Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Моево секој ден јади банана, ама баш секој ден, досега еве 1 година е немал запек. Почнав на 4 и пол месеци со ориз, банана, јаболко, круша, морков, после 5 компир, тиквичка па кромид....

marchi-cool likes this.
  2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Не. Зрела банана (скоро потемнета) нема таков ефект.
    Зелената (жолта) можеби, то и таа не кај секого

marchi-cool likes this.
  3. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Здраво и од нас
    Сабајлево јадеше брокула пола тегличка
    А За после испеков јаболко и со инстант ориз ќе и дадам.
    Вчера поручекта и дадов тиква, круша и јаболко печени и си јадеше со сласт и вечерта заспа во 9ипол а стана во 4ипол дури да цица инаку знае да ме вежба навечер ќе стане си зборува по нејзино... Еве ни го јаболчето на баба и ја загоревме чинијата хихихи

Attached Files:

marchi-cool likes this.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

кај првото дете па ич немав проблем со банана дури и пролив да фател по 2-3 банани сум давала во денот џабе не помага. Може индивидуално е или па мит.:lol:
    Сега сме 16та недела вчера онака му капнав 2-3 капки лимунче на устето да лижне и за чудо ич не се замисли. Дури изгледаше како со сласт да го вкусил.

5. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Лимон на 16та недела :^)
    Ако го мачат заби намачкај ги непцата со бело вино, таман до 6ти ќе имаш се воведено.

Шала на страна те читам подолго време и искрено премногу брзаш да почниш со дохрана,па остај го детето нека си цица ако добро напредува, има време ќе проба се и ќе воведиш се во свое време.Јас почнав со 6 полни месеци па еве 8 месеци е, и скоро се воведов и веќе си има 3 оброка.

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Нејќам да се мешам, ама од 6 до 8 месеци 3 оброци мн брзо се. Јас од 4 и пол до 6 му давав само 1 оброк, на 6 месеци втор оброк и на 8 месеци трет оброк, а потоа од 9 натака и ужинки, плус цицаше. Мн брзо му дошло, подобро порано да си почнела.

marchi-cool and happygirl like this.
  7. Ringishpil_

Само што почнав со трет оброк полека, на месец дена се размак сите, мислам дека е таман,бебе пред два дена наполни 8 месеци и од тогаш почнав по малку да давам навечер

paleska3 and lackygirl like this.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Самото бебе си кажува, така јас мислам, секоја мајка си го познава најдобро свото бебе, штом си јаде па значи е спремно ;)
    Лимон сега на 11 и пол месеци му дадов да проба, го сакаше :)
    Пливит Д3 колку гочат тој со мерак уста отвара кога му ги давам :D ова некој го коментираше претходно, ми остана непишано.

marchi-cool likes this.
  9. Ringishpil_

Тој си јаде добро, не е прибирлив ,освен за купечките каши не ги сака воопшто па му готвам.
    Му дадов за проба неколку лажички ама бараше уште па гледам спремен е,полека наголемувам количински.

Инаку секогаш ќе има поделени мислења околу дохраната ,4 месеци ми е рано 6 ми се касно.
    Јас ги почитував препораките на СЗО.

Марчи да не ме свати погрешно не сакав да бидам саркастична,изреагирав најмногу заради лимонот, сепак цитрусните се воведуваат покасно.
    Сепак секој си одлучува сам.

lackygirl and marchi-cool like this.
  10. marchi-cool

тие цитрусни овошја како лимон портокал и такви сорти мислам од 12+ се и како редовен оброк тогаш ќе ги воведам . Од 2-3 капки што сум дала ништо не е. Се абсорбира во устата. Всушност го осетил само вкусот. Кумата од 6недели дава по едно лажиче цеден лимон со водичка демек ко ќе икала тоа помагало. Исто една комшивка давала после 6недели ако сметала дека е настинато. Секој како мисли си прави ама на толку мало бебе да дадеш лимон да пие почесто му се ствараат дополнителни киселини.
    исто и јас со првото. 4тиот месец ни помина во пробување вкусови а веќе од 5тиот имав воведено еден оброк 6тиот втор оброк ...

lackygirl and Ringishpil_ like this.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

@marchi-cool јас целиов список што е на бебе готвач за 6 месеца го имав дадено до тогаш. Од рамно 4 месеца почнав, сите овошја, зеленчуци и житарици ги дадов до 6 месеца. Па на 6ипол почнав со месо. Рано е по сите стандарди, ама сакав што порано да си почнам. Срга 10ипол месеца има со 3 оброка и 2 шишиња млеко на ден, повеќе од 120мл млеко не пие, и повеќе од 150 гр храна не јаде. Еднаш изеде 190гр и толку. Јас затоа почнав рано, очекував да биде тешка за јадење и не сакав да се најдам во ситуација посче 6от месец да и слабее крвната слика и да нема внесено ништо.
    До 4 месеца ни вода немав дадено (освен 2 3 пати чајче за грчеви кога беше новородено). Значи не сум за свашта да се дава на секоја возраст. Го запазив редот по кој се внесува се, само се е порано. Последно сега на 10 месеца дадов портокал, ми остана уште бобинки (малини, капини, јагоди) и мед. За тоа ќе чекам над 1 година. Друго се што ми паднало на памет сум дала. Особено што фатив лето и есен со свежи намирници, не сакав ништо да пропуштам.
    И реакција имала само на обичен компир црвенило на лицето, и црвено газе кога јас јадев портокали додека уште цицаше. Друг проблем со ништо немала.
    Секој треба да се води според своето дете. Јас лично мислам дека вака ми беше најправилно, и здравје за следно дете исто од 4 месеца ќе почнам со дохрана.

12. ifv

ifv Истакнат член

Здраво мајки
    Планирам да почнам на бебо да му давам дохрана, одлично си напредуваме до сега со доење само, па сакам да му давам вкусови на бебчо

Со што прво да почнам, како би ги подготвила, некој совет, нешто да ми кажете:)
    5+ сме

13. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Дали можи совет како да се спремат овесни снегулги, со што да се комбинираат и какви вие користите?

14. happygirl

happygirl Форумски идол

Риба за бебе како спремате?
    Не знам ни за нас да ја спремам, од рибарници порачуваме. Утре сакам да испечам пастрмка за сите, ама како? Во тавче да ја ставам рибата со вода, зејтин, лук и што друго? Или како печете во фолија? Читав не е здрава демек...
    Не научив да бидам домаќинка и не научив.

FreeMind likes this.
  15. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Јас почнав со вкусови од готови каши на хип, јаболко, круша, слива, морков, банана, тиква, кајсија, праска. Откако ги пробавме сите овие, почнав и мешани и додавав инстант ориз или пченка.

16. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Душо значи вака стави хартија за печење во две стави парче Риба (чим јаде риба значи големо е) и додај морков, компир, лукче, целер... Полиј со м.масло и затвори како пакетче еве ти пример белата е хартијата а другата е рибата и зеленчукот и потпечи ем ги задржува вкусовите и вкусно е, не ги превртува наопаку соковите ке истечат

Attached Files:

lackygirl and Spidy like this.
  17. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Да прашам сокчињата на хип ги разредувате ли како што пишува и овоа соодносот ме буни 1:2
    Сок:вода
    Вода:сок
    ??

18. happygirl

happygirl Форумски идол

1 год е без некој ден :)

Вака само во хартијата печеш, без вода? Колку време и на колку степени?

Хип сокчињата ги разредувам 1:1, на пример 100мл сок со 100мл вода. Некогаш ставам и повеќе вода оти моето не ја пие чиста, ставам 60мл сок и 200мл вода, колку да има некаков вкус водата.

Мецаа91 likes this.
  19. marchi-cool

стар е коментаров ама морам да цитирам. Сериозно дека дете кога гледа со интересирање треба да му се даде да проба? :^)
    Еве ќе ви кажам една случка. Бевме кај свекор ми на вечера и бебе почна да гледа на маса и свекор ми дај да му дадеме од ајварчето машко е греота е да гледа. Јас само станав и му го зедов од раце. Викам како на бебе од 2 месеца јадење да дадам кога тоа од млеко грчеви има? Одговара ама греота е да гледа види како гледа сака да јаде (facepalm) вика па ништо не му е треба да го учиш на вкусови му викам има време.

Не се согласувам со цитираното и морав да потенцирам.

20. SarChee

SarChee Истакнат член

Мајки ај ве молам продветлете ме, дали со сманаќ, блитва се даваа кисело млеко или не. Некој вика мора, некој вика никако..
    Сакам да воведам спанаќ и незнам што да правам и дали се меша со месо..
    Ии за жолчка како се воведуваше и како е подобро со домашно јајце или со купечко, пошто имам можност за да најдам домашни.. Фала ви