Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. paleska3

paleska3 Популарен член

И мене матичната ми рече дека можам да почнам од 4 месеци но јас сама си одлучив да почнам од 5 и пол. Твоја одлука си е освен ако нема некоја друга причина.

FreeMind and srekice like this.
  2. drugarka

drugarka Популарен член

Сите различно кажуваат. Мене ми рече од 6 ти. Манатиот пат и реков дека до 6ти планирам ексклузивно доење, после дохрана. Ама и таа така советувала. Како мислиш ти така. Јас не би, малецки се, има и зошто не се дава пред 6.

Инаку како да ја замрзнам блитвата? Свежа или да ја обарам малку. Ми донесоа за бебо па имам многу.

FreeMind and cinderella5 like this.
  3. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Мајки од кога давате какао? Малата е скоро 9м, почнав да и ставам по малку во вечерата и и ги давам ноќните од хип со какао. Сеа гледам на тие групите на фб викаат какао од 12. :^)

Bupalu likes this.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Сега скоро и дадов, на 8 месеца. Ако читаш на "Здрава храна, здрави деца", тоа е исто со Бебе готвач, јас мислам малце претеруваат со ограничувањата за воведување на храна.

Ygritte, Lolipop23, FreeMind and 3 others like this.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Свежа.

6. SaNJaAaaAaa

Не малце, многу. Па кога ги читам здравите “рецепти” што ги споделуваат секој ден, ваква сум |( на повеќето состојки.
    Фала ти, ќе продолжам да давам :)

FreeMind, duffi and happygirl like this.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Не дека рецептите се лоши, ама ако нешто плус од тоа ќе дадеш ќе те линчуваат. Почнувајќи од тоа што пред 6 месеци освен воздух не даваат ништо друго на бебе :D па се до секојдневните состојки на македонска кујна што не ги даваат до 14 месеци :^).
    Ја имам апликацијата, ја следам групата, чисто идеи да ми дадат, повеќе од тоа воопшто не се водам по нив. Јас лично за ништо не се водам по муабети на фб, за секоја состојка сама си истражував кога најдобро е да се даде.

Ygritte, Lolipop23, FreeMind and 6 others like this.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Иста сум и јас :)
    Какао после 8 дадов, давам со гриз секогаш

happygirl likes this.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Луѓе сто пати пишам, знам досадна сум ама немаат некој одговор.
    За вечера и дадов инстант каша ноќна и сега се нафрла низ цело тело,а лицето жар. Ни препишаа сирупче за алергија. Ама не ми е едно јасно од стаклените тегленца ноќна каша не појавува алергија, а од инстант покажа 2пати.
    Што има таа нели се исти со ад млеко? И што има алергено, не е кравјо?

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Може на некој додаток е алергична, не на главните состојки. Чувај ја кутијата за да го имаш составот, и ќе споредуваш ако појави понатаму. И после неколку месеца пробај пак, може да не јави алергија тогаш.

BabyT* likes this.
  11. slavica999

slavica999 Популарен член

Ако се добро сеќавам бебето ти има дерматитис, ако е така треба да внимаваш и на глутен не само на лактоза. Во кутија претпоставувам дека е поголема концентрација на глутен а и соја-лецитин знае да направи проблем понекогаш

BabyT* likes this.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

@Spidy @slavica999 да има дерматит.
    Јас сега давам и за појадок житарици за да ја држат сита, не појавува алергија ама може што викате да е до некоја друга состојка.
    Да пробам тогаш со ад како ќе реагира ако не така да правам ноќни некој период па пак да пробам понатаму.
    Исто така покажа само на неколку врсти кисело млеко и моцарела, другите без реакција.
    Фала ви мајки:hug:

slavica999 likes this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Пола и повеќе од состојките кои ги користат се со чудно потекло. Не растат кај нас, увезени се од кој знае каде.
    Ама важно био се. А колку се навистина здрави... ама они си знаат.

Инаку давај слободно какао.

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Можеби имаше некоја прашано, ама не можам да најдам.
    Гризот досега го правев со вода. Сакам да пробам и со АД, па да ми кажете како го правите со вештачко?

15. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сме ги коментирале дека се екстремни. Ама кога ја читам темава тука сум исто :o Работи кои за возрасни не се добри, не па за дете се нудат.
    Работата со постепено воведување е да не се оптовари мешето на бебе, кое до вчера цицало, со секаков продукт. Затоа зборуваме кога да се воведе нешто. Да се почне со полесно, па да се оди на храна која побавно се вари. И за нас возрасните некоја храна е потешка на стомакот.
    Се што е умерено е добро.

TeddyGrey, happygirl, Bupalu and 3 others like this.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Свари го со вода како до сега. Чекај да се малку олади и додади една дозерка ад.

TeddyGrey and happygirl like this.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас за ќере решив да не пратам табели. Со синко пратев и воведувањето храна ни траеше во недоглед, 3 дена исти вкус, како па да не! Месечно не повеќе од 5 вкуса! :x Јајце да воведуваш цел месец, 3 дена осминка.... (facepalm)
    Овојпат давам она што е сезонско, дињите привршуваат и дадов диња да проба, знам дека е тешка за мешето ама не и направив каша од неа, туку и дадов парче да си го лиже... Круша, јаболко, модра слива, праска, банана, морков.... се ова воведов во рок од 1 недела. Секој ден нов вкус, ако има алергија ќе пројави во првите неколку часа. На мешето нема да и е тешко оти количински едвај 2 лажички дали успевам да и протнам, за жал не е воодушевена воопшто од немлечнава храна.
    На 6 ипол здравје планирам јајце да и воведам, а 1 недела потоа и пилешко месо. За глутен исто, воопшто не се мислам, само да почне да јаде количински и него ќе го воведам, што порано се почне со алергените толку подобро.

paleska3, Dina911, LoveHope and 11 others like this.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Хепи направи го со кравјо млеко, пола вода пола млеко. Јас така го правам, какао малку и банана пасирана, многу го сака.
    @Lolipop23 прво ми е, како што напиша се така и јас правам, 6+ жолчка, глутен, 7+месо, 8+ белка и давам сезонско.

Lolipop23 likes this.
  19. SaNJaAaaAaa

Мајки што доите а тргнавте на работа дали давате ужина и што?

Малата околу 12ч., после дремка а пред ручек, има еден подој, за кој се мислам што да му правам.
    Дали да и дадам ужина, дали да давам АД, или ништо, ама тогаш како ќе издржи до ручек, ќе го јаде тоа порано па после пак порано ќе и се пријаде?

Помооош, не знам што да правам :D

Bupalu and happygirl like this.
  20. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Извини што се убацувам,и мојот е со дерматит и од кај да знаам кога ке му е од храна кога он е нон стоп пламнат? Вчера екстремно беше а имав дадено морков и го носам на педијатар матичен ми вика не е од храна еве магистрално како ли ја викаат таа крема мешана со кортико,мачкај го. Викам од храна ли е како да познам? Неее класика дерматит. Мачкај 10 дена па пауза па продолжи со хидратантен крем.
    А сум во фаза на пробување,еве горе доле производиве као не се алергени,но од кај да знам како изгледа реакција на храна? Кога он е пламнат и на образ и на торзо грб препони... и секаде ист одговор ке се среди до година:^)

BabyT* likes this.