Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Ќе се навикне,и треба време.И јас тука некаде почнав со дохрана,првите 2-3 недели исто се чудеше,мрштеше од некои вкусови,посебно од солено.Овошје сакаше,банана обожаваше,ја миксав со јаболко,праска,круша,па и слива можеш,за да и е посочно и повкусно.Јогурт и кисело млеко воведов со полни 6,почнав по малку,и досега веќе 7+си ги јаде со сласт.Дури често додавам и во некои јадења да и повкусно.На пр.чисто пире од компири нејќе,со малку к.млекце и е послатко..Има и некои готови каши кои и се омилени .Ќе пробуваш постепено комбинации,ќе се навикне.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    А зошто не би можело? Јас вчера и дадов компир и го плукаше, па и го измешав со круша и така си касна малку. :D

Фала многу @slavica999 и @Ladyyyy567* .
    А да не давал некој маџун? Слаба и беше крвта и се мислам да и давам малку маџун во водата да ставам (така може и вода ќе пропие), ама ми е страв оти има многу шеќер во него, природен е ама сепак...

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    @lady.N шубе ми е да не и се згрози ептен, ама ќе пробам и јас...

А банана колку пати неделно е дозволено, на бебе му стана омилена, да не го предозирам , преку еден ден давам:wasntme: или нема врска?

4. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Има ли некој искуство со јапонска јаболка за бебе 7+?:wasntme:Имам во бавча,почнуваат да зреат..јас не ги сакам,а знам дека биле многу здрави.

5. Krismanka86

Krismanka86 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    37
    Не се секирај мајка сигурно уште не е спремна за дохрана и затоа јаде по толку. Стагнирањето во килажа е поради тоа што на тие месеци е поактивна, почнува повеке да се движи и троши енергија и нормално е помалце да качува килажа од првите 3-4 месеци.Мојата од 6 до 8 месеци само пробуваше вкусови по неколку лажички а сега еве ја неможам да ја сопрам, сама бара и све јаде. Мое лично мислење е дека не треба да се форсираат децата со дохрана поготово ако сте на доење

6. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Кој јогурт го даваше?

7. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Битолски јогурт и кисело млеко.

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Мало е бебе за маџун сеуште, со полни 6 мес почни да даваш спанаќ, блитва, цвекло,просо тие се полни со железо

Ги имам и јас во двор. Не се алергени така да би му подметнала во некоја каша да проба ама неверувам дека баш ќе ги јаде онака само јапонското јаболко затоа што кога го јадеш се лепи на јазикот тоа нештото незнам како се вика. И да е узреана т.е гнила нели такви се јадат сепак пак се лепи на јазик тоа ,,чудото,, :)

:D нема да го предозираш само може да ти фати запек бебе. Доколку е добро узреана бананата (со црнки :!: не скапана) дури и ја регулира столицата но ако не е добро узреана :!:со црнки, сепак внимавај.

Јас не мешам овошје со зеленчук ги комбинирам со житарки а за да ти ги јаде тие што не ги сака секогаш ќе поминат со батат или тиква затоа што се благи :D

На paleska3, lady.N, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Јас како комбинација сеуште за доручек и давам овошје + палента а за ручек овој период сме со брокула/карфиол/компир + морков
    Многу ја мачи мешето денес и давав крушка и сок од модра слива ама не помогна многу, некој предлог како да и помогнам?

А сакам да почнам со ориз има ли врска каков е ?

10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Масло уклучи слободно по една мала лажичка со ручекот. Имаш бебешки масла за јадење во дм. Тоа ќе и ја регулира столицата.

Јас почнав со пасирано и и дадов бел ориз во дм го има исто органски. Ако е на блендирано има во кутии за бебиња. Сметам дека нема врск каков ориз даваш, каков милуваш. Ориз е ориз.

На Ladyyyy567* и ***Bony*** им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Маџунот е чист шеќер, нема да му се покачи крвта од него. Крвта се покачува најмногу од месо и јајца, така што појачај го нивниот внес.
    Син ми многу ги сакаше како мал. Многу убава текстура им даваат на кашите. Јас не ги јадам, ама велат дека чоколадните не ја собираат устата па такви му земав.

На lady.N и Ladyyyy567* им се допаѓа ова.
  12. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Бебето и е 5 ипол мес не ја оправљај со месо и јајца, рано е сеуште

13. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Не ми текна за масло може да воведам не сум пробала до сега, маслиново така?
    А за ориз сознам читав мелен немелен па незнаев дали има правило некое за него :D

14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Не прочитав дека е толку мало, како и да е за маџун дефинитивно не е. Месо може за 2-3 недели да воведе, дотогаш просо, киноа, листест зеленчук, брокула, цвекло... и плус витамин Ц.

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ова е за бебиња препорачано:
    https://www.google.de/search?q=baby...AQ&biw=414&bih=719&dpr=2#imgrc=nASv417AlPH41M

Имш и бејби лав на дм исто. Можеш слободно од трета недела е лажичка масло, омега 3 е богато му треба на бебето.

Тоа мелен немелен е за блендирано пасирано да не се мачиш. Можеш кој сакш тој како ти е позгодно. Од оној што вие јадете и од тој смее.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Јас понекогаш додавам и по малку путер Президент-без сол.За столицата и кај мојата со дохраната на почеток и се поремети,па се мачеше по 2-3 дена,сега и се регулира..,Давај слива,праска,крушка..ќе се среди:)

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    @FreeMind @Ladyyyy567* фала ви ке пробам мора нешто да и помогне, душа е многу се мачи целата поцрвенува и вика на цел глас како старо чиче е :lol:

На Ladyyyy567* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    24.305
    Периодов освен банани, јаболки, круши, тиква што друго овошје давате на бебињата?
    До скоро имаше и свежи сливи и праски, ама нема веќе по пиљарите. Имам компот од праски и кајсии, не знам дали од нив да ставам во кашите за појадок?

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас правев мали теглиња со компот без шеќер за неa. Вчера отворив, беше добро за јадење. Исто купив и суви сливи и кајсии ама ќе гледам поретко да ставам колку да и сменам.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ***Bony***

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Ако се без шекер мислам дека можеш. Јас си замрзнав праски и сливи а за нешто плус незнам и ние само од истите правиме комбинации