јаболко морков круша тиква компир ориз сега на листа се банана сладок компир просо. .. па ќе видиме со оглед дека нема многу избор т.е не е сезона кај има слива??
@marchi-cool јас слива само од hipp давам. Евентуално суви сливи варам па блендирам, ама ќе мора да ги цедиш остануваат љушпи.
Нема шеќер во нејзе. Не е кандирана туку само дехидрирана,и е многу помало зло од оние сливи што ке ги купиш сега во пиљара. http://www.hranazabebe.com/sljive-za-bebe/
Извини што се умешувам во муабетот, читам дека даваш слива од Хип. Не знам дали знаеш, сливата на Хип е со шеќер. Без шеќер чиста слива немам најдено, само во комбинација со друго овошје.
Да Да, да знам. Ама нешто мора да проба. Еден ден посекако ќе пројаде шеќер. Моето реагира на педтициди, затоа не давам не домашно. Тегличкиве ми се подобри.
може,не велам не,еве не сум знаела. Јас тука во темава кога ја зачитав од почеток сретнав доста коментари каде што кажуваат дека сувото овошје е за воведување покасно,прво се воведувало свежото. за овие две коментари... Ако размислиме реално и во двете варијанти има негативности. Едните се со шеќери а другите се прскани или вештачки одгледувани... Единствена природна варијанта е да си го одгледуваш дома па да знаеш дека стварно е здраво и природно. Е сега јас сакам да прашам нешто. Веќе месец дена како пробуваме вкусови ама бебчо почнува Да бара количински повеќе. Денес на маж ми му оставив тегличе мала капа хип бидејќи не бев дома а тоа спиеше па да јаде. Е сега во 7ипол јадел цело тегличе а сега во 9 сака пак да цица. Нели е набрзо? На колку време разлика од оброк давате млеко?
@marchi-cool не знам колкаво ти е бебчето, ама ќе ти кажам за син ми, 11+ е, и после секој оброк бара да цицне, макар само еднаш двапати, тоа му е навика, јаде супер, пие и водичка и пак сака да цицне..така да штом бара дај и, нема многу да и дојде не и се плаши.. Јас сакам да прашам, мајките на бебките 11+ што имаат апетит, колку количински ви е еден оброк, се ми е страв да не го прејадам моето, колку и да давам не откажува, многу ретко сам да прекине со јадење..
Ако знаеш тоа е веќе друго И со моето сме исто, повеќе на купени кашички отколку домашни токму поради пестицидите. Пред некој ден банана испасирав целиот жар се направи во лицето.
Знам дека дома е најсигурно, но невозможно е сите работи да ги имаме (од пченица па до месо . Токму од таа причина давам само Хип и Холе кашички, додека се може. Инаку, за тоа што бара уште, или не го најадува па бара млеко, или е жедно (ако не пие вода) , а за повеќе каша мислам дека сте мали. Секако најдобро е во консултација со педијатар. Моето на 7 месеци не сакаше ни 100 грама да изеде, кога дојде овошјето почна по 150, па 190, и 250 грама има изедено. Сега има 8 и пол месеци и педијатарот вика давај колку сака, 250, 300 грама. Премногу троши мојов не застанува.
Ќе почнуваме со дохрана за некои 3 недели, на полни 6 месеци. Прашањето ми е, со почнување на вкусови а понатака и воведување оброци, до кога од прилика млекото останува да биде главен оброк? И уште нешто, како го подготвувате зеленчукот? И како го миете? И дали ако бебето не бендисува одреден намирник, се инсистира малку да го прифати, или се остава за комбинирање, или воопшто не се дава?
Млекото е главна намирница до годинка. Кога ќе има оброк околу 70-80гр па и повеќе ,тогаш се смета дека веќе има цел оброк и цицте е заменето за храна. Иако некои деца баарт цице и по оброк и тоа е сепак нормално. Зеленчукот обилно миење, подлабоко излупен, малку можеш и во сода 10-15мин. Ако нешто не сака да јаде не сака. Пробуваш да маскираш, ако и така не сака, здравје. И ние се не јадеме.
Гризот содржи глутен. Јас го дадов на 7+, оној словенскиот плав со бебе на сликата. Некои го даваат и покасно.
првото дете од рти месец зајаде и во поголеми количини сега на второво дека сме на доење ми е да не го прејадам со кашички. Инаку 5ипол месеци сме. А вода не пие. Едвај дали 3-4 лажички после каша и толку. А инаку сум давала каши купени на првото а и на второво два пати. Морав. И да прашам,сум забележала во една аптека производи nutrino. Кашички и не знам друго житни снегулки ли имаше... Има некој пробано од нив?
И моето бебче полни 6 ќе прави и се мислам да му воведам друга храна освен млекце.Ќе читаме искуства и нека ни е со лесно.