Искрено кај него не сум била лично на преглед, така да неговиот пристап не можам да го коментирам, ако е навистина толку дрзок, срамота ќе речам. Но, го имам гледано во многу емисии, и неговите ставови и тврдења се секогаш издржани, затоа во неговата стручност мислам дека не би се сомневала. Секој со своето искуство и размислување. Има педијатри кои исклучиво се држат по препораките на СЗО, други се држат по некои застарени методи, наше е да одлучиме што е најдобро за нашето дете. @cinderella5 прво дадов кифличка што содржи цело јајце, после дадов да проба и чиста белка, околу годинка некаде.
Глутен воведов со гризот плав со бебе. За јајце незнам како да те советувам, за жолчка ок ама за белка некако многу рано е. Посебно ако има дерматит треба многу бавно и внимателно да ја воведуваш. Околу столицста ќе се регулира сама после некој период. Ставај сливи и избегавај секој ден храна што ствара запек.
Немам лично искуство со докторот, ама она што го зборува по емисииве е точно, конкретно ова со глутенов, пошто тоа не е само негов став, туку и на СЗО.
Кај нас за околу месец дена траеше адаптацијата, ама се зависи и што јаде ако јаде слива, круша, тиква, јаболко повеќе пати кака ако и дадам банана, ориз, морков, компир може и два дена да не кака и затоа гледам да и комбинирам од се по нешто, ако и давам ориз и давам во текот на денот сокче од слива, а и не е страшно и нормално е да не какаат како порано не се само на млеко сепак да не е повеќе од една недела а ни се има и тоа случено на 8мата ден да кака... Ме интересираше нешто м.масло додавате кога ја блендирате кашичката или и во варењето може да додадам?
И ова со белката после година е жива глупост. Ако нема бебето атопичен дерматит или предиспозиција за алергија на јајце нема зошто да чекате толку за да воведете белка кога истата е богата со протеини и е супер храна за деца во развој. На 6м воведов жолчка, набргу потоа и белка. Сега на 9м давам од нашата храна, кифли, кајгана, урда со јајце, спанаќ со јајце... Ако детето е алергично нема ништо да сменат тие 2-3 месеца, дури и по најновите истражувања алергиската реакција е побурна кај поголеми деца. Претпазливост треба само првите 2-3 пати додека го воведеш алергенот, да дадеш по малку и да следиш реакција, ако нема ништо тогаш зошто да го лишуваш детето од нешто толку корисно? Некои мајки пре би дале шеќер, палмина маст и сл отколку белка или цитруси, е тоа не можам да го сфатам. До 9 месеци речиси сите алергени и ги воведов и млечни и јајце цело, риба, јаткасти, домати, цитруси (сите можни), киви, зрнесто овошје секакво.... ништо досега не направило проблем.
Не би да навлегувам во дебата дали си во право или не, ни самата немам некои поопширни познавања на темава за да тврдам било што. Најчесто се водам по совет од педијатар и понекогаш сопствен инстинкт. Меѓутоа морам за едно нешто да те оспорам од лично искуство. Велиш дека 2-3 месеци не прават разлика. Прават, и тоа како. Некои намирници не треба да се даваат прерано и можат да јават алергија доколку се рано воведат. А подоцна не. Мое внуче на 7 месеци појави алергија на малини. Демек ајде сега има свежи убави. И заврши со инекција. Следното лето кога веќе беше година ипол пак проба и немаше никаква реакција. Ете ти си имала среќа, имам и јас. Дадов порано многу намирници и ништо не ни покажа реакција. Но ова како совет на нови мајки сметам дека не треба да се дава и дека стварно треба внимателно со воведувањето Да, генерално никои немаме проблем. Ама толму поради таа една мајка и едно дете кое ќе појави алергија, препораките мора да бидат претпазливи
Деновиве сакам да воведам жолчка, а во деновите кога ке паузирам дали да воведам глутен? Да не му е премногу?
Направи бар 2 дена пауза пред да воведеш и глутен. Иако ако има реакција ќе јави одма, ама јас така сум правела.
Реакција на глутенска житарка нема да се јави одма. Се јавува ако има алергија, а глутенот не дава алергија. Алергија дава самата житарка. Да не се мешаат тие работи.
Што се воведува од 6-тиот месец натаму? Кога се воведува месо? Што се воведува во 7 и 8 месец? Кога може да се даде компир,ориз, житарки,глутен?
Докторот е врв, со знаење и се затоа немам коментар. Јас немам убаво искуство со него, дадовме 20 000 за испитување и прегледи за накрај да не ми крене слушалка. Ѕвонев 10пати и уште толку пишев, од страв да не завршиме пак во болница.Притоа сам тој рече дека ќе се слушнеме телефонски. За мене е доволно да не се вратам кај него.
Сега го гледав видеото, сериозно 5 пати во неделата треба месо да се дава? Син ми ги обожава месните кашички, што е до мене би дала, ко што сме со брз метаболизам и јас и татко му па и тој ручек без месо не не заситува.
До година да, им давав и на двајцата пет пати неделно месо, некогаш и 6 пати. Како пораснаа, намаливме на количината на месо. Ама 4 пати неделно има.
Жолчка на почеток давав за доручек само со овошје, само така ја јадеше. Цело јајце уште како дел од оброк уште не сум дала, само кифла или палачинка која содржи јајце. Планирам викендов да пробам. А глутен воведов со гриз.
Да, и јас давам сигурно 5 пати, некогаш може и секој ден да има месо во оброкот, додуша сега е и голем веќе 18 месеци е. Месар е и мојот, многу работи и не ми ги јадеше, па со месо ги пројаде, на пример леќа