Не јаде за да пие вода. И 20мл на пробување вкусови е предоволно. Од кога ќе има три оброка почнува да пие вода и сама ќе бара. Сега водата и е само за проба, вода прима од твоето млеко. Гледај да не ја форсираш па да создадеш контра ефект. После јадење понуди ако нејќе не мора. Столицата и се среди околу месец дена потоа иначе наеднаш прекина да кака. И потоа еднаш на два дена. Сега е секој ден. Дадов гравче убаво помина. Пржена кришка и мекица исто убаво поминаа. Денес баба и кора и сукна и мрсна и дојде веројатно па дијареа изби. 11 полни месеци наскоро комплетно ја вртам кон наша трпеза со три оброка и една ужина е моментално. Џвака убаво и почнав да и оставам залци за сама да јаде. Вода од чаша пие ако и ја држиш инаку сеуште ја пушта од бамбус и земав. Не знам како да ја научам да вика за вода моментално само рика и за вода и за храна. Не знам во градинка како ќе ја разберат за вода па да не ја остават жедна ми е страв. Цел ден и трубам во-да во-да веројатно ќе каже Во за еден месец.
Јас го вадам доброто месо си правам парчиња отприлика за еден оброк и ги ставам во мали кеси секое посебно, потоа во едно големо и во замрзнувач. На секој оброк варам. 1.морков можиш и да згмечиш со вељушка, фино, да нема грутки. 2.давај 2 дена морков, па 2 дена јаболко, па два дена морков и јаболко. Нова намирница прво давај чиста за да ја проба само неа. 3.најдобро земи си суви и вари пред секој оброк. @FreeMind јас имам секогаш чашка на масата и когс и да и се препие покажува со прсте, а ако и е блиску ја зима и ја подига да пие. Пробај така и на секое плус напоменувај дека е вода.
Zdravo majki bebe za 5 dena pravi 6 meseci. Pocnav so kasicki domasni. Do sega dadov 2 dena jabolko 2 dena kruska 2 dena banana i samo po 2 3 lazicki. Denes dadov jabolko i kruska zaedno i izede poveke. Saka da jade..pa ne kolku e dovolno da dadam, mi e strav dane preteram dadov nekolki lazicki poveke a sakase uste... Dali utre da dadam pak nes kombinacija primer jabolko i banana ili da dadam zelencuk? Dali kasickite na hipp se tocni na mesecite so gi pisuva ma teglenceto? Sakam kajsija da zemam ili praska zas nemame svezi. Kolku kolicinki da dadam od kasicki, nez kolku e dovolno.. a bara saka da jade, strav mi e dane se.prejadi? Sekoj sovet e dobredojden.
Варена тиква само си гребам со лажичка и и давам или ја пасирам со вилушка за да ги нема оние конци долги што се. Ама твоето мислам е помало па биди сигурна дека убаво ти се испасирани конците да не ти прави фацки на задавување.
мали сме,4ипол месеци. За 2 недели планирам да почнам со дохрана па прибирам информации. А со што можам понатака да ја комбинирам?
За бебе од 7 и пол месеци, од кога да почнам да му додавам маслиново масло/ путер во кашичките? Многу бавно одиме со воведување намирници, се водиме по совет и список од педијатар,а детето сака да јаде и не се заситува убаво. Лук/ кромид од кога ставате во кашичките? Исто и за глутенот и млечни производи, уште му немам ништо воведено, па секое искуство многу ќе ми значи. Среќни празници на сите и најубави моменти со најблиските
А зошто го слушаш педијатарот ако мислиш дека бавно оди воведувањето? Води се по инстинктот. Маслиново ставам уште од старт на дохрана, на 5ипол месеци кога почнав. Лук и кромид исто од почеток ставам. Глутен воведов на 7 полни месеци, и млечни исто така. Дај му на бебето нека јаде, не му крати и не се води ептен строго по списоците.
Јас совети од педијатри ретко применувам, поготово за исхрана. Тројца различно ми кажуваат за исхрана како и за се друго. Затоа прави како што мислиш дека е најдобро за бебчето, ти најдобро си го познаваш. Јас на 6 месеци воведов и глутен, по малку телешко и мисиркино и по осмина жолчка и маслиново, се си е ок до сега. Ако видиш дека се јавува проблем или реакција ќе знаеш од што е и ќе направиш пауза.
Za 2 dena 6 meseci prajme...do sea dadov jabolko,banana, krusa,morkov brokula..sto drugo smeam da dadam?
Сакам да престанам да блендирам месо и почнав да го сецкам на ситно,ама го џвака до бескрај и никако да го голтне.Како вие го подготвувате за џвакање? И сакав да прашам за супата како ја правите?
Не ставам во се, се водам по нас во што ставам. @babydust пилешко јаде на париња,нешто ќе изџвака, нешто ќе голтне, риба исто џвака, а друго месо не баш. Супа :варам пилешко месо, кога ќе е готово ставам компир, пашканат, морков да се вари кога ќе е прикрај ставам брокула, лук и фиде без јајца.