Вчера нудам незнам колку. Педијатарот кога и реков дека има еден оброк пред два месеца ме искара. Ми рече три давај. И така мојава се на се, трите оброка и се 120 гр.
До душа кисело млеко е најубаво и најлесно за навечер, само прво да воведам па ке давам. Од која фирма земаш? Си велам може и домашна каша гриз со банана комбинација
Манекенка мала, мојов е 7 ипол, два јаде над 200, 250 грама. Посниот ручек без месо ми го одбива а тој само 2 пати неделно. А слаб е не ни дуплира, голем е роден околу 7 и нешто кг, сега е. Висок 76-77. Цица ко усисивач, лази и се исправа, си седнува, не седи мирен, па се мислев за вечера. Крвна слика има топ.
Од колку месеци се дава бело месо ,а од колку се кисело млеко ,павлака,од колку е спанаќ? Дај пратете некоја убава табела не знам веќе што да воведам,6+ сме а почнавме со дохрана од 4+
За вечера обично давам моцарела, кисело млеко, рикота, полента со сирење..а овде има ноќни каши пилешко со зеленчук, некогаш таква давам. Леб како и по колку давате, заедно со оброкот или посебно како ужинка?
Гледам вие јадачи сте како мојата. Ние сме 5 и пол. Веќе 2 недели проба вкусови и стигнавме до пола тегличка од хип околу 70 гр во оброк и бара уште. Колку време бевте со 1 оброк кога и како го даваше? Наеднаш или делеше? Кога воведе 2 оброк? Мене педијатарот ми рече слободно да давам цел оброк а околу 6 -6 и пол месеци и втор. Ама ми е страв да не брзам. Инаку супер прифаќа и јаде се. Перисталтиката воспоставена со секојдневно какање и тоа кашесто. Родена 2500 испис 2400 сега на 5 и пол ближи 7 кг. Уште пола килограм триплира тежина. Само на доење беше. Дуплира пред 3 месец. И некоја друга членка може да ми помогне. @hristinan12 јас по оваа се раководам само што давам повеќе зеленчук. Од овошје само јаболко и круша има пробано. Од житарки само ориз. А зеленчук тераме со морков, компир, пашканат, батат, тиква и кромид млад. Табелата горе ја постирав.
Прво црвено се дава, телешко бидејќи тоа содржи најмногу протеини и за железото е битно, бело месо покасно. 7 месеци дадов телешко, 8,9 м пилешко, риба. @Presrekna Прв оброк: 4,5 месеци тогаш почнав со пробивање и му давав одма цел оброк. Втор: 6 месеци Трет: 8 месеци
Како твојот е 7.5 месеци кога се врсници со мојава? Или мислиш килограми? Мојата е 9 кг, ама цица обавезно после јадење, зашто не јаде
јас од ова за 6м го имам скоро све воведено,освен спанаќ и блитва,дали може сега да дадам телешко или да чекам цел месец без ништо да воведам??
Околу 7 ипол уште некој ден, исти термин имавме ама јас го надносив недела дена Јас почнав пред 6, давав по малце. Околу 6 и 10 дена така, воведов оброк, колку што бара, често беше над 150 грама, пред седум, десет дена така, воведов ручек. Доручек е или просо со овошје или овес, амарант, ориз, или на холе имам инстант 3 житарки, палента или гриз. Глутен воведов порано, ручек месо со зеленчук 5 пати неделно, телешко или пилешко од холе една тегличка чисто пилешко па го комбинирам. Јас повеќе се водам по детето какво е, меѓутоа и не отстапувам многу од препораките.
Друштво бебево мое вчера изеде повеќе од пола тегличе за прв пат...ај нек се угоде може ке тргне и кај нас. Овошните тешко одат, за чудо тие зеленчуците некако полесно. Вчера дадов комбинација тиквица и малку блитва и му се допадна очигледно. Мајка ке си летнеше од среќа )
Бебе ќе праи 4 ипол месеци од понеделник почнеме со воведување вкусови е сега педијатарката само ми рече почнуваме со зеленчук (батат, компир, тиква, морков, пашканат) за време ручек. Ништо друго не ми објасни. Од читање тука гледам се дава по еден вкус 3 дена, па одкако ќе ги поминеме овие вкусови и комбинации од истите. Прашања ... Дали нудам само еднаш во денот? Кое време е најприкладно за ручек (околу 2-3?), ако го прифати вкусот вториот ден колку да дадам и ако не го прифати дали да го понудам пак чист вкус или во комбинација со друг? Ако имате било како совет повелете
Од Битолска Млекара земав два пати, па ќе се префрлам на Осоговско. Па може и тоа, само не знам што е попаметно за навечер, дали зеленчук или овошје.
Нешто полесно секако, млечно си велам, зеленчукот баш и не ми е за вечера а и не секое овошје.. По искусните нека не просветлат