За тоа немам "стручен" одговор, јас никогаш не давав по 3 дена, дури ни 2 дена не давав исто Нека ти одговори некој друг, оти јас и жолчка ко му давав му дадов пола или цела не се сеќавам
Нас рано ни е за воведување ваква храна но прибирам информации и сакам да направам со време листа па сакам да прашам за лукот од кога можам да го давам и на каков начин пошто некако варено ме ми звучи логично. За свеж сиров ок ама и на кој начин можам да го дадам
Во манџи ќе го даваш. Кога ќе правиш супа од зеленчук. Само лук сигурно нема да дадеш. И секако варен. После година се дава свеж зеленчук.
Svaren. Ziv ni jas ne bi mozela da jadam a kamoli na malo bebule. Stom i morkovce davas super e, i tie si imaat blazina malce, plus imas mnoguu pridobivki od morkovot sto se zdravi Probaj mevceto da im go davas so omilen zelencuk sto im e...
Јас пашканат само 1 сварив и не ја јадеше манџата, не го сакам ни јас, не го користиме дома има специфичен вкус. Јас давам се што е сезонски, значи тиква сега му давам на 10, 11 месеци, бидејќи сега и е сезоната, ако му давав на 5 месеци требаше во мај, а во мај кај ќе најдиш тиква, уствари има по големите маркети, ама кај нас немаше и не му дадов.
Ама се залетав Му донела мајками кашичка во телга за добра ноќ јаболко и бисквита,читам повшински пишува пченично брашно аха оеизови дрн дрн и му давам изеде пола го ранам и си читам тоа да пишува и овес,путер,глутен,траги од јатки,млеко сурутка еден куп работи што ги немам воведено. Нема реакција фала богу. Должевме као до 8 месеци без алергени заради дерматитот но еве сега за сега ндма реакција. Да си дадам утре пример глутен? За млечни некако рано е 7+ или и јогурт да си го почастам. Или па да се стрпам уште една недела сме на контрола ?
Џабе срце, ако нема сладок вкус нејќат за жива глава...а батат многу сакаат... еве и бабите сега пред малце им давале телешко со тиквица,карфиол,морков, и пак сок од праска.... касно им текнало кромид да стават...јас утре со кромид ќе пробам па ќе пишам баш...фала...
Probajte so tikva...jas sum pravela supi so tikva , piti, pire...a babite tebe da te slusaat malce, a ne po nivno da si vodat? Ke se naucat da jadat. Zemi na babite daj im mevce so sok od praska i neka jadat hahaha
Пошто го имаме истиот проблем ќе ти пишам совет. Глутен давам од 7м, кога почнав со млечно 7+ на нешто и се појавуваше црвенило, на нешто не. Ете на тие теглиња не покажа никаква реакција, но и се презасити организмот од млечно (слаба алергија има на него) ама изби страшна алергија. Ова ти го пишам да знаеш дека може и така не дај боже да се случи. Прави паузи првите месеци, пример 1ден ако даваш млечно наредни 3 не давај. Ако има алерген да има време да го исфрли телото до повторното јадење на млечно.
Може да ми кажете точно колку количина на кромид и лук ставате?(и двете заедно во кашата одат така?) јас ставив еден тенок круг и пола чешне, да не е многу? за двете ми е тоа, по пола ќе му дојде... ги ставив да се варат со батат и морков, а на крај и блитва ќе ставам и мисиркино...фала..
Јас ставам повеќе. 3 тркалца кромид или по 1-2 чешниња лук, ако се помали 2, ако е поголемо едно. Кромидот го ставам на пареа со зеченчукот. А лукот го ставам на крај пред блендирање свеж. Оваа количина ми е за во одприлика 300 грама каша. Бебе ќе изеде одколу 200-250 грама од кашата
На мојот педијатар ставот е дека не смее домашно пиле,веројатноста за инфекции била голема.... да сме давале такво ние какво што јадеме...
Мами какво кисело млеко и урда давате? Кисело млеко зедов јас на бучен козјак ама на беба изгледа и е киселкасто и не ми го сака, а утре сакам да дадам урда па незнам каква да купам и дали ја блендирате или ја давате како што е..
Кисело млеко давам алпско или суташ. Урда имам купувано од млекара малеш и од трница. Не ја блендирам урдата, ја давам како што е.