Не сум јадела. Вчера и денес различно се. Прво мислев од волнениот елек од свекрва ми, али не е тоа. Се прави круг на обравче онака како "селско обравче" што го викаат. Се повлекува, а под мишка како линија беше тогаш. Се чув со педијатар, да не давам морков до понеделник. После ке пробаме. Може да е осетлива, ништо чудно.
Многу нежни нашиве. Не брзај,полека не давај сега може да и смета. Ние како желките полека полека ке пробуваме. На 7++ месеци телешко воведов,на 8 здравје глутен и млечни...
За проба му ставив во чорба од спанаќ (морков, кромид, спанаќ, ориз и праз) ставам и за нас по дома и ми се допаѓа така, а можеш и со компир, црвена пиперка и праз = макало . Јас му правам комбинации кои ние ги јадеме по дома за да не биде изненаден кога ќе порасне
Мајки почнавме со морковче вчера и денес.. Вчера беше добар немаше ништо, ама денес ми поврати пообилно еднаш и нафрлан е долу на брадата. Мајка ми вика не е алергија, од забите му е и од се што става во уста ама јас се плашам. Некоја со слично искуство?
Баш чудно на морков да ви реагираат. Следен пат @srekice смени од каде купуваш може да е од хемикалиите ако немате по дома алергии. @cinderella5 тоа не може да е од заби. Ми личи на алергија нека го ѕирнат и не давај морков утре. Кај мене и се појавија црвени образи од јајце. Овде се делат на кокошки кои слободно шетаат и и индустриски. Од оние слободните и се појави веројатно кај нас се викаат домашни јајца. Дерматит имаше на рачето околу 3от месец и со атопи крема на еуцарин и помина. Засега само на тоа реагирала чудно иако јајца има јадено многу пати до сега.
@FreeMind @BabyT* дерматит има да, ама и претходно му било црвено лицето само не вака., пред да му излезе запче. Не давам сега ќе продолжам сабајле со јаболко. Многу се потресувам иако знам дека може од дерматитот да се појави реакција... Матичен вика не доаѓај има многу вируси, само не давај подолг период 3 - 4 недели па да му дадам две колциња со компир на пример. Ауф темшература качив зашто сега вака
Не се сеќавам дали сум пишувала кога се случи, мојава од компир првите 2-3 пати се исфла кога дадов. Правев пауза 2 дена, па пак ќе дадев. После 3от пат немаше гајле.
@srekice @cinderella5 и јас приметив дека ми се исфрла под вратот од морковот уште од прв пат кога дадов. Затоа не го давам повеќе. Ќе видам понатаму пак ќе пробам. Којзнае што све има во морковиве што ги купуваме
Јас му земав младо морковче, ајде да не биде од оној од кам ние што го јадеме, а имам смрзнато и домашен. Ама тоа е, џабе. Колку месеци сте вие?
Ова на @Spidy не е дерматит, туку е контактна реакција од храна. По непишано правило се губи само по себе. Не трае повеќе од 1час црвенилово. Вака беше мојата првите 3 дена од ноќните каши од ХИП и од домашни каши со млеко и млечни произдови. Исто за 3 - 4 дена престана.
Да на Спиди и јас што ги ставив поназад се од контакт со храна, за другите мајки што ставија ми личи на дерматит.
Здраво од нас за денес Тиквичка и ориз Пола тиквичка сварив со малку морков(него го чувам ако несака без морков само ке и го додадам ако се мршти на ова) Од водата што се вареше го направив оризот ама малку погусто настрана бидејќи тиквата е водлеста и се соединив во блендер И морковот го ставивме
Ма купен од пиљара, вкусен превкусен. Мириса на морков. Ама џабе, нашето поднебје е такво. Земјата и воздухот се загадени. Здраво само у село некое. Мм работи во производство за неорганско губриво и се по ред од тие хемикалии. Што се јадеме да знаеш, ехее и јогуртот кој мислиме дека е здрав е уствари добиен со додавање на калциум за згуснување. Затоа што поредок тоа боље, да знаете сите. Денес дадов компир, ке пробам во понеделник со морков од друго место, или ке купам на Холе кашичка, нели органсо е, ке видиме. На другарка малата е алергична на авокадо, па ти види сега.