Овоа педијатар ми искоментира за балансот, што незначи дека е точно ако најдеш пушти да прочитаме. Инаку да и бучен козјак сите производи му се одлични.
Мм работи со хемија и ми има напоменато, колку погуст јогурт толку е поштетен. Го згуснуваат со калциум.
Кај мене започна сезона на костени. Давате на бебињата ? Не е алерген мислам Едно костен пире со овошка би било идеално за доручек.
Мајки на тие што бебињата ви покажуваат реакција на некој прпизвод, а не се алергични на истиот можно е да реагираат на пестициди и хемикалии во истиот. Мојава имаше јадено модар домат многу пати и немаше реакција. Последен пат од 5 лажички цела се зацрвени околу усте како изгорена. Ја одмесов на педијатар и и објаснив ситуација. Ми рече дека од што бил прскан. И на нејзиниот син кој има 10 г исто му се правело, а од домашни не. Дојдов дома пробав и јас, абе луѓе устава внатрре ме пецкаше и чешаше. Значи имаше нешш во тој домат... Не можам да опишам.
Кога воведувавте млечно со што почнавте? Мислев малку јогурт да дадам, ама страв ми е дека брат ми како мал имаше алергија на млечни производи и после му ја снема, 8+ сме, не знам дали да чекам уште
Пробај со јогурт, јас после 6 му дадов попара со леб, немора да значи дека и твое бебе ќе има алергија. Малку дај му за почеток ако ти е страв
Da istoto na sin mi mu se sluci od modra sliva kupena cel se nafrli imav i na forumov pisano, mu dadov naredno od hip teglicka gajle nemase, pa sega koga gi mijam gi cuvam po 15 min vo soda bikarbona site ovoski taka mi kaza maticnata
Слободно дај за проба јогурт.Со 6+ може кисело млекце/јогурт.Јас на мојава давам од точно 6 месеци битолско кисело млеко,обожава да јаде.Пробај малце за почеток,ако не се појави црвенило околу устето не би требало да има проблем да почне редовно да си јаде.
Дајте некоја асална табела по која се водите за воведување, многу ги има различни. Се испобунив читајки се и сешто Инаку за 5+ пробување вкусови житарки треба да пробаме? И ако ДА, од кои?
Jas od zitaeki prvo dadov proso palenta oriz i pcenka nekade na 5 i pol meseci e sega sto se odnesuva na tabelite ja imam bebe gotvac aplikacijata pa spored tie tabeli gledam sto koga se preporacuva no ne mozam da recam deka strogo se pridrzuvam do niv
По колку треба да јадат бебињава што имаат три оброка? Антонија насабајле јаде житарки со овошје (без млеко) околу 120грама, за ручек зеленчук со месо/јајца околу 150 грама а за вечера јаде околу 80 грама исто некои житарки или кексолино со вода. Измеѓу оброци цица. Преку ноќ има 2 подоја што се квалитетни. Оние преку ден се околу 5минути, некогаш 7. Доволно ли е тоа, или да форсирам повеќе количина? Инаку кога сме кај цицањето, цела недела не сакаше да цица асално (ќе повлече еднаш два пати гледа дека не и доаѓа млеко одма и се откажува па ајде со плачки додека да зацица да надојде млекото и ќе цицне 10тина пати и толку) и кон крајот на неделата ми дојде мензис (сабајлето) и она почна да си цица нормално. Има некоја врска или ете се погодило случајно?
Палента давам за појадок со овошје или за вечера со јогурт.Ставам малку несолен путер на Президент.Маслиновото го ставам само во ручекот,но можеш и во палента слободно. Јогурт земам Бучен Козјак.И не и ставај шеќер во кашите, не ја учи од мала на тој вкус.Во шеќерот нема ништо корисно и би го одложувала се додека можам.
Моево бебе никогаш не цицало долго, 3-5 минути кога беше многу мала, сега 5-7 (по 3 минути од двете страни), само навечер за успивање цица по 10-15 минути. Цица 4 пати на ден, ноќе не. Има три оброка што количински беа многу слични до вашите, сега пред некоја недела почна повеќе да јаде, по 130-150гр во сите три оброка. Може и е случајно, ама и мене истото ми го правеше првите два пати кога добив. Плус беше кенкава, оригинал пмс како кога јас сум хормонална. Штом добијам, како ништо да не било. После третото добивање веќе не реагираше.
Одлично јаде и цица. Ќе дојде ден и јас вака да се пофалам со три оброка преку 80 грама. Од некна протестира со јадењето нерви искинав. Не знам веќе дали се заби дали е скок или нешто трето. И оние омилените кашички не ги сака повеќе. Со сила да изеде по дваесет триесет грама. Осум заба има веќе али пак се лигави ќе искача некоја четворка. И така ме налути денес со појадокот па фино лепо од кога преспа две минути, си ја седнав меѓу нозе и така добро ја налупав леб со крем сир цела кришка изеде. И џвака мислиш вчера во кафана била. После за ручек пак пробав со нејзината омилена вегетаријанска пак на сила протнав дваесет грама. И кога стана повторно ја чекаше македонска мешана манџа со леб. И плус козјо сирење земав младо и цело парче изеде. И на крај цела круша за десерт. Вака веќе може. Така да преминав на фингер фуд преку ноќ. Ама фингерот сум јас. Сама не носи до уста гледа да плукне само.