@ocicka2014 @bella12 така и си мислев. Би почнала со јаболко, морков. А уште нешто, ми кажаа оброкот да го давам навечер, секако после тие три дена кога ќе пробува. Оди кашичка, па после колку време млеко пред спиење?
Како почетник, бидејќи ми беше прво дете и што се вика по книга ја воведов дохраната давав некаде околу 10-11 часот да проба вкус по неколку лажички. Обично овие намирници не даваат алергиска реакција. Па два дена давав една иста намирница чиста и веќе третиот ден давав нова намирница. Бидејќи нема алергиска реакција четвртиот ден давав комбинација од двете воведени. Како оброк давав околу 12-13 часот, а за да проба вкус сабајле 9-10 по две три лажички од нова намирница и доколку нема реакција наредниот ден ја комбинирав со веќе воведена. За млеко јас ја нудев после оброкот бидејќи многу малку јадат. За цел оброк да и заменам со цврста храна а не млеко мислам беше некаде после 6ипол месеци. Мојата беше на мајчино млеко и цел ден беше на града освен тој период околу 12-13часот кога давав храна, но за еден час пак бараше млеко.
@Yowannty јас се водам по таа апликација бебе готвач. Има намирници а и рецепти. @Мариаа. И моето не сакаше вода ама со кашиве си треба. Јас давам со лажиче поинаку нема шанси да пивне @llama.mamma јас не би дала оброк навечер во период кога пробуваме и се учиме на дохрана. Еве 6 месеци сме од 5ти почнавме. Педијатарот рече дека сега веќе треба да има еден оброк ама тоа уште количински малку јаде. Третиот оброк - вечера последен се воведува. Што знам. Така и со првото ми беше. Навечер млеко и спиење. Толку
Мајки, денес пробав да и дадам јаболка, ја ставив во блендер ама не се измели убаво имаше доста мали парченца и некако немаше сок од неа.. почнав да и давам , на секое лажиче се давеше. Како да ја иситнам ептен, да ја сварам или да ја изрендам?
Печена или варена Ако веќе сакаш свежа со мало лажиче греби од јаболкото ама и така може да се задавува Нас печена ни е хит или со палента или ориз или со круша, Тиква Батат... А како за прв пат поарно готвена дај и
Сигурно до јабуката е. Имаш во василополус био, има доста избор по 4 во пакување, е има и едни малечки жолто-црвени, благи. Супер се мелат во блендер. И плус сочни се па убаво пире се праи. едит. Како да барам пашканат на грчки?
Сварена и испасирај ја со виљушка. Јас од прв ден така му ја правам. Блендерот неможе да ми изблендира толку мала количина
Фала ви , ќе пробам и така да го направам @Yowannty баш ќе побарам од јаболчињата Пашканат на грчки е пастинаки
Како се прави растворот со сода бикарбона и вода, во кој размер? И колку време да ги чувам зеленчукот и овошјето?
Искрено, малку ме изнервира матичнава што некако набрзина само ме откачи. Очекував повеќе информации од неа, а и табелата што ми ја даде е некако оскудна, па истражувам по интернет сега
само јаболко блендираш или додаваш и вода? Јас го правам со вода превриена ем ги ситни подобро ем потечна е кашата
сподели ја табелата па ќе видиме ќе добиеш доста корисни мислења тука. Јас ја користам апликацијата бебе готвач со секако претходно киснење на интернет и прибирање на информации. Таму има и рецепти освен табелата со намирници
јас во секоја каша додавам малку вода. Добро разредува добро се блендира и е потечна. Пробај на тој начин ако пак не бива добра опција ти е и печено јаболко
јас мислам дека она што ти е пишано од 4-6 се дава после 6 а она што ти е пишано од 6-8 дел се дава од 4-6 сепак следи ја таа бебе готвач. Порелевантна е. И овде имаш доста корисни совети. И јас од педијатар не добив многу информации и го баталив