@Larahappy генерацио идеме храбро заедно Иако некои почнуваат со цврста храна од 4+,педијатарот не советуваше од 5+, па ќе ја послушаме. А вака детални упатства и одговори како што ќе најдам на форум од неа не очекувам,затоа да си прашам со време
Дали овие намирници ги давате на 6+ : Палента, Просо, Ориз, Црвена леќа Фрутолино и каша житарки имам може тоа? Друго нешто како основа за 6+бебе? И од кога може да се воведе млечни производи како на пример кисело млеко?
@Sofi.ja @Larahappy Ние денес сме на контрола па ќе видам баш дали ќе каже нешто за цврста храна моја беба денес е 5 месеци инаку кога првата ќерка почнуваше со дохрана , и давав прво овошје , сега слушам зеленчук прво воведуваат. Баш ќе видиме за житните каши , користев превриена вода од шише , исто и за пиење. Јас знам дека и давав на ќерка ми вода откако ќе јадеше ,а останатиот дел од денот на цице и колку пие вода , нека пие , нема тука мерило. Да знаете на почеток нема да им се допадне вода , ако немаат пробано овошје не варев , и го давав свежо. Зеленчукот на почеток го давав варен , потоа кога додавав и месо и печен го давав. Ставав се во блендер јаболка давав од тие благите , не од киселите Од опрема , имам чашка со клунче на Чико , сега ќе земам уште една на Нук по можност. Горе клунчето гледам да е меко (силиконско). Лигавчиња ќе и земам две силиконски. Чинивчиња ќе и купам две , баш гледав едно интересно беше со отвор зе полни со топла вода и се затвора отворот - ја држи храната топла , да не се олади зошто бебињата на почеток јадат споро..па може такво да земам мислам дека беше на Babyono. Сакам да земам и некое со капак. Лажички купив зимово од ДМ на бејбилов , мислам во едно пакување дека се пет , не сум ги отворила уште. А за алергија , првото дете имаше на домат и се нафрли околу устата ситни бубулички , и не и давав некое време па потоа пробував пак и беше ок. Исто и на риба по два часа од како ќе ја изедеше ќе ја повратеше ама тоа на година и давав и некое време и рибата ја паузирав Во главно тоа е чекај нека ти каже и педијатар што како ,сигурно се имаат сменето некои работи
Мајки 7+ сме, кои овесни снегулки и ги на давате на бебињата? Сакав да почнам со нив, ама не знам кои да ги купам. Иначе @ocicka2014 јас на 6+ само палента давав од тоа што го наброја, а на 7+ сега и Фрутолино и ориз(обичен како за нас) давам. Млечни од 7+,почнав со кисело млеко во палента. Основа на 6+ е овошје ( јаболко,круша, банана, праска, Слива, тиква) зеленчук( компир, морков, спанаќ, брокула, тиквици, авокадо) и некои од овие тиква, морков, круша ги меншав со палента, и вкусни и беа. Само круша со палента многу блага каша излегува и не ја јадеше.
После полни 6 месеци ексклузивно доење (вчера) денеска официјално почнавме со дохрана. Од морковот не е баш фасцинирана, ќе видиме утре и задутре како ќе тера.
Кратко упатство нема. На крај ке видиш дека не е некоја филозофија. Исто како што јадеме ние, ќе почне и малото. Дали овошје или зеленчук нема правило со што ќе почнеш. Први намирници се јаболче, морко, модра слива. Не мора да даваш по три дена. Може и два. Секако ако има реакција одма ќе јави. Индивидуално е каде ќе се јави, може по цело тело, или околу уста, на газе... нема правила. По кој редослед ќе се водиш може да ти даде и педијатар. Мене ме водеше тоа што е сезонско и свежо. Вода ако варев со неа ставав од чешма, секако врие. Ако додавав дирекно у блендер тогаш купечка. Од чинивчиња имам и од Џамбо ама се скршија лесно, а и не бпа фри. Томи Типи се ок, Нук имам исто ок. Најмногу ги користев бамбусови од Вицко, а сега имам од Пики исто бамбус. Не се кршат. И лични се. Најлонски лигавчиња неколку , обавезно. Лажичките од ДМ се дефинитивно најубави, мали и убаво се држат. Тие од подебелата пластика која не менува боја ми беа подобри. Вода си нудиш, колку сака толку. Не се разочарувај ако не пие. Еден ден ќе пропие. Нутри секако можеш да користиш. Извини ако нешто скокнав. Житарки само даваш со веќе воведено овошје или зеленчук. Втор оброк месец дена после прв. Да можеш да комбинираш ако не сака чисти. Не е грешка. Да ,тоа е. После 6 можеш и глутен да воведеш. И ќе се прошири изборот. Фрутолини и Лино јас избегавав, бар до годинка. Имаат најмногу шеќери. После давав некогаш, за промена. Околу 7 можеш и млечно.
@Sofi.ja Житарки може безглутенски за почеток, просо, ориз, палента еве и на форумот прочитав дека има и гриз на Хип што не содржи глутен. Сите намирници се воведуваат посебно, а ако нема реакција потоа може да се комбинира со друго. Јас ги варев и зеленчукот и овошјето. Бананата ја давав свежа. Може нешто и печено, пример тиква, јаболко. За количината прво неколку лажички за проба, ако нема реакција кога ќе воведеш еден оброк треба да е колку мала тегличка од купечка каша и на тој начин намалуваш еден подој. Вода од 120 до 240мл дневно, така ми е на листата што ми ја донесе патронажната сестра, макар што мислам дека е многу за почеток. Јас ја давав млака храната. Лажичка имам силиконска од чико, треба уште една да земам. Чинии имав од томи типи за поголемото дете. 2 комплет со капаче и силиконска лажица, околу 360 ден беше. Сега ќе барам пак нешто такво. Водата најдобро е да ја пие од чаша со клунче.
Аха, извини јас прочитав кога. Варено јајце со варен зеленчук или друга комбинација варено јајце со ориз, ги мешаш како пире сите заедно.
Девојки, може да се дава мешано, овошје и зеленчук, или прво да се помине зеленчукот па потоа овошјето? На пример ако дадам морков 3 дена, дали потоа можам да продолжам со јаболко 3 дена па брокула следни денови? И гледам тиквичка е меѓу првите намирници, како ја спремате? Исто се вари?
Може. Сите пробани намирници може да се мешаат. Мене патронажната сестра ми рече да мешам повеќе. Дури и непробана намирница во мешавина може да давам. Тиквицата ја мијам, лупам и динстам на пареа околу 15 мин и блендирам, најчесто со морков, кромид и компир или брокула или пашканат Јас банана немам сеуште дадено. Како ја давате? Мислам дека чиста заради запек не се дава. Со Јаболко или што мешате? И овде ќе прашам. МИ ТРЕБА СОВЕТ. Додека не почнавме со вкусови по потреба кога немав млеко и давав на бебе АД. Тоа беше ретко еднаш неделно во просек, но си го пиеше без проблем. Скоро месец и немав дадено, па почнавме со вкусови и се беше ок. Но се разболив, ми се намали млекото и покрај 1 оброк што и давам, и дадов ад луѓе не сака да чуе. Ни разбудена, ни полузаспана, ниту заспана. Го плука и се нервира. Пробав да и подметнам банана, малку од ноќната каша на хип, малку бисквити во ад млекото ништо не поминува. Сега нити чајот ми го пие. Помислив да не ја боли грло, се измолзив и дадов, тоа без проблем за секунда го испи. А гладна е не и стигнува моето. А оброкот зеленчук или овошје со или без ориз до грам си ги јаде. За 2 оброк е мала нема 10 дена од 1 воведен оброк. Ноќе почна на 3,а сега и на 1,5 часа да станува. Некој совет? Да земам хумана или друго млеко? Некој ваков случај? Мајка ми ми вели да пробам со козјо домашно млеко разредено, но мала е мислам. ? ?? ?? ??
мисиркино месо од кога се дава?пилешко кога се дава?домат кога се дава? Имам некои кашички по дома ,иако пишува на нив 4+ и 5+ знам дека се покасно продиктиве. Ние уште една недела правиме 7м .
здраво...и мене ми се намали млекото и во разговор со педијатар се договоривме да му воведам и вечера...и сега имаме 3 оброци дневно..земав на холе млечна каша и таа му ја давам навечер...а да ние и глутен воведовме не сум стигнала да пишам...му земам и на лино бисквити ги потопувам со превриена вода и ги комбинирам со некое овошје-јаболко банана кајсија праска..има во аптеките доста избор на каши најдобро е да се консултираш со педијатар...бебе сега е сито и наспано и среќно а јас уште посмирена.. пред да воведам вечера навечер не спиеше се будеше на 1 саат цица влече ама не му стигнува ад пробавме 3 врсти не сакаше ни по 20 мл да испие...ти си го знаеш бебето најдобро ако е лакома како моето можеби треба да и дадеш да ручка поздрав секое добро
Ние денес од 5 месеци почнуваме до дохрана. Педијатарот ни рече секој ден еднаш на денот да и давам ориз без глутен со ванила. За почеток земав на Фрезидерм. Исто почнувам како и за првата ќерка. Изгледа секој педијатар различно мислење има за дохраната ќе почнеме од приквечер. Ми рече и вода да и нудам во текот на денот Овошје ми кажа да воведам од 10ти март , банана и јаболка