Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.724
    Допаѓања:
    24.323
    @LoveHope и мене ми е грозно авокадото. Му давам еднаш во 10 дена во комбинација со банана и овесни.
    Јогурт со банана, со праски од компот, кајсии, со круша.. со било кое овошје.

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ќе те излажам ако ти кажам дека било што сум добила совет од педијатар. Само дигат раменици.
    На тестовите од лабараторија пишеше со што може замена па од таму се 'советував'.
    Ама еве штом велиш дека не е добро јас би го сменила.
    Дали има некоја добра фирма со козјо производи?
    Сите комбинации што не сака да ги јаде со кисело млеко ми минат, некако ми е за секој случај, сигурна варијанта.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.231
    Види, јас нема да ти кажам да прекинеш штом веќе си почнала. Знам дека имате историја со дерматит, па и млечен производ е. Ама дека премногу масти има...помала количина давај.

На BabyT* и kikin им се допаѓа ова.
  4. Maddison***

Maddison*** Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Мајки, ми треба помош околу воведување на храна. Синко денес влегува во 2-ра недела од 6-ти месец. Веќе му воведов тиквичка, карфиол, брокула, морков, компир и благ компир за ручек, и сега почнав со јаболка за доручек, следни ми се круша, слива, банана и тиква. Сакав да ве прашам дали вие дававте уште нешто во овој период? И кога воведувате нов зеленчук или овошје, како давате - по една-две лажички? После кога се прават комбинации, треба ли на нешто да се внимава, да не не е пожелно некои комбинации да се прават? Просо, овес кога дававте и како комбиниравте?

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Од мене уште едно прашање. Што е подобро да се даде после вкусување на овошје - вода или мајчино млеко? Ќе му дојде како оброк ако дадам малку вкусување на овошје па потоа да цица уште малку

6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Едни од подобрите се на Збрегов и Олимпис (грчки се) еве сл.
    mmmm.jpg
    Има и други некои приватни фирми што имаат производи од козјо ама мене не ми се допаѓаат, овие на Олимпис ми се најубави. На Олимпис имаш и кисело млеко кое ми се допаѓа. Јас ги земам од Веро а ги има и во поголеми Тинекси и Кит-го (стар Туш маркет).
    Во Зегин има органско козјо млеко на Холе ама не сум земала, баш прашував тука дали некој земал и да каже искуства ама изгледа никој. Сакав јас од тоа на Холе да правам домашна урда да видам како ќе биде ама сеуште несум (сега сум во фаза на воведување на млечни производи - кравјо, козјо....)
    Од Систина ми имаат кажано дека козјото млеко е најблиску до мајчиното млеко и ме советуваа додека дојам ако пијам млеко да пијам козјо а исто така се препорачува и на бебињата.
    Млечните каши сега му ги правам со АД млеко ама би го вовела и козјото (само за подготовка, не за пиење) млеко.
    Овчото е јако млеко и со него ќе се занимавам после 1 год.

После храна секогаш нуди прво вода па после пола саат- сат давај да цица.

На BabyT* и marchi-cool им се допаѓа ова.
  7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Денот кога давате киноа може ли да се даде и месо, или муабетот е да не е мешано во ист оброк? Или па нема врска? Мислам така нешто прочитав:^)

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Може киноа, таа е неутрална житарка, енигмата е да во ист ден не се дава жолчка од јајце и месо ама никој не знае зошто.
    Според мене да не се оптерети желудничето на бебето дека и двата продукта се тешко варливи друго објаснување незнам.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.048
    Путер или маслиново за во зеленчуковите?:?:
    7м сме.

10. Maddison***

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    Нашата докторка ни рече дека и двете може.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    24.698
    Двете можи, прави како што ти би го јадела.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Гледам, секој си оди по своја табела. Јас и со првото и со ова дете одам по мојот педијатар. Први намирници: јаболко морков тиквичка тиква круша Слива праска кајсија.. Потоа со оглед дека се потешки за варење, значи крај на 6ти месец - компир, палента и ориз и веќе се прават оброци 2 наутро палента со овошје, ручек компир или ориз. Брокула карфиол блитва по мене се 7+, а втора половина на 7ми месо. 8ми млеко кисело -, кравјо. Другите подоцна. Тука оди и несолена урда, путер. Исто и глутен.

Деца на доење, стварно не разбирам зошто им давате јадење од 3, 4 месец. Ма ни да проба ништо, ни лажиче, а камо ли 2/3.Ќе јадат цел живот. Ама ај да не солам памет...

Е сега, да прашам... Стамболка и тиква, исто е? Друг вид на тиква е а ист вкус...не знам не знам стварно. Уште тиква ми остана од првиве, ама имам домашна стамболка....

На drugarka, Мариаа., paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Супер. Имаме Кит-го маркети. Ќе ги побарам таму производите.
    Не давам често ама штом е тешко ќе престанам да го давам. Тоа е кога сам одлучуваш за твоето бебе, некогаш ќе погрешиш.
    Фала ви. @Annath

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Maddison***

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10

Јас некако ептен сум збунка. И изгледа му давам повеќе, ако воведување значи лажичка-две...

15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Почнав од 5 и 3 недели. Првите намирници секако по лажичка/две. После повеќе. Веќе кога сум му дала јаболче, морковот го воведуваш сосема малку во каша од јаболко... И така јаде повеќе, односно секое бебе различно. Некое помалку, некое повеќе. Ако е се по три лажички до бескрај ќе оди воведувањето.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.231
    Давај, убава е стамболката.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Слаткиот компир - батат од кога може да се дава? 5ти или 6ти месец? (Да си ставам во табела)
    И палентата исто ме интересира

18. Maddison***

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10
    И јас почнав на 5.3. Му воведов тиквичка, карфиол, брокула, морков, компир и благ компир, јаболка, а следни ми се круша, слива, банана и тиква. Сѐ по 3 дена. Ама грешката ми е што првото пробување повеќе количински му давав, а синко лапка со сласт. Кажи ми, ти како правиш кожбинации? Има некоја табела или како ќе ми дојде?

19. Maddison***

Се зачлени на:
    10 септември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    10

Мене ми беше последен од зеленчуците, па ми дојде на 6.1. А до палента не сум стигнала.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Од многумина добивам совети да почекам со дохрана. Не велам дека не се во право. Моментално сме на почеток од 4ти месец и за дохрана од педијатар имам дозвола да почнам меѓутоа кога би почнала во јануари на 5 месеци што овошја можам да дадам? Сем јаболко морков банана ... Тиква сакам да си замрзнам.... Што ли уште може да се најде тогаш? Слива круша и тиквица каде да барам?? :drunk:

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.