Pa da,900 den za sad nekako mnogu se,od druga strana,ako planiras da gotvis na parea,se isplati.Jas pred nekoe vreme mislev da zemam gotvac na parea ama se otkazav,nekako skapo mi se vide.Eve dosega se varam i ok e,navistina ne znam sto da kazam.I po ova prasanje ima podeleni mislenja.
@Kaffe кај пластичарите на зелено пазарче е околу 180-200ден, метално-росфрај. Сигурно го има и на пластичарската улица и по други пазари каде што има вакви дуќанчиња. И јас варам кога не ми се чека, но има некои работи кои ептен брзо се готови на пареа, како на пр. брокула, прокељ, и оние што ги бланширам пред да ги замрзнам. Месото обавезно го варам, исто и леќа, во задно време и кромидот зашто на пареа не ми омекнува доволно. Компирот пак, на пареа е многу сув.
Абе јас еднаш кажав лесно ви е на вас од Скопје сега ќе треба некој да испратам да ми купи. Во секој случај фала ви
Majki, ve molam za sovet. Pred 8 dena pocnavme so dohrana. Makata e vo toa sto i posle ovie 8 dena nikako da otvori usta. Jas po eden saat se macam za taa nekolku pati da lizne. Ne znae ni od sise da pie, samo na eksluzivno doenje sme. Nit so lazicka mozam da i dadam kapka vodicka kolku za proba, se davi. Za edna nedela ke pravime 7 meseci i veke seriozno se sekiram so jadenjevo. Za ovie 8-9 dena probavme jabolko, banana i batat i nisto. Bilo kakov sovet bi mi pomognal oti veke i sila i zivci gubam mislam deka pola den mi minuva vo toa, iscrpena se osekam......inaku odlicno napreduvame. Dosega so kilazata...
Е ова сигурно можеш да го најдеш и во твојот град. Побарај низ пластичарските продавници, каде што се продаваат тавчиња, калапи, алатки за во кујна...
Пченичниот е глутенски глутен поради голем број алергии се препорачува тек после 8 ми месец,барај по големите маркети пченкарен гриз тој е безглутенски,не ти кажав за приготвување и гризот и палентата се прават многу брзо и на ист начин,во зовриена вода 150 мл.ставаш две неполни големи супени лажици убаво мешаш,за да не се направат грутки 5-8 мин,ти се готови палентата можеш со овошје, и зеленчук да ја даваш додека гризот бидејќи е поблаг само со овошје... поздравче
Jas denes napraviv (ne)nameren propust.Bevme izlezeni i kupiv kasicka na Hipp,banana+jabolko+integralni zitarici(oves i oriz).Sinko ja izlapka bez problem a oves uste ne sme probable,nitu int.oriz...a mislam deka kasickata duri sodrzese gluten,a ne sme stasale ni do taa faza Belkim nisto strasno
Кoлку месеци имaвте мислaм декa кaј и дa е ќе пoлните 8 тaкa?и јaс плaнирaм пред 8 дa вoведaм глутен бидејќи ,вo истoријaтa нa семејствaтa ни oд мoјa ни oд нa мм стрaнa, сме немaле никaкви aлергии дoдекa зa жoлчкa ќе пoчекaм сo пoлни 8м...
Veke sme 8+4 dena pa i jas kaj i da e ke vovedam gluten,ne se vodam strikno do den po tablici,i da sakas ne mozes.Taka nekako se podzamisliv otkako ja izede,sube mi dojde...
Mила овесот во својот состав содржи пченица која е содржи глутен.така да овесот содржи мал дел на глутен,убаво читав на многу страни дури, и прашував во здрава храна здрави деца сите ми го потврдија тоа,затоа и сеуште не сум дала овесни снегулки...
zeni mene mi e kasa vo glava demek se znam a ustvari nisto neznam nekako sum zbuneta,sin mi veke bara da jade,saka da pie voda od casa ahaha ama cekam vakcinata da pomine oti toj ima sekogas reakcii na vakcinite pa nejkam se da mu se sobere na kup. e sega barav proso ovde ne najdov ili nz kaj da baram vo carrefour barav ama ne najdov,uff ke si puknam pa ne ni znam kako da zapocnam be so dohrana se custvuvam ko malo dete. ke pocnam so jabolka pa se mislam sto posle haha cirkus sum. mislev vaka:jabolka,tikva,avokado,proso,palenta,sliva. sto mislite vie? oti neli poveke od 6 namirnici ne treba da se vovedat prviot mesec.
Чекај чекај...нешто си измешала мила..Овесот и пченицата се две различни растенија. Што се однесува до глутенот, и јас го воведов овесот како таков (мислев глутенски), но откако тука на форумот @green.eyes почна да кажува дека не е глутенски, почнав и јас повеќе да читам. Овесот содржи многу сличен протеин на глутенот- авенин, кој е безбеден за болните од целијакиа. А тие од групата, се кладам дека 90% од нив не ни знаат што е глутенот. Иако делува дека се премногу информирани, воопшто не се потпирам на нив додека сама прво не истражам. N.kety ете не ти е измешано Си знаеш кои намирници се воведуваат на почеток На местото на житариците можеш некој зеленчук, морковче и сладок компир на пример. Сепак на почеток се пробуваат вкусови, да се навикне, а житарициве се безвкусни, нив во принцип бебињата брзо ги прифаќаат.
И јас истражував мила и во книги и секаде на нет. пченицата е глутенска,и ја има во овесот во мал дел ама сепак ја има...
Дa бе милa прoчитaј сoстaв нa oвес ќе видиш декa сoдржи и пченицa кoјa е глутенскa,нели зaтoa и не дaвaме гриз дoдекa не вoведеме глутен зoштo гризoт е пченичен истo ... кoнкеретнo зa мене кoристaм oвесни снегулки нa Нaтурa,пишувa декa сoдржaт глутен нa сaмaтa кутијa и вo сoстaв јa пишувa и пченицaтa...
Znaci na kasickata pisuva deka sodrzi gluten.A od kade e,dali od ovesot ili ne,ne znam.Vi ja citam diskusijata pogore i ne komentiram,ima ili ne gluten ovesot,ne znam.Na edno mesto citam ima,na drugo vika nema.No coment i za cicko google