Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Еве го и нашиот ручек
    Компир со морков јаде со сласт се тепа по лажичето ама по малку и давам инаку само морков несака исто и само компир несака а и дадов вака како денес јаде и морков и јаболко на хип исто јадеше ама по три лажичиња само и давам сеа за сеа супер е од утре слива да и дадам нз дали да купам суви па да ги варам или готова на хип да и земам

Attached Files:

2. Mum32

Mum32 Активен член

5 meseci sme i treba da zapocneme so dohrana....pedijatarot ni kaza so jabolko i morkov... ve molam iskustvo kako da zapocneme

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Апдејт за нашата состојба. Една недела пред да наполни 8 месеци.
    Последните 3 дена да не ја подречам почна да отвара уста ко што треба и нашето хранење заличи на вистинско хранење. Уште и давам една иста каша во текот на целиот ден, бидејќи се изнафрлав доста, па така не се нервирам толку.
    Сега и давам по 4 пати во денот и јаде од 30г-40г па вкупно дневно му доаѓа околу 120г-150г. Вчера за првпат ми изеде цела зеленчукова кашичка од Хип од големите 190г... не можам да ви опишам колку бев среќна. :party:

Од овошје и благи каши се уште се грози, па не и ни давам, еднаш неделно ќе пробам да не случајно се предомислила, ама не. :doh:
    Од зеленчук воведов речиси се, од скоро и леќа (ја бендиса), од житарки ориз, просо, палента, киноа, булгур и кускус... со лепче и воведов пченица односно глутен, жолчка од јајце цела веќе одамна и ставам, пилешко месо домашно и од Хип кашичките сум и давала телешко и јагнешко, од млечни сиренце и кисело млеко (ама не и давам секој ден оти не оди со месото, а овошје нели не сака), цитруси исто воведени, за чудо сака да лиже лимон и мандарина...
    Наредната недела ќе провериме дали крвната слика ни е подобрена, хемоглобниот беше 90, веќе цел месец како пие сируп за железо. :?:

Распоредот на оброците ни е ваков од прилика на неделно ниво: 2 дена пилешко месо, 2 дена жолчка, 1 ден телешко, 1 ден пилешки џигер, 1 посен ден со леќа. Морков речиси секој ден. Кромид и лук наизменично секој ден. Зеленолистест зеленчук и брокула наизменично секој ден: 1 ден спанаќ, 1 ден блитва, 1 ден брокула. Плус за структура компир, батат, карфиол, тиквичка, келераба, цвекло... си правам комбинации од она што имам моментално дома. Денес ќе дадам прокељ за првпат. :)

srekice, lackygirl, FreeMind and 3 others like this.
  4. kikin

kikin Популарен член

Ооо на долго и на широко убаво објаснето. Не ја читав темава претходно и не знаев кој до каде е со јадење, ама вие се сте вовеле. Ние сме 5 и пол месеци и пробавме морковче. Уста затвора, па отвара- лапнува и прди со уста, тоа морковот лета на сите страни, таа се кикоти. :)
    Со брат ѝ имав сосема друга приказна, од првото лажиче плачеше за уште (со него сега имам мака :rofl:) ајде, ќе видиме како ќе напредува нашата приказна. Наредно ни е тиквичка.

srekice, lackygirl and Lolipop23 like this.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Момево досега ме изнамачи, уста не отвараше ако веруваш, ЛЕПЕНКА, 10г ако изедеше беше супер. На овошните додатно и плаче како да ја колат. :nod:
    Брат и беше супер, си јадеше солидно од старт, само со него повеќе се притресував и филозофирав околу воведувањето на намирници. Сега јас сум многу поспремна, ама пак малава не е. ]:)

lackygirl and kikin like this.
  6. kikin

kikin Популарен член

По 3 дена ја даваше секоја намирница од почеток?

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Неее, првиот ден малку, веќе од 2риот колку сака.

8. kikin

kikin Популарен член

Е и јас така со морковот ,ама вториот колку сака= не сака :rofl:Сега се мислам дали да дадам.трет ден морков или да дадам ново нешто.

Lolipop23 likes this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Добро и кај нас тоа колку сака беше = не сака. :rofl::rofl::rofl:

kikin likes this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

kikin and Lolipop23 like this.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Оваа ја нема кај нас, ама читам главните состојки се млеко, манго и овес, баш ќе пробам, манго немам воведено може него ќе го сака. :)

kikin and FreeMind like this.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Да ве прашам за морковот, бебо јаде секој ден по малку, во ручекот, морков во секоја манџа оди.
    Забележав дека на прстињата на рацете е пожолтен малку. По колку морков користите вие?

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Сега скоро го коментирав ова. На вакцина ме караа дека многу морков давам, дека има во скоро секој ручек. Јас не ја имав приметено, ама докторката ми рече се познава дека е многу. Сега ставам 2-3 пати неделно по пола морков.

happygirl likes this.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Морам да пишам :) кога сум била бебе многу сум пиела сок од морков, само тој сум го сакала, и секој ден ми давале, цела сум била портокалова :D ме однесле на доктор и му рекле дека е од сокот од морков.

srekice and happygirl like this.
  15. YoursTruly

YoursTruly Истакнат член

Мајки, каде би можела да најдам несолена урда?

16. Annath

Annath Форумски идол

Сама ако си ја направиш. Сосема несолена нема, оти мора да има малку сол за да не се расипе.

happygirl and YoursTruly like this.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас му давам од КАМ во чаша што е.

YoursTruly likes this.
  18. YoursTruly

YoursTruly Истакнат член

Ти благодарам @lackygirl, ќе ја побарам.

19. kikin

kikin Популарен член

За првото дете користев од здравје зашто има само 1%сол. Меѓутоа, сега има една продавница за млечни производи во ново лисиче (не знам од кај си), и знам таму дека има несолена па за ова бебе од таму ќе земам.

YoursTruly likes this.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Ама да знаеш, ако земаш големи количини или ќе ја мрзнеш или ќе ја солиш. Оти ако стои во обичен фрижидер, многу брзо се расипува ако не е солена.

kikin likes this.