И јас ова прашував пред некое време. На паковањето пишува да се искористи до 24ч ама тоа нема шанси. Ми кажаа тука како за нас исто. Вадиш колку што ти треба и одма назад во фрижидер. Ништо не му е пробувам на секое.
Манго, ананас, папаја и такви тропски овошки дали давате и од кога? Педијатар ме советуваше овие кои не се типични за наше поднебје да ги оставам за покасно. Ама веќе сме една година, а и периодов е слаб со овошје па мислев да воведам нешто ново
Со спанаќ и блитва може кисело млеко, највкусно им е така меѓутоа не е препорачливо од аспект на врзување на железото. Спанаќот и блитвата се богати со железо, меѓутоа калциумот во млекото го спречува ова железо да се апсорбира во организамот. Јас кога се боревме со анемија избегнував млечни производи. А сега со високо железо му давам вакви комбинации. Значи ќе си одлучиш според бебето. Нема ништо страшно ако даваш комбинација од спанаќ и к млеко. Само што железото нема да се врзе. Спанаќот се меша со месо. Јас најчесто го давам со ориз или телешко. жолчката полека ја воведуваш. Почнуваш со 1/8, па 1/4, па половинка и на крај цела. Ќе дадеш два дена осминка па пауза еден ден. Па потоа четвртинка двапати па пак пауза и така.... Дали купечко или домашно поделени се мислењата. Одлуката ќе е твоја. Некои педијатри велат како домашното е подобро, други ќе те советуваат дека купечкото е проверено и посигурно. Јас лично давам домашно со тоа што го варам 25мин обавезно
Да нагласам дека ова е мое мислење, може не сум во право и не наметнувам ништо. Ние сме 3 и пол месеци и до 6 не планирам ништо да и давам освен цице. Ако не и стигнува или недај боже да немам млеко само АД ќе давам. Супер напредува, не гледам потреба да брзам, цел живот ќе јаде. Уште 2 и пол месеци ќе се гушкаме вака често, а секој даден додатен оброк го намалува млекото. Плус имам лошо искуство со синко за кој немав доволно млеко. Во тоа време АД не се даваше вака во комбинација,само кога не цица бебе. Се одеше на дохрана, па од оваа возраст од 3 и пол месеци на синко му давав чајчиња, сокче, каши, а веќе од 6 почнав со се. Само риба, јаткасти плодови и џигер после година почнав. После тоа имаше чести алергиски ларингити, итолеранција на глутен.. . 10 години се измачивме да откриеме алергии. Можеби нема врска но јас препишувам на неправилното хранење во првата год. Ова е моја одлука. На 6 ќе почнам со вкусови и дохрана. Патронажните кога дојдоа ми рекоа за пробување вкусови од 5+, но сега ми пратија листа по новото предавање што го имале скоро пред 6 ништо да не се дава, бидејќи од3 до 6 месец желудникот на бебе растел од големина на цреша до големина на орев. А после 6 месец се зголемувал и обложувал за да може да вари друго а не само мајчино млеко или АД.  Еве ја табелата
Мислам дека се меша пробување на вкусови со воведување оброк. Ако почнете со воведување вкусови на 6+, тоа ќе треа минумум месец и додека воведете оброк ќе ве фати 7,8+. Постои ризик бебе да ви биде гладно бидејќи веќе ќе биде големо и ќе си бара да јаде само млеко нема да му стасува. Според мене може да се почне со влусови пробување од 4+, значи 4-5 мали лажички колку бебе да го проба вкусот и да се види дали е алергичен на нешто. Јас давам 3дена јаболко, па 3 дена круша, 3дена слива и ехеее имам уште 20 намирници што треба да ги воведам и ете ќе дојде 6ти месец каде што ќе си воведам оброк и без страв ќе си мешам една со друга намирница.
Веројатно тие што го ставиле на 6+ дохрана мислеле на ова и верувале дека нема да гладува. Никаков ризик не постои тоа е неточно. Бебето до 10 месеци цица активно и потоа намалува од мајчино млеко дохрана. Од прва година е 50% млекото. Затоа и 10 месеци се остава за да почне бебе да јаде. Од 6 се почнува до 10 веќе бебето и само бара да јаде. Има три оброци и ужина. И да пие вода. Никакви вкусови од 4+ не му се потребни на бебешкиот желудник освен ако не е препорачано поради напредок. Никакви ни води ни чаеви ни капка од лимон. Ништо. За вас ако два месеци личат дека не е ништо за бебешкиот организам два месеци значат развој на витални функции, впрочем за два месеци од бебе кое лежи може да почне да оди. Само да доловам што значат тие два месеци од 4+ до 6+. На крајот останува на совест на родителот. Како што кажа и погоре членката подоцна кога ќе се јават проблемите тогаш ќе се запрашате што значат два месеци. Али сите од главите си патиме нели.
@srekice како со воведувањето? И честит роденден хаххаах Од тиква печена може ли да добие потврда столица?
За првото почнав со вкусови на полни 6м, за сега да ми кажат дека треба да почнам на полни 4м. Со првото до година ипол имав проблем со јадење, од старт одбиваше храна, го доев до година ипол. Се на се не е болежливо дете,само во периодот од 6м до година ипол беше постојано нa третман со железо поради анемија. За второто имаме одличен и многу искусен педијатар кој ме советува од 4 м да почнам со вкусови. Ме убедува дека за првото дете не рачунале земја во развој па затоа препораките биле ексклузивно доење до 6м. Сега тоа не било така и препораките на СЗО се од 4м. Дека пробување вкусови не значи одбивање од доење. Оди фати им крајот. Читајќи ги и коментарите на темата, најверојатно како ке си одлучи мајката така ке биде.
Денес полни 6 месеци, влеговме во 7-ми. Душа мајкина цели 8 килограми има Пробавме до сега, јаболко, морков, компир и блитва. По два дена и давам, не малтретирам по три дена Зеленчук сака, јаболко не. Но ќе смени, али цице не дава
Јас мислев исто ни се во месеците, ние утре полниме 5 влеваме во 6ти, за килограмите нз последен пат е мерена на 31ноември и беше 7.310 нз наредна вакцина кога ќе имаме втора доза рота примаше тогаш а кога сум кај вакцините ја примате ли на 6м за Морбили? Уживајте во вкусовите