Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. maja8

maja8 Популарен член

Давај им од белиот батат,од надвор што е виолетов, инаку стварно ќе ти станат портокалови.

Girl-Rabbit and Emma2 like this.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

За тоа немам "стручен" одговор, јас никогаш не давав по 3 дена, дури ни 2 дена не давав исто :)
    Нека ти одговори некој друг, оти јас и жолчка ко му давав му дадов пола или цела не се сеќавам ;)

SarChee likes this.
  3. Mum32

Mum32 Активен член

Morkovot vo domasni kasi varen ili na parea?

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Нас рано ни е за воведување ваква храна но прибирам информации и сакам да направам со време листа па сакам да прашам за лукот од кога можам да го давам и на каков начин пошто некако варено ме ми звучи логично. За свеж сиров ок ама и на кој начин можам да го дадам

5. Annath

Annath Форумски идол

Во манџи ќе го даваш. Кога ќе правиш супа од зеленчук. Само лук сигурно нема да дадеш. И секако варен. После година се дава свеж зеленчук.

kikin, marchi-cool and lackygirl like this.
  6. littleheart

littleheart Истакнат член

Svaren. Ziv ni jas ne bi mozela da jadam a kamoli na malo bebule. Stom i morkovce davas super e, i tie si imaat blazina malce, plus imas mnoguu pridobivki od morkovot sto se zdravi Probaj mevceto da im go davas so omilen zelencuk sto im e...

Emma2 likes this.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас пашканат само 1 сварив и не ја јадеше манџата, не го сакам ни јас, не го користиме дома има специфичен вкус.
    Јас давам се што е сезонски, значи тиква сега му давам на 10, 11 месеци, бидејќи сега и е сезоната, ако му давав на 5 месеци требаше во мај, а во мај кај ќе најдиш тиква, уствари има по големите маркети, ама кај нас немаше и не му дадов.

happygirl likes this.
  8. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Ама се залетав:D
    Му донела мајками кашичка во телга за добра ноќ јаболко и бисквита,читам повшински пишува пченично брашно аха оеизови дрн дрн и му давам изеде пола го ранам и си читам тоа да пишува и овес,путер,глутен,траги од јатки,млеко сурутка еден куп работи што ги немам воведено. Нема реакција фала богу.
    Должевме као до 8 месеци без алергени заради дерматитот но еве сега за сега ндма реакција.
    Да си дадам утре пример глутен? За млечни некако рано е 7+ или и јогурт да си го почастам.
    Или па да се стрпам уште една недела сме на контрола ?

LoveHope likes this.
  9. Emma2

Emma2 Популарен член

Џабе срце, ако нема сладок вкус нејќат за жива глава...а батат многу сакаат... еве и бабите сега пред малце им давале телешко со тиквица,карфиол,морков, и пак сок од праска.... касно им текнало кромид да стават...јас утре со кромид ќе пробам па ќе пишам баш...фала...

10. littleheart

littleheart Истакнат член

Probajte so tikva...jas sum pravela supi so tikva , piti, pire...a babite tebe da te slusaat malce, a ne po nivno da si vodat? Ke se naucat da jadat. Zemi na babite daj im mevce so sok od praska i neka jadat hahaha

srekice likes this.
  11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Пошто го имаме истиот проблем ќе ти пишам совет. Глутен давам од 7м, кога почнав со млечно 7+ на нешто и се појавуваше црвенило, на нешто не. Ете на тие теглиња не покажа никаква реакција, но и се презасити организмот од млечно (слаба алергија има на него) ама изби страшна алергија.
    Ова ти го пишам да знаеш дека може и така не дај боже да се случи. Прави паузи првите месеци, пример 1ден ако даваш млечно наредни 3 не давај. Ако има алерген да има време да го исфрли телото до повторното јадење на млечно.

12. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Мамички дали тиквичка и компир може да се мешат со некој вид на овошје?

13. Emma2

Emma2 Популарен член

Може да ми кажете точно колку количина на кромид и лук ставате?(и двете заедно во кашата одат така?) јас ставив еден тенок круг и пола чешне, да не е многу? за двете ми е тоа, по пола ќе му дојде... ги ставив да се варат со батат и морков, а на крај и блитва ќе ставам и мисиркино...фала..

14. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Јас ставам повеќе. 3 тркалца кромид или по 1-2 чешниња лук, ако се помали 2, ако е поголемо едно. Кромидот го ставам на пареа со зеченчукот. А лукот го ставам на крај пред блендирање свеж.
    Оваа количина ми е за во одприлика 300 грама каша. Бебе ќе изеде одколу 200-250 грама од кашата

Emma2 likes this.
  15. Emma2

Emma2 Популарен член

А вака заедно што ставив, не смета? фала ти Алиса :)

16. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Не. И јас доста често ставам заедно. Не сум приметила да му смета :)

17. Emma2

Emma2 Популарен член

На мојот педијатар ставот е дека не смее домашно пиле,веројатноста за инфекции била голема.... да сме давале такво ние какво што јадеме...

18. SarChee

SarChee Истакнат член

Мами какво кисело млеко и урда давате?
    Кисело млеко зедов јас на бучен козјак ама на беба изгледа и е киселкасто и не ми го сака, а утре сакам да дадам урда па незнам каква да купам и дали ја блендирате или ја давате како што е..

19. Coco31

Coco31 Популарен член

Кисело млеко давам алпско или суташ. Урда имам купувано од млекара малеш и од трница. Не ја блендирам урдата, ја давам како што е.

SarChee likes this.
  20. slavica999

slavica999 Популарен член

Треба несолена урда која сама ќе си ја направиш

SarChee likes this.