Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. littleheart

littleheart Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    27
    Srcka stom davas hrana veke treba vo sednata pozicija da ti bidat. Mislam ne jadat legnati na 7 m neli?

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. littleheart

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    27
    Sama si nosis odluki za svoeto dete de. Odluci sama koj pedijatar ke go slusas.
    A jadovite na sinot od nea da ne se ?

3. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Ги комбинирам со секакво овошје, или со едно или со две три... јас ги ставам во чиниче и им дотурам врела вода да покиснат малце, да омекнат, после во нутри булетот заедно со овошјето толку...

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Во хранилка можат да седат на опција поднакосени никако во 90%. Седат сами 8+, а некаде и 9+.
    Што мака ќе видиш од цуцла, лажица и блендирана храна еј романи ќе пишуваш. Замени ја цуцлата со лажица тоа можеш и полека менувај структура на храна оди кон пасирано. Оти многу тешко се навикнуваат на текстура.

Ако не ти е гајле како ќе ги ранат во градинка следна година или дома слободно почекај за лажица. Ти ќе се нервираш подоцна олесни си на време.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Па моево дете ни едниот,ни другиот педијатар го почитува со тера он свој ред,да не речам несака правила:rofl: несака да јаде и тоа е. Не е гурман.

А за синот незнам дали од неа и е чирот,но ако ми излезе мене дефинитивно ке е од нејзините муабети од типот на јас вака и вака,мислиш вчера го ранела не пред 30години ама може па свежа и е меморијата кој знае...:!:

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.230
    Грешка ти е што од шише им даваш нешто што треба да се јаде од чинија со лажица/вилушка. Ќе имаш мака после да ги научиш.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.771
    Луѓе ај ќе пробам утре, еве ви ветувам, ќе заигра лажица ама две се, лесно ви е на вас со едно...ќе окапам цел ден со лажиците... :headbang:

8. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Nema da okapas, ete jas sum sama so dvajcata od sam pocetok po celi denovi. I tie jadat od pocetok se bez problem. Ima teski i ima lesni denovi, ama ke se naucat.
    Ne mi e jasno samo od kade ti tekne da davas so sise...

9. littleheart

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    27
    Ajde ajdee so podrska si od site nas Ima pravo @Annath maki ke si imas pokasno. Baska moze samite ke pocnat da si stavaat vo usta hrana na parcenca ako probas. Sama li si so niv preku den? Imas li pomos od nekoj? Ako imas trgaj odma sisinjata

10. littleheart

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    27
    Iii najbitno kako olesnuvanje redot ako im go imas fateno so spienje i obroci top ke bides. Mozeeees ti ajdee

11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Незнам каде ама го видов ова чудо и ми текна на тебе :wasntme:
    Lazhitsa-so-sad-za-hrana.jpg

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    13.285
    Риба, поточно црвена пастрмка, смеам ли да дадам? Скоро 9 месеци е беба. Очајна сум со ручециве, ништо не сака, освен спанаќ и ориз.
    И какви тестенини давате на бебе? И дадов една кашичка на хип, 8+, со тестенини, брокула и останати глупости и се потресе. Ја излапа за 10 минути 220 гр. А јас што ќе направам 100гр за еден саат. И тоа кога е расположена.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Таа со брокула тестенини и павлака и е омилена. Ја мешам и со пилешко ја јаде цела. Таа ми е задна опција за ручек секогаш. Ништо од зеленчук не ми поминува освен брокула. Бебево јаде брокула со се. Снимам секој ден за утре кога ќе рече бљак да имам доказ дека јадела.
    Рибата со тестенини се меша, ако имаш јајце воведено било какви земи голема е твојата може сите да ги јаде. Можеш и со спанаќ.

Вчера пилешки џигер со кромид, лук и домат и направив. Со леб јадеше без леб не. Едноставно оние обарени зеленчуци не ги јаде повеќе, па и готвам она за возрасни без пржење и зачини. Денес компир манџа правам за сите. Утрово мафини со просо и малку гауда и тиквица. Многу лесно се вари просо со тиквичка и во јајце разматено се додава малку масло. Се истура во калап за мафини и на 200 степени 15 минути имаш појадок.

На paleska3, srekice и thinkerbell им се допаѓа ова.
  14. Lepoticata

Lepoticata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2010
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    543
    Од кога може да се даваат цели парчиња храна за бебе да си гризе само? Пример парче авокадо и да си го јаде само бебето од раче. Ние имаме 6.5 месеци и се уште сме на пасирано од 4 месеци.

15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Најпријателски прашувам, не ми зимајте за зло.
    Како ги спремате џигерчињата за бебе?
    Има ли нешто здраво во џигерот?Може не знам.

Јас од домашно пиле, не го давав џигерот, татко ми го зимаше за по риби.

Општо, еве и телешки џигер?
    Нели не е здраво тоа?
    Знам дека е вкусно :)

16. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Happyinlove Хепица, оваа твоја свекрва иста ко мојата. Ако нема што да прави, дај да ги споиме со мојава нека прават тури по Европа малце:rofl:
    И она на девер ми му давала на два месеци тиква, пошто немала млеко. Еве и јатрва ми снема млеко, кај и да е ќе почнат со тиква (facepalm)

Инаку, и мојата матична кажуваше колку е голема бројката на деца со алергија. Секое трето дете е алергично на нешто. Да, пред триесет години било друго, се било поинакво и неможе да се споредува. Мајка ми три ќерки израснала со доење до годинка скоро.
    Баш некни ми кажуваше, како гребела со лажица бананче и јаболче и толку ни давала. А живеела со свекрва па види сега:D зборам, најстарата сестра ми е 43 год.

Инаку, да си прашам. Кашичка од тегла делам на пола и враќам во фрижидер, стои до утре така?

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Да, така правам и јас со овошните. Ставам житарки и пола овошна и чувам во фрижидер до утре макс.

Многу е здраво и полно е со железо, минерали, витамини НО, каде кај нас има чист џигер е прашањето на векот !
    Во градинка паштетата ја прават од џигер со кромид (не даваат од конзерва) ова ми е информација од комшивка која работеше во градинка. За првото дете и јас правев домашна паштета додека дедо ми беше жив и чуваше кокошки на село. Џигерот се вари со кромид и морков и потоа се блендира, за вкус може малку к.млеко или сенф, павлака....
    Џигерот се дава после годинка но мораш да имаш чист и проверен џигер за да дадеш на дете затоа што тие се носители (ако е расипан односно не соодветно чуван) на тешки болести.

Јас почнав со 7 мес, пола блендирано пола пасирано, па пасирано со ситно сецкано еве го на 8 мес се научи да џвака иако понекогаш голта и цели парчиња :).
    Му давам парче банана и грицка, мека кушка, бисквита и сл. сам си држи во раче и прави акробации :D

На Lepoticata и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не сум знаела.
    Инаку имам џигер од домашно пиле.
    Имам и од теле, вчера баш свеж ми го донесоа. Од домашно теле.
    Јас го тргнав демек за нас. Месото за бебка.

Епа давајте рецепта.

Да испадне мек.

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Најсмрдливо нешто е цигерот како смрди еј цел ден да луфтираш нема да се изветрее. Особено телешкиот у несвест се паѓа.
    Пилешкиот го ставаш во тенџере и го вариш околу саат време сам па потоа додаваш две главици кромид и масло. Кога ќе омекнее кромидот јадењето е готово. Ставаш магдонос и служиш.

Телешкиот е посмрдлив. Тој не сум го правела.

На Happyinlove, srekice и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    За анемија џигерот е закон ама проблем е да најдеш чист (и животното да не се разболувало...)
    На путер пропржувам 1 главица кромид, малку морков, додавам лукче и ставам џигерот. Се вари околу саат време зависи од количина. Се додаваат зачини по желба, сол, вегета а може и ловоров лист додека се вари и тоа е. За да биде мек џигерот ако не е, може да се стави и малку бело вино (ке испари алкохолот нема да остане). Блендираш и добиваш паштета
    Повеќе од 1 ден зготвен не го чувај во фрижидер, лесно се расипува

На Happyinlove и TeddyGrey им се допаѓа ова.