како бе парчиња храна и даваш на скоро 6, не ти е страв да не ти се задави? Пробај давај со шише и проширена цуцла, по течни каши прај и,колку да се навикне на храна..ја така праам.. со лажиче маки мачиме дур се нараниме..а може и ја па полесен начин сакам
Сака парчиња, гледај да е овошката мека а парчињата мали. Исто помага во хранењето да си играе со храната. Стави и нешто на хранилката да 'шлапа' и да и бидат зафатени рачињата а ти давај.
Мислам дека е ок детето со килажа. Ако сака парчиња, давај помеки овошки и зеленчуци, ако јаде сама, обавезно под надзор. Иако е мала сама да јаде. Е сега, еден совет, може нема да ти е баш нај нај, ама за да пројаде, се ќе пробаш - ќе ги измиеш убаво рацете, и не фаќај друго со нив освен нејзината храна, земи парче од тоа што и даваш, нека види дека е парче, кога го носиш до устата стисни го со прстите да се здроби и дај и го, види дали ќе плука или не. Ориз, просо, палента со путер/маслиново масло за да биде повкусно. Никако не применувај го советот со цуцла и поширок отвор за течни каши. Ако случајно прифатиш, после тешко ќе ја одвикнеш, и нема да ти јаде ако не е во шише.
Ад не можеш сосема да исфрлиш. Мојава е 9ипол месеца, цица 2 пати и пие 2 пати Ад, и плус јаде три пати на ден. Ќе им треба време додека да внесуваат доволно со храна за да не пијат вештачко млеко. Околу 10-11 месеца може да смалат на 2-3 цицања или ад оброци. После годината може да биде само на млечни оброци (обично млеко, јогурт, кисело млеко), ама и тогаш се препорачува да пијат АД барем еднаш во денот. Постои тип на воведување на цврста храна дирекно со парчиња или finger foods. Сосема легитимна техника која се покажала успешна. Потешко е, ама дефинитивно подобро отколку течна каша во шише. Прочитај ќе видиш, baby led weaning се вика.
Mojot e 10m i uste vojna vodime za jadenje isto kako prviot den koga pocnavme so dohrana, blendirano pa veke voopsto ne jade, pocna se na parcinja da jade duri i meso, ama pak toa ne e nekoe jadenje, 90 gr nema izedeno a ne pa 150gr. Nema sansi da sedi i da jade deka lazi i odi pokraj kreveti taka i se hranime a toa e nesto sto naj mnogu sum go mrazela ama ete za da kasne kolku tolku i ke lazam i jas ako treba. 9kg a 3250gr e roden
Јас го закиснав од вечер, а и не мора .Ете и фри ти пишала убаво да се измие ,е сега јас го варам 15 до 20 мин така ми пишува на упатство пробав помалку ама ко недоварено ми беше.Во комбинација иде со све ,најдобро со се што има поише витамин Ц зашто просото е богато со железо. Мали кај мене го обожава со банана и кајсија.
Сакам да направам утре грашок манџа со телешко месо. Арно ама не знам како да и го направам оти демонстрира одбивност кон лажица и оди на фингер фуд. И чаре?
Грашокот би требало да може да го јаде, не е тоа големо зрно за да се дави, ама ако има развиено стисок со палец и показалец за да ги фаќа. Евентуално потсмачкај ги зрната. А месото како конци расцепкај го. Јас не сум пробала, ама на baby led weaning овие работи така ги даваа, и тоа грашокот беше едно од првите работи дека освен варење нема дробење, сецкање, плус работа. Или ако не те мрзи сите зрна на пола да ги пресечеш за сигурно
Фактички така без чорба да го принесам, само грашок и месо. Така ќе направам. Не бе како да ме мрзи грашочиња на пола да сецкам. Таман работа Ќе ги стискам во рака на давање мојата не носи до уста само вади од уста. А време и е веќе и така да јаде грашочиња. Денес сум видела дека уствари чедар иде во препорачани сирења за бебе. Ако и дадам чедар не верувам дека друго ќе ми јаде
Јас киноата и просото обавезно ги киснам од навечер затоа што овие житарки имаат најмногу фитинска киселина, која може да попречи во апсорпцијата на многу витамини и минерали. Попрецизно фитинската киселина ги врзува Zn, Mg, Ca и Fe и со нив формира нерастворливи комплекси кои не се апсорбираат, на тој начин се намалува оралната биорасположливост на овие минерали.
Имаше една финта за сечење чери домати со две чинии, може и за грашокот ќе пројде Јас го пасирам малку со вилушка и го мешам со водата и нешто зеленчук, реално малку е смачкано ама пак е парче, си го јаде. Поситни зрна нејќе, ќе се удавеше на кус кус. А со ситно сецкано на коцки нема гајле. Треба да пробам со цели зрна грашок баш да видам.
Nema da isfrlis AD odednas. Nie sme skoro godinka pa pijat 2 pati na den uste. Ti si znaes kako sekoja majka, jas ti kazav dobronamerno... Uste se malecki, ne se brzaj do tolku. I toa so sise ti e greska od start. Nudi so lazicka, da se ucat, toa e poenta. Znam deka e polesno vaka i jas gi sama hranev od start, ama treba da naucat kako se jade i so sto. Jas vovedov prv obrok na 5 i pol, vtor na 6 i pol, a tret na 8 meseci. I sto fali? Eve gi, napreduvat, bukvalno se jadat sto nudam, od bebuski od 1700 i 2000 sega se golemi od po skoro 10kg.
@Emma2 @BabyT* @Annath @Spidy @pepapa фала на сите за советите. И мене ме чудеше и на почеток ми беше страв дека ќе се задави ама не се задавува. Мали се парчињата и се од варено овошје најчесто. А посебно сака трошки леб. Знам дека не треба да и давам ама маж ми еднаш проба додека јадевме ние и со сласт си ја изеде. И кога и да и дадам трошка ја јаде И купив и посебна вртелешка за на хранилка што се лепи со вакуум, и си игра со неа се внесува ама џабе е, штом ќе го сети лажичето плука одма...
baby's first corn е ептен ситно мелена и обогатена со витамини, обработена и сварена, додаваш само вода и готова е, а додека палентата треба малку да се вари и не е толку сина како таа во кутија што е. Глутен несум уште вовела но планирам со гриз варен ( плаво паковање со бебе на слика) варен со вода, веќином така воведуваат.
Јас ниедно овошје не варам. Прво блендирано, после рендано, ако е меко и презреано само пасирано или исецкано на ситни коцки.
Значи да не купувам палента пошто имам две пакетчиња на Хип да ги искористам. А гризот е уствари семолина? Јас планирам деновиве да дадам таман за два дена прави 7 месеца. Во врска со просото,колку и да го блендирам секогаш има зрнца ,некогаш ми ги плука ,неможам хомогена смеса да направам ,има некоја марифета
Ќе го вариш додека да распукаат зрната, тогаш не се познава.. Додади го во ивишјето и заедно блендирај, јас така правам