Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Исто како јас да сум пишала. Од тегле нема мака, а инстант од кутија ако дадам хаос е после тоа. Пликови, нови лишаи и се пропратно. Најверојатно некоја состојка му пречи на бебето, не и давај воопшто некој период од кутија. Јас до година строго готвено му давав после неколку инциденти со бурни реакции за сега да почнам да му давам и пудинг и чоколадо понекогаш.
    Прочитав и за тоа што ви се случило со жолчката и одма ми се врати филмот што ми се случи кога дадов праска првпат. Трчав како луда кај педијатарот од страв и паника. Еве уште немам пак пробано праска да дадам, ниту пак јаболко за кое приметив дека многу го влошува дерматитот. Жолчка дадов на 11 месеци, а белка нешто после првиот роденден.

BabyT* likes this.
  2. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Ние бевме во охрид и таму така и ставија, ги прашав за во ноџе ама многу мрдаше
    Па не можеа во главче од едната страна па ај на другата абе душа се изнаплака :(

Last edited: Sep 28, 2019
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Доби многу јака алергија која не знаат да кажат до кога ќе трае, денес 24ч од инекција се исфрла, еве како.
    Мене ми е страв веќе се да и давам, ја следам и како дише.
    А денес беше на овошје и зеленчук само кои не се алергени.
    Цел лик и е ваков во мометот.
    Пак ќе кажам внимавајте мајки, денешните деца страшни алергии покажуваат.

Attached Files:

4. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Sonce milo da mu pomine najbrzo sto moze, veruvam kolku si se isplasila i ti dusicka ajde so pomin da e i sto poskoro da si krka se sto saka kukliceto

BabyT* likes this.
  5. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Оф оф душичка. Би ти предложила пробиотик и наместо обични д3 капки давај витамин А+Д3

Happyinlove and BabyT* like this.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Фала на сите. Примаме веќе многу капки. Пиковит, Бејбивит, Ваја д3,Сируп и детето буквално има упла кога и идам со капки :D

Pelargonium, Happyinlove and Bupalu like this.
  7. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Срце :doh: :( да му помине побрзо
    Леле јас треба јајце да дадам 9м е језа ме фаќа :sweat:

BabyT* likes this.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Почни по малку, три дена по ред.
    Тоа мораме да даваме и мене ми е страв.

Bupalu likes this.
  9. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Ако имаш можност оди на преглед кај др. Сајковски во Систина, многу го фалат баш мајки на дечиња со дерматит дека со негови насоки за исхрана го држат под контрола.

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Имам можност. Читав и позитивни и негативни коментари за него па никако не се решив.
    Но се разбира за здравјето на ќерка ми се би направила.

Happyinlove likes this.
  11. Ivke

Ivke Активен член

Дали може батат да замрзнам ?

12. derjus

derjus Истакнат член

исто и ние сме 8 месеци со атопична кожа ми е страв да воведам јајце во исхраната..

Bupalu likes this.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мој совет, не брзај. Три дена сме со страшна алергија, од 1/3 жолчка.

14. derjus

derjus Истакнат член

знам прочитав со помин да е , јас завчера дсдов од хип самолина гриз ми се нафрли незнам веќе што да давам слабо јаде само овошје зеленчук ич на све пазам немам воведено ни житарици ни глутен се плашам

BabyT* likes this.
  15. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Misirkino meso od kade kupuvate?

16. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

зебра тинекс

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Почнав и јас со воведување на вкусови. Откако почна да се буди на секој пола саат преку ноќ ми пукна филм иако за десетина дена прави 6 мес. Убаво седи во хранилица и бидејќи е многу активен на под т.е ползи претпоставував дека му требаат повеќе калории.
    За разлика од првото кое ми беше нејадач невиден и само градинка успеа да го стави во некој ред, второво јаде и бара уште :angel: и вода пие од шише со цуцла. После јадење некои си 20 мл пие вода.
    Не терам по 3 дена едно те исто зашто е досадно туку по 2 дена и тоа во тек на ден му давам да проба по 3 пати со тоа што зголемувам количина. Сабајле изеде 50 гр морков и не му дадов повеќе (да не му е многу а втор ден му беше. Знам дека се зголемува количина но сепак). Го фаќам на финта дека рано станува и му давам да јаде околу 7.30 па после половина час цица. Не се водам под саат демек саат време после цицање туку јаде во 7.30 па во 12 пак во 16 часот измеѓу цица. Вака планирам додека му воведувам па потоа ќе се знае доручек, ручек вечера.
    Околу 12 часот компир изгмечен со вилушка со малку водичка (после ми текна дека не го блендирав ама со првото дете скршив 2 блендера и одвај го научив да џвака е ова сега има да џвака :angel:) да не е ептен суво и јадеше.
    Сака погуста содржина. Планирам да терам 3 дена зеленчук па 3 дена овошје па житарки...

Ми се допаѓа фактот дека во некои земји се воведува ручек, вечера па доручек а кај нас е прво доручек. Јас би почнала и со вечера на пр. само да не се буди навечер :smirk: туку сито бебе да си спие навечер :rofl:. Во 12 ке јаде па после 40 мин цица и во 13 е во кревет и спие до 16-16.30 дали дека е сит па спие незнам ама ми успева. Оние сабајлешки дремки од пола саат 40 мин не ги рачунам ама ова ноќно станување мора да го намалам. Стануваше само 2-3 ама изгледа последица од 4 от скок му е станување на точно пола саат до саат :envy:

Last edited: Sep 30, 2019
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Денес конечно нешто апна. И дадов брокула готова кашичка на Хип и и се допадна, изеде неколку лажички и што е најбитно отвараше уста. За ручек и дадов пак и изеде вкупно околу 50тина грама. Можеби ќе сака повеќе зеленчук. :?:
    И воведов и глутен и дадов корка лепче, сама си го држеше и си го претакаше во уста и како и се растопуваше си го голташе. Ниту еднаш не се задави и не и дојде нагон за повраќање, а во кашите ако има парче се задавува. ^_^

NNA, thinkerbell, cinderella5 and 5 others like this.
  19. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Iston i jas go ranam vo 12 casot vo 13 casot cica i spie 3/3 i pol saati no ednas vo taa dremka se podrazbuduva ke cicne malku i prodolzuva za sega mi funkcionira vaka e sega sakam za nekoj den da vivedam vror obrok pa ke vidam kako da se usoglasam so spienjevo da prespiva posle jadenje za da spie podolgo posle toa e mnogu pomiren :^)

slavica999 likes this.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

3/3,5 саати преспива твоето во една дремка преку ден?

Браво алал вера.

NNA, Milaаа991, Vaga~ and 2 others like this.