Колку сака толку, кај мене јадеше околу 150гр ама брзо накачи на 180, 190 една голема тегличка. Твое дете-твое право. Немора ни да се објаснуваш. Ми забоде во очи тоа и ти пишав, немора да прифатиш совет.
Tnx Бекутанот е премногу благ, како шеќер да си ставила.. и овој да не е таков? Инаку ме интересира и, почнавме со вкусови по лажиче/две/три зависи синко како ќе сака... Кога треба по цела кашичка да јаде... За неколку дена сме 6 , почнавме пред една недела, само 3/4 намирници пробал. На ексклузивно доење бевме
кога воведуваш некоја намирница можеш да даваш првиот ден 2-3 лажички,вториот ден 4-5, третиот 7-8лажички и таа намирница ти е воведена,секој следен пат кога даваш ќе видиш бебе колку сака да јаде,никогаш нема да даваш со сила доколку бебе нејќе. Ние веќе месец ипол јадеме кашички ,и сега некогаш јаде цела каша некогаш половина,бебе само знае колку му е доволно
Еве ме и мене со едно деликатно глупо прашање На малата и давам доручек и ручек. Не дека јаде она нешто посебно ама ајде да речеме така. Овес и палента знаете дека ми јаде по 100 гр од прилика. Е сега вака, ако изеде за доручек 100 гр а за ручек несака ништо или обратно, си продолжувам со доење така? Ова се рачуна како еднаш само да јадела Знаммм, глупо звучи а да ја терам по цел ден лажица- две? Ке се научи или не треба така да форсирам желудниче?
Veke 2 nedeli odkako davam kasicki.. prvata nedela po 2 3 lazicki, vtorata nedela i dadov poveke. Sakq da jade, se luti koga ke ja trgnam lazickata Kolku kolicinski da dadam? Dali e rano za poveke ili slibodno da davam dodeka ne se trgne? Dali ako e nova namirnica koja ne i e probana treba pak isto po 2 3 lazicki ili da prodolzam.poveke kolku sto saka? Inaku sme tocno 6 meseci..
Јас од прв ден давав 3 оброка, немаше воведување еден по еден, може по 20 грама јадеше во секој оброк на почетокот, ама јас нудев три пати на ден. Воопшто не беше за да јас искочам, нигде не одев навечер, баш помачно ми беше три пати да се шљакаме. Едноставно јас по тој принцип одлучив да се водам, наместо по ова што е "како што треба" кај нас. Ќерка ми спиеше цела ноќ и пред да почнам со дохрана, така да не беше дека повеќе ќе ја држи храната. Од јадење вечера нема ништо лошо да се случи, ако детето нема грчеви не гледам причина зошто да се чека 3 месеца по првата храна за да се воведе вечера.
Колку има малото твое? И мене ми има твоето логика и тоа голема. И така ништо не јадат, 90% плука или фрлам зашто несака. Вака, три пати на ден по 30-40 грама, ке дојдам до идеална количина на оброк со тек на време. А ако форсирам еден месец доручек, па ручек, па вечера и на крај два оброка. Охооо ке биде до недоглед. Посебно што моево освен цицање друго несака, моја смена на работа е 12 саати. Треба до три години да седам дома.
За две недели прави година. Со дохрана почнав на точно 4 месеца. Воопшто не е јадач, сега скоро првпат изеде голема тегла. Исто мислам, ако чекав да јаде 200 грама за доручек за да воведам ручек, уште ќе чекав.
Можеби се водам по моето дете што до 4месеци имаше грчеви, и после секој оброк плачења и грчења. Ама без разлика мислам дека на 5месеци вечера е прерано. Ама кој како знае нека праве за негово дете, само кога се коментира на форум треба да очекува коментари.
Ми донеле во пакетче кашичка со јаболко и бисквит на хип. 5+ сме. Смеам да му ја дадам барем на скоро полни 6, оти рокот и е при крај или да ја јаде мама Да не оди зијан
Мојата е 9м, сè уште мака мачиме со јадењето, со жив зорт се храниме. И јас од старт ја хранам по неколку пати во денот, не гледам кој период е, јаде по 20-30г на оброк, дневно вкупно се собира по 100-150г.
Некни свекрва ми ми вика, татко и на 7 месеци се јадел. Не сум знаела да ја научам. Па како да ја научам кога несака. Нејзиното не цицало затоа од зорт јадело Ќе пројаде еден ден, што ќе прави. Како мене да ми е кеиф да варам тркалце компир, па да блендирам, мијам садови и на крај да ми го плукне. Да, си немам попаметна работа
Здраво мајки вчера и правев Карфиол Тиквичка Брокула Батат и малку кромид, касна десетина лажички и толку А денес има Карфиол Јаболко Тиквичка па ќе видиме дали ќе јаде..... Нз што да и дадам а да нема батат, тиква и морков детево портокалово ќе стане а јаде тиква и јаболко печени Тиква и крушка печени Батат и јаболко печени Батат и крушка печени И барам рецепти по цела ден запишувам, најдов на една страна кој зеленчук со што може да го комбинираш... Палента уште не сум и дала па ме интересира дали мора да има во водата м.масло кога ја варите и дали може пример и варам нешто да ста ам повеќе вода па во таа и нејзе да ја сварам? Спанаќ не сме пробале тој ни е следен за да може да го пројадиме за од 7м со млеко кисело да си ручка е само прочитав водата што се варел спанаќот да не се користела за разредување на кашички... Ако сакате ке ви пратам фотки од пишаните до сега намирници сите што сме ги пробале до сега се пишани... Абе како да немам др работа. @srekice свекрвати кога и било нејзе ред да се мисли дали јадело или не и поминал сега и е време ако сака да ти го почнува детето за да сработиш нешто или некој совет да ти даде а ако не нека си шета со пензионерите и нека не те замара, и мојата проба така ама кај мене нема лабаво па на мм му викала женати со ноа зеленилото го рани детето за брокулата ја оти не ти давав такво што ти фали ама не добила одговор како што очекувала и сега уста не смее да отвори, така да не се замарај првата кај мене беше така што не пробав како почна да патка да оди почна да троши повеќе и поч а да јаде, втората и јадеше и не а малово и за двете јаде... Поздрав девојки