Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Во Мк живееш?

2. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Да душо од Велес сум

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Да ве прашам кога блендирате овошје дали додавате вода? Еве јас за себе и за големиот кога правам мешам 2-3 вида овошје од кое обавезно еден лимон или портокал зашто ептен густа смеса иде и еден филџан вода секако и лажичка мед за да ја разблажи киселоста. И испаѓа добра смеса не толку густа и не многу течна,синко со сламка си сака да ја пие. Ама сега се мислам за бебушко. Мм денеска за него си направи јаболко,сефте на нутри булетот кој утрово ни стада ама многу е густо.
    Се мислам со превриена вода како и што му давам за пиење да турам малку....

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Ќе додаваш вода нормално, да се регулира густината.

На kikin и marchi-cool им се допаѓа ова.
  5. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Од врвен педијатар кој нон стоп се надградува во други земји имам дозвола да почне со пробуваање на вкусови од 4 месеци.
    Од 6 ќе има само еден оброк што не значи дека нема да цица.
    Сега пробава не ни го рачунам како оброк, после тоа му давам да цица. Ни вода ни чај ни пак сок не давам.
    Ако желудникот не е спремен за 4-5 лажичиња храна ќе има грчеви, болки ќе се примети дека детето нешто не е во ред и дека не му одговара.
    И ова што значи дека тие што немаат млеко што се на адаптирано и што од 6месеци даваат па дури и кравјо ќе имаат нездрави деца? Апсолутно неточно и стварање само грижа на совест на тие мајки што решиле пробување вкусови на 4+ и што немаат млеко или пари за ад.

На Emma2, Spidy, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.972
    Допаѓања:
    14.735
    Не ги карај, двајца педијатри во иста ординација не можат да се договорат исто да кажат а не па доктори низ цел свет.
    Јас по ничија препорака почнав со дохрана на 4 месеца. Така јас си решив. Не ни воведував оброци, дирекно три пати на ден давав. До 6-7 месеци речиси ништо не внесуваше, дали 30 грама, остатокот со молење и лажење. И ден денес е нејадач, на скоро 11 месеца два пати има изедено цела тегла од 190 грама, најчесто е околу 130гр секој оброк. Уште пие млеко 4 пати на ден.
    Има денови кога ништо не сака, има денови кога пие 4 пати по 120мл млеко, плус 3 оброка плус 2 ужинки, и вода преку 150мл.
    Мојата логика беше дека јас ќе ја нудам. И јас и маж ми сме многу пребирливи за јадење, сакам детето да го изложам што порано на секаква храна со надеж дека иако не јаде количински ќе јаде се. И до сега е одлично, очекував многу потешко да биде. Ама ништо не било со сила, барем не до кај 6-7 месеца. Кога самата почна да намалува со цицање, и со сила и бутав храна. Нешто мора да внесе.
    На крајот од денот, мислам дека советот од педијатар кој го следи детето е порелевантен него општите препораки, какви и да се. И мајката најдобро си знае за своето дете. Јас огромен фокус ставив на спиењето, а гладно дете не може да спие 10+ часа навечер. За тие што дојат, ако не им пречи да дојат и до година, супер, ама потешко е само со мајчино млеко да наполниш желудник на подвижно бебе (лази,стои, може и оди). За тие на АД, мислам дека и генерално им препорачуваат дохрана порано дека подобро е свежа храна отколку вештачко млеко, ама не мислам дека тоа е правило, туку некое општо мислење кај педијатрите.
    Како и да е, се додека бебето добро напредува, "Fed is best". Битно е да внесува нешто и да расте.

На Emma2 и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Не ги карам воопшто. Овде на форумов на некои и тава онаква за ајвар да им ставиш на глава и да тропаш со стап нема да те разберат, а не пак дваесет реченици напишани скоцкани и граматички исправни да се потрудат да ги разберат.

Она за кое секогаш ќе реагирам е начинот на кој се претставуваат работите. Форум е место каде луѓето читаат најчесто работи за кои не се сигурни или поима немаат. Мој личен став за форуми на кои сум преку 13 години е дека секогаш треба да се пишува како треба, а не како ние мислиме или си замислуваме. Од таму е одлука на секое возрасно лице што ќе прави. Ако изнесуваш мислење свое спротивно од практиката тоа го напоменуваш како ти што го правиш во постовите твои. Јас мислам, јас одлучив, јас вака направив, јас не послушав, итн.

Има многу кои единствено средство за информација им се вашите муабети и стварно мислат дека е во ред ова што го пишувате. А не, ох колку не е во ред да се наметнува слика дека е во ред бебе од 4 месеци кое уште факинг не ја држи ни главата да му ставиш компир во желудник. Мислам главен принцип за дохрана е држење на телото на бебето, а не месеците кои ги има.

За дохраната цел свет е усогласен кога и како се воведува. Личните препораки се должат во зависност од бебето. Муабети од типот му дадов од 4 месеци плашејќи се дека нема да јаде или ќе стане анемично се производ на лично мислење и немаат никаква врска со реалноста ниту пак се точни. Бебето ако е нејадач и на два да почне оно нема да јаде. Ниту анемија иде на 7 месеци тоа е бул шит оти не јадело до 6. До десет месеци бебето се подготвува фактички да јаде и да ги прима елементите од храната. Се формира системот за варење, за пренос на храна во цревата и целиот дигестивен систем се уигрува. Затоа се вели во првата година бебешка храна за бебето да се навикне на храна.

Направен е муабетов сто пати веројатно до сега. Се исклучувам од дискусијава со овој пост.

И јас правам многу работи кои не треба да ги правам али никогаш никогаш до сега не сум ги пропагирала дека се во ред. Напротив под секој таков пост секогаш напоменувам како треба да биде и што е најдобро за бебето.

Ова е мое видување не само за бебе туку и за се останато. Те гушкамцитирајменасекадемифалишодкогатргнанаработа:*

На Lianna Anna, kikin, srekice и 9 други им се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    Значи фрее никој не прави нешто ако не треба така.
    Ти кажав искусен педијатар ни е матична, позната и во други градови.
    Детето ни ми е ни анемично, ни пак да не напредува. Еве ми рече воведи 6 намирници и ми напомена кои. Ваљда знае што прави. На 5 ќе ми даде други и така.
    На друго па и предвремено родено му дава да пробува вкусови исто од 4,само други продукти. Значи ме дава по шаблон.
    И пак зборуваш во постот за дохрана, додека тука другиве зборуваме за проба на вкусови.

9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Немам коментар.
    Погоре и на @Septemvri го прочитав педијатарот дека не тргнале од земја во развој затоа дохрана од 4ри (wtf дуд европскиве земји, Америја и Австралија онда влегле во земји во развој).

На Lianna Anna, srekice и Annath им се допаѓа ова.
  10. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Од кога можам да и давам имаме 5полни месеци имаме скоро се пробано

Прикачени фајлови:

11. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    @FreeMind
    После се што напиша,ми излегува наредно (последново) рандом мислење со кул прашање,и ти ја замислив фацата,жими се :D:D:D:rofl:

Последна измена: 11 декември 2019
    На srekice, Puffy2019, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Скроз си ме проценила.

На srekice, paleska3, Spidy и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.230
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

На paleska3, Мариаа., Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас го носам кај двајца педијатри,едниот ме советуваше да почнам на 5 месеци со пробување вкусови во вид на сок со лажичка,другиот на 6 блендирано. Едниот ме форсираше како немало потреба по 3 дена еден вкус,него денес ако не јави реакција со 4 лажички,нема да јави додека па другиот по 3 дена да започнам со 3 лажички,па 5 лажички па колку сака...
    Мали е скоро 8 месеци,доцнам со нови намирници и јаде како за 4 месеци,т.е се лигави и плука,се гади и наткрева. Не давам сеуште алергени (освен една кашичка што содржеше се и сешто од глутен до јајце и сурутка,но нели тоа има дел траги дек се во мал процент) но кај и да е неделава на сила стапува глутенот,па следна недела јогурт. Може не ми јаде затоа што навистина комбинации нема многу избор,едно исто сервирам. Варено па беше блендирано сега е малце покрупно,нема заби но кога ке внесам глутен ако ништо труго ке дадам тарана без јајце или палента со јогурт нешто што според мене е оброк,а не палента ао јаболка...
    Како и да е јас слушам педијатар еден што е за право само заради дерматитот додека да ги внесам алергрниве.

А најјаааака е свекрвами,она на возраст од син ми давала сарма,подготвена како што е редот,и не влечкала јајце по 3 недели во 3 дена цело го давала,и лимони и ппртокали,и глутен не било модерно тогаш, тоа дека јас сум модерна затоа:emo:.
    Е заради тоа што она така давала постариот и син има чир на желудник ама тоа не било од јадење може од јадови е што знам:shake:.

Не брзам и не форсирам.

На kikin, Мариаа., srekice и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Кое младо кравјо сирење го препорачувате и која урда и моцарела? За 7+... Фала најмногу!!

16. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Благодарам :*

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Давај, јас овесни исто почнав од таа возраст ама не овие , на Биокосмос се моите..

18. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Дјуд не се нервирај :D
    Ај и мене малце испопердашиме, уште на проширена цуцла им внесувам цврста храна :?:
    Сметам дека ко ке можат да седат во хранилка т.е ко ќе седат општо, тогаш лажицата да игра... шо велиш?? :wasntme:8-|

На babydust, srekice и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Со што ги комбинираш?
    Значи ги киснам во вода или ако варам нешто ќе ставам повеќе вода па ке ги киснам во таа и в блендер се заедно?
    За денес и киснев од синоќа просо го сварив и со банана пасирана да пробам, минатиот пат се мрштеше од просто

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Дјуд тебе сите ти пишавме колку е грешно тоа и па исто:D Време е Фри да заигра со зборови:tmi:

На babydust, Мариаа., srekice и 4 други им се допаѓа ова.