Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    @Larahappy генерацио идеме храбро заедно8)

Иако некои почнуваат со цврста храна од 4+,педијатарот не советуваше од 5+, па ќе ја послушаме.
    А вака детални упатства и одговори како што ќе најдам на форум од неа не очекувам,затоа да си прашам со време:D

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Дали овие намирници ги давате на 6+ :
    Палента,
    Просо,
    Ориз,
    Црвена леќа
    Фрутолино и каша житарки имам може тоа?

Друго нешто како основа за 6+бебе?

И од кога може да се воведе млечни производи како на пример кисело млеко?

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.489
    @Sofi.ja @Larahappy

Ние денес сме на контрола па ќе видам баш дали ќе каже нешто за цврста храна :) моја беба денес е 5 месеци :) инаку кога првата ќерка почнуваше со дохрана , и давав прво овошје , сега слушам зеленчук прво воведуваат. Баш ќе видиме :lol:
    за житните каши , користев превриена вода од шише , исто и за пиење. Јас знам дека и давав на ќерка ми вода откако ќе јадеше ,а останатиот дел од денот на цице :lol: и колку пие вода , нека пие , нема тука мерило. Да знаете на почеток нема да им се допадне вода , ако немаат пробано :D овошје не варев , и го давав свежо. Зеленчукот на почеток го давав варен , потоа кога додавав и месо и печен го давав. Ставав се во блендер :) јаболка давав од тие благите , не од киселите :)

Од опрема , имам чашка со клунче на Чико , сега ќе земам уште една на Нук по можност. Горе клунчето гледам да е меко (силиконско). Лигавчиња ќе и земам две силиконски. Чинивчиња ќе и купам две , баш гледав едно интересно беше со отвор зе полни со топла вода и се затвора отворот - ја држи храната топла , да не се олади зошто бебињата на почеток јадат споро..па може такво да земам мислам дека беше на Babyono. Сакам да земам и некое со капак. Лажички купив зимово од ДМ на бејбилов , мислам во едно пакување дека се пет , не сум ги отворила уште.

А за алергија , првото дете имаше на домат и се нафрли околу устата ситни бубулички , и не и давав некое време па потоа пробував пак и беше ок. Исто и на риба по два часа од како ќе ја изедеше ќе ја повратеше ама тоа на година и давав и некое време и рибата ја паузирав :) Во главно тоа е :) чекај нека ти каже и педијатар што како ,сигурно се имаат сменето некои работи :)

На Larahappy, Yowannty и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  4. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.982
    Како воведовте белка?

5. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Мајки 7+ сме, кои овесни снегулки и ги на давате на бебињата?
    Сакав да почнам со нив, ама не знам кои да ги купам.

Иначе @ocicka2014 јас на 6+ само палента давав од тоа што го наброја, а на 7+ сега и Фрутолино и ориз(обичен како за нас) давам.
    Млечни од 7+,почнав со кисело млеко во палента.
    Основа на 6+ е овошје ( јаболко,круша, банана, праска, Слива, тиква) зеленчук( компир, морков, спанаќ, брокула, тиквици, авокадо) и некои од овие тиква, морков, круша ги меншав со палента, и вкусни и беа. Само круша со палента многу блага каша излегува и не ја јадеше.

На ocicka2014 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.588
    После полни 6 месеци ексклузивно доење (вчера) денеска официјално почнавме со дохрана. :) Од морковот не е баш фасцинирана, ќе видиме утре и задутре како ќе тера.

На Presrekna, Septemvri, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.293
    Кратко упатство нема. :) На крај ке видиш дека не е некоја филозофија. Исто како што јадеме ние, ќе почне и малото.

Дали овошје или зеленчук нема правило со што ќе почнеш. Први намирници се јаболче, морко, модра слива. Не мора да даваш по три дена. Може и два. Секако ако има реакција одма ќе јави. Индивидуално е каде ќе се јави, може по цело тело, или околу уста, на газе... нема правила.
    По кој редослед ќе се водиш може да ти даде и педијатар. Мене ме водеше тоа што е сезонско и свежо. Вода ако варев со неа ставав од чешма, секако врие. Ако додавав дирекно у блендер тогаш купечка.

Од чинивчиња имам и од Џамбо ама се скршија лесно, а и не бпа фри. Томи Типи се ок, Нук имам исто ок. Најмногу ги користев бамбусови од Вицко, а сега имам од Пики исто бамбус. Не се кршат. И лични се. Најлонски лигавчиња неколку , обавезно.:D
    Лажичките од ДМ се дефинитивно најубави, мали и убаво се држат. Тие од подебелата пластика која не менува боја ми беа подобри.

Вода си нудиш, колку сака толку. Не се разочарувај ако не пие. Еден ден ќе пропие.:D

Нутри секако можеш да користиш.

Извини ако нешто скокнав.:D

Житарки само даваш со веќе воведено овошје или зеленчук.
    Втор оброк месец дена после прв.
    Да можеш да комбинираш ако не сака чисти. Не е грешка.

Да ,тоа е. После 6 можеш и глутен да воведеш. И ќе се прошири изборот.
    Фрутолини и Лино јас избегавав, бар до годинка. Имаат најмногу шеќери. После давав некогаш, за промена.
    Околу 7 можеш и млечно.

На Мариаа., Larahappy, ocicka2014 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    @Sofi.ja
    Житарки може безглутенски за почеток, просо, ориз, палента еве и на форумот прочитав дека има и гриз на Хип што не содржи глутен.
    Сите намирници се воведуваат посебно, а ако нема реакција потоа може да се комбинира со друго.
    Јас ги варев и зеленчукот и овошјето. Бананата ја давав свежа. Може нешто и печено, пример тиква, јаболко.
    За количината прво неколку лажички за проба, ако нема реакција кога ќе воведеш еден оброк треба да е колку мала тегличка од купечка каша и на тој начин намалуваш еден подој.
    Вода од 120 до 240мл дневно, така ми е на листата што ми ја донесе патронажната сестра, макар што мислам дека е многу за почеток.
    Јас ја давав млака храната.
    Лажичка имам силиконска од чико, треба уште една да земам.
    Чинии имав од томи типи за поголемото дете. 2 комплет со капаче и силиконска лажица, околу 360 ден беше. Сега ќе барам пак нешто такво. Водата најдобро е да ја пие од чаша со клунче.

На ocicka2014, Larahappy и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    После година.

10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.982
    Ок тоа, ама како?

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Аха, извини јас прочитав кога.

Варено јајце со варен зеленчук или друга комбинација варено јајце со ориз, ги мешаш како пире сите заедно.

На thinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Можиш со кифличка.

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.293
    Дади кифличка. Јас на околу 10 дадов, ненамерно. После продолжив да давам.

14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Да опитам, замрзната брокула можам ли да земам па да ја варам или мора свежа?

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.588
    Девојки, може да се дава мешано, овошје и зеленчук, или прво да се помине зеленчукот па потоа овошјето? На пример ако дадам морков 3 дена, дали потоа можам да продолжам со јаболко 3 дена па брокула следни денови?
    И гледам тиквичка е меѓу првите намирници, како ја спремате? Исто се вари?

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Може.
    Сите пробани намирници може да се мешаат. Мене патронажната сестра ми рече да мешам повеќе. Дури и непробана намирница во мешавина може да давам.
    Тиквицата ја мијам, лупам и динстам на пареа околу 15 мин и блендирам, најчесто со морков, кромид и компир или брокула или пашканат

Јас банана немам сеуште дадено. Како ја давате?
    Мислам дека чиста заради запек не се дава. Со Јаболко или што мешате?

И овде ќе прашам. МИ ТРЕБА СОВЕТ.
    Додека не почнавме со вкусови по потреба кога немав млеко и давав на бебе АД. Тоа беше ретко еднаш неделно во просек, но си го пиеше без проблем.
    Скоро месец и немав дадено, па почнавме со вкусови и се беше ок.
    Но се разболив, ми се намали млекото и покрај 1 оброк што и давам, и дадов ад луѓе не сака да чуе. Ни разбудена, ни полузаспана, ниту заспана. Го плука и се нервира.
    Пробав да и подметнам банана, малку од ноќната каша на хип, малку бисквити во ад млекото ништо не поминува. Сега нити чајот ми го пие. Помислив да не ја боли грло, се измолзив и дадов, тоа без проблем за секунда го испи.
    А гладна е не и стигнува моето.
    А оброкот зеленчук или овошје со или без ориз до грам си ги јаде.
    За 2 оброк е мала нема 10 дена од 1 воведен оброк.
    Ноќе почна на 3,а сега и на 1,5 часа да станува.
    Некој совет? Да земам хумана или друго млеко? Некој ваков случај?
    Мајка ми ми вели да пробам со козјо домашно млеко разредено, но мала е мислам.
    ? ?? ?? ??

На Tiki123456 и Yowannty им се допаѓа ова.
  17. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Да не е дo скoкoт?
    Мoевo се буди истo 4 дена пo ред гуга, вриска и 10 пати се успиваме.

18. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    1.489
    мисиркино месо од кога се дава?пилешко кога се дава?домат кога се дава?
    Имам некои кашички по дома ,иако пишува на нив 4+ и 5+ знам дека се покасно продиктиве. Ние уште една недела правиме 7м .

19. maja1511

maja1511 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    259
    здраво...и мене ми се намали млекото и во разговор со педијатар се договоривме да му воведам и вечера...и сега имаме 3 оброци дневно..земав на холе млечна каша и таа му ја давам навечер...а да ние и глутен воведовме не сум стигнала да пишам...му земам и на лино бисквити ги потопувам со превриена вода и ги комбинирам со некое овошје-јаболко банана кајсија праска..има во аптеките доста избор на каши најдобро е да се консултираш со педијатар...бебе сега е сито и наспано и среќно а јас уште посмирена..
    пред да воведам вечера навечер не спиеше се будеше на 1 саат цица влече ама не му стигнува ад пробавме 3 врсти не сакаше ни по 20 мл да испие...ти си го знаеш бебето најдобро ако е лакома како моето можеби треба да и дадеш да ручка поздрав секое добро

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.489
    Ние денес од 5 месеци почнуваме до дохрана. Педијатарот ни рече секој ден еднаш на денот да и давам ориз без глутен со ванила. За почеток земав на Фрезидерм. :)
    Исто почнувам како и за првата ќерка. Изгледа секој педијатар различно мислење има за дохраната :) ќе почнеме од приквечер. Ми рече и вода да и нудам во текот на денот

Овошје ми кажа да воведам од 10ти март , банана и јаболка