Srcka stom davas hrana veke treba vo sednata pozicija da ti bidat. Mislam ne jadat legnati na 7 m neli?
Sama si nosis odluki za svoeto dete de. Odluci sama koj pedijatar ke go slusas. A jadovite na sinot od nea da ne se ?
Ги комбинирам со секакво овошје, или со едно или со две три... јас ги ставам во чиниче и им дотурам врела вода да покиснат малце, да омекнат, после во нутри булетот заедно со овошјето толку...
Во хранилка можат да седат на опција поднакосени никако во 90%. Седат сами 8+, а некаде и 9+. Што мака ќе видиш од цуцла, лажица и блендирана храна еј романи ќе пишуваш. Замени ја цуцлата со лажица тоа можеш и полека менувај структура на храна оди кон пасирано. Оти многу тешко се навикнуваат на текстура. Ако не ти е гајле како ќе ги ранат во градинка следна година или дома слободно почекај за лажица. Ти ќе се нервираш подоцна олесни си на време.
Па моево дете ни едниот,ни другиот педијатар го почитува со тера он свој ред,да не речам несака правила несака да јаде и тоа е. Не е гурман. А за синот незнам дали од неа и е чирот,но ако ми излезе мене дефинитивно ке е од нејзините муабети од типот на јас вака и вака,мислиш вчера го ранела не пред 30години ама може па свежа и е меморијата кој знае...
Грешка ти е што од шише им даваш нешто што треба да се јаде од чинија со лажица/вилушка. Ќе имаш мака после да ги научиш.
Луѓе ај ќе пробам утре, еве ви ветувам, ќе заигра лажица ама две се, лесно ви е на вас со едно...ќе окапам цел ден со лажиците...
Nema da okapas, ete jas sum sama so dvajcata od sam pocetok po celi denovi. I tie jadat od pocetok se bez problem. Ima teski i ima lesni denovi, ama ke se naucat. Ne mi e jasno samo od kade ti tekne da davas so sise...
Ajde ajdee so podrska si od site nas Ima pravo @Annath maki ke si imas pokasno. Baska moze samite ke pocnat da si stavaat vo usta hrana na parcenca ako probas. Sama li si so niv preku den? Imas li pomos od nekoj? Ako imas trgaj odma sisinjata
Iii najbitno kako olesnuvanje redot ako im go imas fateno so spienje i obroci top ke bides. Mozeeees ti ajdee
Риба, поточно црвена пастрмка, смеам ли да дадам? Скоро 9 месеци е беба. Очајна сум со ручециве, ништо не сака, освен спанаќ и ориз. И какви тестенини давате на бебе? И дадов една кашичка на хип, 8+, со тестенини, брокула и останати глупости и се потресе. Ја излапа за 10 минути 220 гр. А јас што ќе направам 100гр за еден саат. И тоа кога е расположена.
Таа со брокула тестенини и павлака и е омилена. Ја мешам и со пилешко ја јаде цела. Таа ми е задна опција за ручек секогаш. Ништо од зеленчук не ми поминува освен брокула. Бебево јаде брокула со се. Снимам секој ден за утре кога ќе рече бљак да имам доказ дека јадела. Рибата со тестенини се меша, ако имаш јајце воведено било какви земи голема е твојата може сите да ги јаде. Можеш и со спанаќ. Вчера пилешки џигер со кромид, лук и домат и направив. Со леб јадеше без леб не. Едноставно оние обарени зеленчуци не ги јаде повеќе, па и готвам она за возрасни без пржење и зачини. Денес компир манџа правам за сите. Утрово мафини со просо и малку гауда и тиквица. Многу лесно се вари просо со тиквичка и во јајце разматено се додава малку масло. Се истура во калап за мафини и на 200 степени 15 минути имаш појадок.
Од кога може да се даваат цели парчиња храна за бебе да си гризе само? Пример парче авокадо и да си го јаде само бебето од раче. Ние имаме 6.5 месеци и се уште сме на пасирано од 4 месеци.
Најпријателски прашувам, не ми зимајте за зло. Како ги спремате џигерчињата за бебе? Има ли нешто здраво во џигерот?Може не знам. Јас од домашно пиле, не го давав џигерот, татко ми го зимаше за по риби. Општо, еве и телешки џигер? Нели не е здраво тоа? Знам дека е вкусно
@Happyinlove Хепица, оваа твоја свекрва иста ко мојата. Ако нема што да прави, дај да ги споиме со мојава нека прават тури по Европа малце И она на девер ми му давала на два месеци тиква, пошто немала млеко. Еве и јатрва ми снема млеко, кај и да е ќе почнат со тиква Инаку, и мојата матична кажуваше колку е голема бројката на деца со алергија. Секое трето дете е алергично на нешто. Да, пред триесет години било друго, се било поинакво и неможе да се споредува. Мајка ми три ќерки израснала со доење до годинка скоро. Баш некни ми кажуваше, како гребела со лажица бананче и јаболче и толку ни давала. А живеела со свекрва па види сега зборам, најстарата сестра ми е 43 год. Инаку, да си прашам. Кашичка од тегла делам на пола и враќам во фрижидер, стои до утре така?
Да, така правам и јас со овошните. Ставам житарки и пола овошна и чувам во фрижидер до утре макс. Многу е здраво и полно е со железо, минерали, витамини НО, каде кај нас има чист џигер е прашањето на векот ! Во градинка паштетата ја прават од џигер со кромид (не даваат од конзерва) ова ми е информација од комшивка која работеше во градинка. За првото дете и јас правев домашна паштета додека дедо ми беше жив и чуваше кокошки на село. Џигерот се вари со кромид и морков и потоа се блендира, за вкус може малку к.млеко или сенф, павлака.... Џигерот се дава после годинка но мораш да имаш чист и проверен џигер за да дадеш на дете затоа што тие се носители (ако е расипан односно не соодветно чуван) на тешки болести. Јас почнав со 7 мес, пола блендирано пола пасирано, па пасирано со ситно сецкано еве го на 8 мес се научи да џвака иако понекогаш голта и цели парчиња . Му давам парче банана и грицка, мека кушка, бисквита и сл. сам си држи во раче и прави акробации
Не сум знаела. Инаку имам џигер од домашно пиле. Имам и од теле, вчера баш свеж ми го донесоа. Од домашно теле. Јас го тргнав демек за нас. Месото за бебка. Епа давајте рецепта. Да испадне мек.
Најсмрдливо нешто е цигерот како смрди еј цел ден да луфтираш нема да се изветрее. Особено телешкиот у несвест се паѓа. Пилешкиот го ставаш во тенџере и го вариш околу саат време сам па потоа додаваш две главици кромид и масло. Кога ќе омекнее кромидот јадењето е готово. Ставаш магдонос и служиш. Телешкиот е посмрдлив. Тој не сум го правела.
За анемија џигерот е закон ама проблем е да најдеш чист (и животното да не се разболувало...) На путер пропржувам 1 главица кромид, малку морков, додавам лукче и ставам џигерот. Се вари околу саат време зависи од количина. Се додаваат зачини по желба, сол, вегета а може и ловоров лист додека се вари и тоа е. За да биде мек џигерот ако не е, може да се стави и малку бело вино (ке испари алкохолот нема да остане). Блендираш и добиваш паштета Повеќе од 1 ден зготвен не го чувај во фрижидер, лесно се расипува