температура 36 часа ја однесов на доктор и ми кажа дека е до забите. Е сега дали од тоа не сака да јаде не знам. А докторот ми рече да уклучам и ручек бидејќи малку ми напреднала во килажа. За 15 дена 230 грама.
    Сега и ми кака повеќе, обавезно после секој оброк. Дали ништо од тоа што јаде не и се фаќа поради тоа?
    Денес и доручек и ручек по 30 грама изеде што е многу малку. Инаку има 7.100кг за 7 месеци без недела. Се роди 3200. Дали е малку нејзината килажа и по колку треба да напредува месечно сега?

5. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    А тој од хип во кутија гризот, значи дека можам глутен сега? Зошто она една кутија веќе изеде, а за друго гледам да нема глутен уште читам по кашички :D

6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Штом имаш еднаш дадено, воведен е.
    А и нема што да чекаш, давај слободно.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    :rofl: значи легенда сум, јас бирам се без глутен а ваму сум му бутнала на детето гриз да јаде па уште и највише го сака :D значи ова хранава ми е научна фантастика, да не беше групава ќе беше уште потешко :f:

На hello-kitty.90, FreeMind, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата за месец ипол напредна само 350гр со воведени два оброка од по 200гр, така да ич не се коси, сега нема да качуваат толку на килажа, може височи. За јадење сигурно се забите и на @FreeMind момата од тоа не јадеше.

На S.J.Parker и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @lackygirl жено што моќ има патлиџанот?
    Само патлиџан дади и и ќе се изнајаде дете.

На lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.211
    Допаѓања:
    24.629
    Патлижан и лебче :inlove:

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај си порано да напишеш како се дава моцарела:) Јас ја вртев во блендер вчера кога се растегна како мастика јас ќе изблуев. Секако не беше воодушевена. Денес пак ќе и дадам ама парченца.

Во самиот напредок на детето во овој период во книгата пишува дека ќе има денови кога ќе јаде се и доволно и ќе има денови кога нема ништо да сака. Оној брз развој кој им се дешава од 7-9ти месец буквално личи како инсталација на апдејт на компјутер или телефон. Целиот систем на малото се надградува во друг левел и тотално е збунето. Затоа кога не сака остави го и само на цицка да биде. Така велат стручните лица.
    Убаво си напредува Антонија, не и се грижи.

Ако некој го интересира што колку се дава неделно од 7 до 12 месеци еве најдов конечно од австралиското здравство препорака:

The Australian Dietary Guidelines give you an idea of daily intake for babies between 7 months and 12 months:

-Vegetables and legumes/beans: 20g serve size, 1 ½-2 serves per day, 10-14 serves per week
    - Fruit: 20g serve size, ½ serve per day, 3-4 serves per week
    - Grain (cereal) foods: 40g bread equivalent serve size, 1 ½ serves per day, 10 serves per week Infant
    -cereal (dried): 20g serve size, 1 serve per day, 7 serves per week
    -Lean meats, poultry, fish, eggs, tofu, legumes/beans: 30g serve size, 1 serve per day, 7 serves per week -Yogurt/cheese or alternatives: 20 ml yoghurt or 10g cheese serve size, ½ serve per day, 3-4 serves per week

извор:https://www.bellybelly.com.au/baby-...what to expect&utm_campaign=#BabyWBW #Week-33

На S.J.Parker, lackygirl, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Според ова треба да јаде дупло повеќе зеленчук и мешунки отколку овошје.Претпоставувам ради шеќерот.

Во врска со јадењето и нејадењето. Да напоменам дека само цицањето не е доволно за железото во крвта.Мојата јаде се што треба(месо,жолчка,просо,леќа) и цица и напредува и пак последниов месец и е послаб хгб. Сметам дека треба секојдневно да се внесува храна богата со железо заради интензивниот раст во тие месеци.

На Bupalu, thinkerbell, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.211
    Допаѓања:
    24.629
    Јас се грижев да не му е низок хгб оти моево слабо јади месо, не е љубител на месо, одвај 1 или 2 пати неделно јади, ама па јајце на 2 дена јади и се друго си јади, сега пред недела правевме к.слика му беше 114, док рече дека е супер за него, а и зголемен му е на 6м му беше 109 тука негде.
    Иначе има денови кога помалку јади има денови кога си јади повеќе. Не го форсирам ако нејќи.

На FreeMind, happygirl и babydust им се допаѓа ова.
  14. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Ние сме 8 месеци и 16 дена. Сакам сега да ставам мало лажиче кисело млеко во палентата, ама ми е страв... :|
    Дали реакција доколку недај Боже има, ја дава веднаш?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да јас погоре пишав, дава црвенило околу усте, не давај многу 2-3л на почеток, ако е јака алергија, педијатарот ми рече да очекувам и кашлица или пролив. Ние останавме само на црвенило.
    Јас дадов на 7ипол месеци.

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Доволно сте големи веќе да дадеш.
    Ако даде реакција ќе биде нешто локално.

На babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  17. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Мајки една цела испасирана банана не ли е многу на едо да ја изеде? 7месеци е.

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.793
    Допаѓања:
    145.348
    Ако сака да јаде нека ја изеде. Не е многу.Колку јадат децата е индивидуално.

На Lolipop23, Coco31, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.353
    Допаѓања:
    13.112
    4 - 5 лажички слива од компот изеде. Ова е голем напредок. Славам денес. Не ми се верува дека најневкусното од се до сега го јадеше. Пробав пред да и дадам и јас не би јадела.

На Lolipop23, paleska3, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Тебе кога ќе те прочитам ден ми се прави. Стилот на изразување ти е од оние на кои веднаш реагирам со насмевка и веднаш фацата ти ја замислувам со сливата од компот.

Ако ти е за утеха денес на контрола педијатарот ми рече дека било сосем нормално да јаде 10 грама на почеток и да не ја форсирам кога тогаш ќе почне да јаде. Ова како тапшање по рамо сфати го, другите бебиња си јадат онолку колку што треба ние по тесна патека трчаме, само држи темпо и нерв контролс.

На Lolipop23, paleska3, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.