Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Овоа педијатар ми искоментира за балансот, што незначи дека е точно ако најдеш пушти да прочитаме. Инаку да и бучен козјак сите производи му се одлични.

2. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Мм работи со хемија и ми има напоменато, колку погуст јогурт толку е поштетен. Го згуснуваат со калциум.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.381
    Допаѓања:
    13.175
    @Spidy а со што ја комбинираше пченкава? Јас се мислев утре за појадок да ја дадам со овошје некое.

4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Кај мене започна сезона на костени. Давате на бебињата ? :?: Не е алерген мислам
    Едно костен пире со овошка би било идеално за доручек.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Сакав да и дадам али додека се свртев празна беше чинијата.
    Следна тура.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Ако е со овошје, јаболко или банана, а за солено со жолчка и јогурт/кисело млеко.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мајки на тие што бебињата ви покажуваат реакција на некој прпизвод, а не се алергични на истиот можно е да реагираат на пестициди и хемикалии во истиот.
    Мојава имаше јадено модар домат многу пати и немаше реакција. Последен пат од 5 лажички цела се зацрвени околу усте како изгорена. Ја одмесов на педијатар и и објаснив ситуација. Ми рече дека од што бил прскан. И на нејзиниот син кој има 10 г исто му се правело, а од домашни не.
    Дојдов дома пробав и јас, абе луѓе устава внатрре ме пецкаше и чешаше. Значи имаше нешш во тој домат... Не можам да опишам.

На Bupalu, happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Има модри домати што горчат/лутат. Знаат такви да се погодат.
    Можеби и е од тоа.

На Milaаа991 и Coco31 им се допаѓа ова.
  9. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Кога воведувавте млечно со што почнавте? Мислев малку јогурт да дадам, ама страв ми е дека брат ми како мал имаше алергија на млечни производи и после му ја снема, 8+ сме, не знам дали да чекам уште:smirk:

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Пробај со јогурт, јас после 6 му дадов попара со леб, немора да значи дека и твое бебе ќе има алергија. Малку дај му за почеток ако ти е страв

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Da istoto na sin mi mu se sluci od modra sliva kupena cel se nafrli imav i na forumov pisano, mu dadov naredno od hip teglicka gajle nemase, pa sega koga gi mijam gi cuvam po 15 min vo soda bikarbona site ovoski taka mi kaza maticnata

На Bupalu и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  12. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Слободно дај за проба јогурт.Со 6+ може кисело млекце/јогурт.Јас на мојава давам од точно 6 месеци битолско кисело млеко,обожава да јаде.Пробај малце за почеток,ако не се појави црвенило околу устето не би требало да има проблем да почне редовно да си јаде.

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.709
    Допаѓања:
    5.037
    Дајте некоја асална табела по која се водите за воведување, многу ги има различни.
    Се испобунив читајки се и сешто :D

Инаку за 5+ пробување вкусови житарки треба да пробаме?
    И ако ДА, од кои?

14. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Jas od zitaeki prvo dadov proso palenta oriz i pcenka nekade na 5 i pol meseci e sega sto se odnesuva na tabelite ja imam bebe gotvac aplikacijata pa spored tie tabeli gledam sto koga se preporacuva no ne mozam da recam deka strogo se pridrzuvam do niv

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Вишни кога се воведуваат?

16. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.348
    По колку треба да јадат бебињава што имаат три оброка? Антонија насабајле јаде житарки со овошје (без млеко) околу 120грама, за ручек зеленчук со месо/јајца околу 150 грама а за вечера јаде околу 80 грама исто некои житарки или кексолино со вода. Измеѓу оброци цица. Преку ноќ има 2 подоја што се квалитетни. Оние преку ден се околу 5минути, некогаш 7. Доволно ли е тоа, или да форсирам повеќе количина?

Инаку кога сме кај цицањето, цела недела не сакаше да цица асално (ќе повлече еднаш два пати гледа дека не и доаѓа млеко одма и се откажува па ајде со плачки додека да зацица да надојде млекото и ќе цицне 10тина пати и толку) и кон крајот на неделата ми дојде мензис (сабајлето) и она почна да си цица нормално. Има некоја врска или ете се погодило случајно?

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Палента давам за појадок со овошје или за вечера со јогурт.Ставам малку несолен путер на Президент.Маслиновото го ставам само во ручекот,но можеш и во палента слободно.

Јогурт земам Бучен Козјак.И не и ставај шеќер во кашите, не ја учи од мала на тој вкус.Во шеќерот нема ништо корисно и би го одложувала се додека можам.

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.970
    Допаѓања:
    14.729
    Моево бебе никогаш не цицало долго, 3-5 минути кога беше многу мала, сега 5-7 (по 3 минути од двете страни), само навечер за успивање цица по 10-15 минути. Цица 4 пати на ден, ноќе не. Има три оброка што количински беа многу слични до вашите, сега пред некоја недела почна повеќе да јаде, по 130-150гр во сите три оброка.
    Може и е случајно, ама и мене истото ми го правеше првите два пати кога добив. Плус беше кенкава, оригинал пмс како кога јас сум хормонална. Штом добијам, како ништо да не било. После третото добивање веќе не реагираше.

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040

Одлично јаде и цица.

Ќе дојде ден и јас вака да се пофалам со три оброка преку 80 грама.

Од некна протестира со јадењето нерви искинав. Не знам веќе дали се заби дали е скок или нешто трето. И оние омилените кашички не ги сака повеќе. Со сила да изеде по дваесет триесет грама. Осум заба има веќе али пак се лигави ќе искача некоја четворка.

И така ме налути денес со појадокот па фино лепо од кога преспа две минути, си ја седнав меѓу нозе и така добро ја налупав леб со крем сир цела кришка изеде. И џвака мислиш вчера во кафана била. После за ручек пак пробав со нејзината омилена вегетаријанска пак на сила протнав дваесет грама. И кога стана повторно ја чекаше македонска мешана манџа со леб. И плус козјо сирење земав младо и цело парче изеде.

И на крај цела круша за десерт.

Вака веќе може. Така да преминав на фингер фуд преку ноќ. Ама фингерот сум јас. Сама не носи до уста гледа да плукне само.

На Lolipop23, happygirl, Emma2 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Кога дадовте капини и малини?