Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Да ама да ја сварам прво како парчиња или само да ја исецкам и замрзнам

2. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.526
    Допаѓања:
    9.807
    Па можеби така несварена е подобро, после можеш да ја вариш со се зеленчукот заедно.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Не јаде за да пие вода. И 20мл на пробување вкусови е предоволно. Од кога ќе има три оброка почнува да пие вода и сама ќе бара. Сега водата и е само за проба, вода прима од твоето млеко. Гледај да не ја форсираш па да создадеш контра ефект. После јадење понуди ако нејќе не мора.
    Столицата и се среди околу месец дена потоа иначе наеднаш прекина да кака. И потоа еднаш на два дена. Сега е секој ден.

Дадов гравче убаво помина. Пржена кришка и мекица исто убаво поминаа. Денес баба и кора и сукна и мрсна и дојде веројатно па дијареа изби. 11 полни месеци наскоро комплетно ја вртам кон наша трпеза со три оброка и една ужина е моментално. Џвака убаво и почнав да и оставам залци за сама да јаде. Вода од чаша пие ако и ја држиш инаку сеуште ја пушта од бамбус и земав.
    Не знам како да ја научам да вика за вода моментално само рика и за вода и за храна. Не знам во градинка како ќе ја разберат за вода па да не ја остават жедна ми е страв. Цел ден и трубам во-да во-да веројатно ќе каже Во за еден месец.

На Flower123123, Ive13, Emma2 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас го вадам доброто месо си правам парчиња отприлика за еден оброк и ги ставам во мали кеси секое посебно, потоа во едно големо и во замрзнувач. На секој оброк варам.
    1.морков можиш и да згмечиш со вељушка, фино, да нема грутки.
    2.давај 2 дена морков, па 2 дена јаболко, па два дена морков и јаболко. Нова намирница прво давај чиста за да ја проба само неа.
    3.најдобро земи си суви и вари пред секој оброк.

@FreeMind јас имам секогаш чашка на масата и когс и да и се препие покажува со прсте, а ако и е блиску ја зима и ја подига да пие. Пробај така и на секое плус напоменувај дека е вода.

На Baby boo, ocicka2014 и FreeMind им се допаѓа ова.
  5. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Zdravo majki bebe za 5 dena pravi 6 meseci. Pocnav so kasicki domasni. Do sega dadov 2 dena jabolko 2 dena kruska 2 dena banana i samo po 2 3 lazicki. Denes dadov jabolko i kruska zaedno i izede poveke. Saka da jade..pa ne kolku e dovolno da dadam, mi e strav dane preteram dadov nekolki lazicki poveke a sakase uste...
    Dali utre da dadam pak nes kombinacija primer jabolko i banana ili da dadam zelencuk?
    Dali kasickite na hipp se tocni na mesecite so gi pisuva ma teglenceto? Sakam kajsija da zemam ili praska zas nemame svezi.
    Kolku kolicinki da dadam od kasicki, nez kolku e dovolno.. a bara saka da jade, strav mi e dane se.prejadi?
    Sekoj sovet e dobredojden.

6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Тиква сварена треба да се блендира или пасира? Нели варена е премногу мека,што знам... Мислење?

7. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Варена тиква само си гребам со лажичка и и давам или ја пасирам со вилушка за да ги нема оние конци долги што се. Ама твоето мислам е помало па биди сигурна дека убаво ти се испасирани конците да не ти прави фацки на задавување.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    мали сме,4ипол месеци. За 2 недели планирам да почнам со дохрана па прибирам информации. А со што можам понатака да ја комбинирам?

9. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.632
    За бебе од 7 и пол месеци, од кога да почнам да му додавам маслиново масло/ путер во кашичките? Многу бавно одиме со воведување намирници, се водиме по совет и список од педијатар,а детето сака да јаде и не се заситува убаво. Лук/ кромид од кога ставате во кашичките? Исто и за глутенот и млечни производи, уште му немам ништо воведено, па секое искуство многу ќе ми значи. Среќни празници на сите и најубави моменти со најблиските :f::d:

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.657
    Допаѓања:
    23.889
    А зошто го слушаш педијатарот ако мислиш дека бавно оди воведувањето?
    Води се по инстинктот.
    Маслиново ставам уште од старт на дохрана, на 5ипол месеци кога почнав.
    Лук и кромид исто од почеток ставам. Глутен воведов на 7 полни месеци, и млечни исто така. Дај му на бебето нека јаде, не му крати и не се води ептен строго по списоците.

На srekice, Flower123123 и UnordinaryOne им се допаѓа ова.
  11. *Sara*

*Sara* Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2017
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    399
    Јас совети од педијатри ретко применувам, поготово за исхрана. Тројца различно ми кажуваат за исхрана како и за се друго. Затоа прави како што мислиш дека е најдобро за бебчето, ти најдобро си го познаваш. Јас на 6 месеци воведов и глутен, по малку телешко и мисиркино и по осмина жолчка и маслиново, се си е ок до сега. Ако видиш дека се јавува проблем или реакција ќе знаеш од што е и ќе направиш пауза.

На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    јас ја имам симнат апликацијата на бебе готвач и според неа од 8+ се воведува путер

13. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    1.271
    Za 2 dena 6 meseci prajme...do sea dadov jabolko,banana, krusa,morkov brokula..sto drugo smeam da dadam?

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Слива, тиква, цреша.

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ориз, палента, киноа, просо, праска, слива, кајсија, тиква, тиквичка, компир, батат.

16. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.198
    Допаѓања:
    13.635
    Нели палентата, оризот содржат глутен и се 7+ или јас сум нешто грешка?

17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Без глутенски се. Глутен ти се јачмен, рж, пченица и овесот.

18. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Сакам да престанам да блендирам месо и почнав да го сецкам на ситно,ама го џвака до бескрај и никако да го голтне.Како вие го подготвувате за џвакање?
    И сакав да прашам за супата како ја правите?

19. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Во кашичките лукче ставате ли секогаш? Или некои намирници не одговараат?

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не ставам во се, се водам по нас во што ставам.

@babydust пилешко јаде на париња,нешто ќе изџвака, нешто ќе голтне, риба исто џвака, а друго месо не баш.
    Супа :варам пилешко месо, кога ќе е готово ставам компир, пашканат, морков да се вари кога ќе е прикрај ставам брокула, лук и фиде без јајца.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.