Душо да беше блиску ќе ти дадев од нашето ад да пробате оти ако не го сака џабе 500д ќе даваш... Ако познаваш некоја побарај и колку за проба
Кога почнавте да им давате од вашиот ручек, вечера? Солта знам дека е после година, ама онака нели во нашето спремано обично има зачини, веѓета, едно друго...јас се трудам и за нас да е поздрава варијанта, избегнувам запрашки, веѓета минимално, ама сепак нели поразлично е од она што готвам за малиот. За 2недели полни годинка па сакам да знам како вие продолживте после тоа, веднаш преминавте на сол или како?
Околу годинката. Ако се става запршка, вадам пред да се запржи. Сол ставам по вкус, не да е пресолено. На организмот секако му треба и сол. Дел по дел, целосно го префрлив на нашата исхрана, да не се прженици секако. Манџи од нашите, сарма, полнети пиперки, тоа обожава да јаде,шпагети со мелено месо, проја, пиши., било што месенко... Кај нас борбата беше да почне да џвака. Сега се е полесно.
Само за каси ми е. Да правам гриз и сутлијаш, евентуално и тиква. Инаку не пие моево.Ама кога ке размислам, цица уште. Можда и не ни треба да земам. Да соремам со вода.
Неможиш со ад да вариш сутлијач или било што.... И ад како мајчиното се додава на крај пред јадење... Свари во вода и додај од тебе кога ќе ја раниш колку за вкус.. А ако веќе сакаш млечна каша купи тетрапак витаминско битолско и вари и...
Знам дека не се вари со ад. Сакав да правам погусто па да разредувам. Шубе ми е да користам тетрапак.Ке пробам со АБЦ несолен што е. Го користам за торти, ке видам како ке го прифати. По едно лсжиче за вкус да има да не е обична вода.
А знаеш дека ад содржи млеко, соја и риба На опаковката пишува содржи траги од млеко соја и риба што значи од сам старт млеко пробуваат можеби не којзнае колку ама доволно...
Мајки ајде едно прашање 6+ сме, веќе воведовме еден оброк па ме интересира од кога почнавте да давате просо,гриз,палента,ориз(каков) и со што ги комбиниравте? Се мислам дали да давам или е рано,а другата недела сме на контрола ама реков и овде да прашам за искувства и идеи Фала ви однапред
здраво...јас му дадов на 5 ипол месеци телешко...земав околу 500гр го исецкав на коцкички колку еден нокт го сварив и го замрзнав во пластични чашки...по 2 коцкички со малку водичка од варењето колку да го покрие месото...кога му давам го одмрзнувам и го додавам ситно исецкано во веќе подготвен оброк..поздрав
Тие работи што ги напомна може да ги даваш. Гризот гледај да е безглутенски го има на Хип. Веќе од 7+ може и глутен. Ориз давам обичен за ручек, во прав на Хип за вечера или појадок, најчесто го користам за да ми ја згусне кашата. Сите ти одат со овошје, освен палентата јас ја давам солена, но како што гледам ја дават и со овошје.
Предлог за цела жолчка со што да дадам. Комбинирам спанаќ со ориз и јогурт, со банана ја имам дадено и со кисело млеко и тарана ама така ич не ја јадеше. Нејќе к.млеко...
Прво нешто што и дадов беше ориз(хип) на 4месеци, просо исто од почеток и давам, палента околу 5ипол и дадов а гриз пред 2-3недели,денес правиме 7м полни веќе имаме 2оброка месо си јаде, кисело млеко и палента моментално ни е омилено или било што со кисело млеко а јогурт несака.. Инаку и јаболко печено и палента ни е добитна комбинација
Ај некој нека ми објасни постапка на спремање зеленчук. Подетално ако може. Се радувам на почнувањево, ама истовремено сум малку под притисок да не напраам некоја грешка. На пример морков, се мие, се чисти се вари па се бленда?! Се дава млак или се чека да се олади? Пола или полно лажиче? Откако ќе почнеме со пробување вкусови, кога ќе и дадам да проба нов вкус, колку време треба да чекам да помине за да и дадам да цица за да не и го оптеретам стомачето? Некои совети на што да внимавам. Ај искусни подучетеме.
Моето на почеток се јадеше ладно. Обично пробување вкусови се дава порано,од сабајле,за ако има некаква алергиска реакција за да може да се реагира. Морковот го миеш,чистиш и ставаш да се вари. Можеш помлако да блендираш,а можеш и ладно. Блендираш со водичка што се варел,за да не е многу густо,да моме да голта,ама ни многу ретко. Даваш неколку лажички,зависи колку сака. Можеш и одма да дадеш да цица,нема да се оптерети,секако малку ќе проба од морковот. Моето после пробување вкусови,одма бараше да цица. Една иста намирница давав по 3 дена,па после друга. Некои даваат да пробува само еднаш од сабајле,некои нудат неколку пати во ден,твое е да одлучиш како. На почетокот го варев и овошјето,не давав свежо,бидејќи го болеше стомачето ,па не сакав да ризикувам. Нашиот педијатар ме советуваше по цел ден да нудам по лажичка,две,ама јас давав само сабајле. Дури откако почнав да правам комбинации од веќе пробани намирници,почнав да му нудам почесто.
За дома како правиш ручек редоследно? Ајде без стравови, не е некоја филозофија, неможеш да погрешиш. Давај да цица кога и да посака, и така на почеток по некоја лажичка само ќе биде пробувањето, нема да ја најаде. Понатаму кога ќе јаде поголема количина, ќе ја држи барем саат време.