Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Здраво мајки сега додека ја доев малата размислував @srekice и другите кои пишувате дали имате забележано кога ги раните со лигафчиња да ги лапаат они нели пере и се со прашок омекнувач можеби од тоа ви покажуваат на лицето бидејќи е понежна кожата, пробајте перено и со вода пак исплавите ги убаво и дај те ја храната еве во твојот случај морковот разреди и го со мајчино или ад... Можеби глупо е пишаново ама некако ако можам сакам да помогнам
    Инаку мм кога ја гњави малава ако ја допира со брадата и се појавува црвено и го снемува за саат време
    Јас има и проблем значи со каков и да е омекнувач ако ставам на прслукот јас се нафрлувам одма а на долниот веш не ми смета

Last edited: Dec 4, 2019
    srekice likes this.
  2. Emma2

Emma2 Популарен член

Топ, мислев сега да им дадам со тиквичка и морков..ќе иде ли во комбинација или само за со овошје е?

3. maja8

maja8 Популарен член

@cinderella5 пробав и со млад и со стар исто е. 7 м сме.

cinderella5 likes this.
  4. srekice

srekice Популарен член

Не користам омекнивач, само прашок и тоа персил бејби сензитив. Лигавче не ставам, бришам со мокри туфери. Денес дадов компир, ок е за сега. Ке почекам па ке пробам пак со морков.
    Фала сепак што сакаш да помогнеш.
    @cinderella5 сега читам, ист проблем имаме во ист ден дадовме. Осетливи се на морков, прави пауза па дај пак. Ја и готова каша ке купам да видам баш.

cinderella5, Emma2 and Мецаа91 like this.
  5. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Наздравје нека ви е ете чим си дала компирче можеш во компирче то да додадеш морков не мн за почеток 3-4тркалца

Emma2 and srekice like this.
  6. SarChee

SarChee Истакнат член

Зошто не би одело, јас до сега имам дадено неколку пати ама само со овошје за доручек

Emma2 likes this.
  7. Emma2

Emma2 Популарен член

Ајде па баш ќе кажам дали ќе го бендисаат.. :)

SarChee likes this.
  8. drugarka

drugarka Популарен член

Ние сега почнавме пред некој ден. Бебе требаше денес пак тиква, абе не отвара уста. Почекав малку, отворив кашика хип брокула, бебе среќно, се налапа убаво. Благо не ми поминува до сега.

Lolipop23, cinderella5 and TeddyGrey like this.
  9. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Денес јаболко му дадов, прво се гадеше после си лапкаше. Печено му изгребав малку и од сокот што го пушти му го изгмечив стана каша. Утре пак па батат 2 дена, 2 дена банана ... итн. Ти како планираш да даваш?

10. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Антонија вчера за ручек јадела боранија, тиквица, кромид, компир и телешко со маслиново. Кога си дојдов од работа приметив црвени обравчиња со по некое брунче и 10 ситни брунчиња на брадата. Ја прашав свекрва ми, ми кажа дека не приметила кога и се појавиле и најверојатно и е од што лапа играчки и што цел ден е со рацете во уста. Се искака и кога и сменив памперс приметив дека беше нафрлана ситни црвени брунчиња од крајот на дундето накај анусот и во прегибот кај големата усна со препонот. Одма ми текна дека прв пат проба боранија и наместо малку колку за вкус свекрва ми и дала повеќе и доминирала во оброкот. Можно ли е освен тоа што се нафрли на обравчињата и брадата да се нафрлала и во пеленска регија од изметот?

11. littleheart

littleheart Истакнат член

Probaj so brokula, kiselo mlekce, jabolce, kruska, tikvicka...nezz sto da pisam drugo...vo zavisnost od toa sto ti jadat bebuskite

Emma2 likes this.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

За пеленската регија да не била подолго држена во иста пелена?
    Сега со дијареата кај моево се појави истото иако во секундата и менувам. Педијатарот рече често менување за да се надмине проблемот. Самиот измет го создава тој проблем.

Алергија на боранија исто прв пат слушам.

happygirl likes this.
  13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Јаболката/слива/круша... ги печете/варите ли? Сакам да воведам по препорака на педијатар, но ме збуни кога рече свежи да ги давам.

14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Ја зачитав темава со цел да се припремам со идеи за почеток на прихрана за бебчо. Ќе ја цитирам @Annath бидејќи многу убаво има објаснувсно низ странициве. Прашањето ми е бидејќи сме на доење а планирам барем до 10 тина месеци да го дојам (здравје ќе видиме како ќе се одвива јас би и подолго) па ме интересира ко ќе дојде време да се даваат млечни каши т.е оние кои се даваат со млеко какво млеко би можела да давам? Дали може мајчиното млеко да се искористи за некоја од млечните каши? Ваше искуство?

15. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Svezi davaj, jas od pocetok se sveze imam davano.

Emma2 and ocicka2014 like this.
  16. Emma2

Emma2 Популарен член

Јас јаболко и круша ги давам свежи...пробав варени, не им се свиѓаа, свежи ги јадат..

ocicka2014 likes this.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Со вода ги правев јас, ама ваљда може и со мајчино млеко. После година почнав да користам кравјо за варење на палента и гриз. Толку од такви каши, од кутија не давав долго време, не ми ги сакаа.

marchi-cool likes this.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Гриз и палента со кравјо млеко се подготвуваат исто како со водата? Во зовриено млеко се ставаат и се варат додека згуснат?

19. srekice

srekice Популарен член

Јас лкомпир сега давам. Сакам прво со зеленчук да поминам. После со овошје. Кажи ми, круша и јаболка даваш свежи или кашичка купуваш.

20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Некој рецепт за мафинки за малата? Мала количина за појадок и сл. Не ми се јасни количината јајца брашно пециво млеко вода кисело млеко и тако даље..