@BabyT* lelle neznaev deka sodrzi med... sea osekam griza... da davam obicni meleni biskviti? Bar 2 pati nedelno?
Здраво денес ќе и давам Киноа, ме интересира од кога ќе се свари колку време може да стое или мора одма да се јаде исто и за Хељда ме интересира? И дали може да ги мешам Киноа и Хељда Киноа и Просо Хељда и Просо Или со овесни снегулки Со палента
Имаш на Хип мелени бисквити, имаш Ло бело исто веднаш се топат. Јас почнав некаде на 1 година со обични бисквити до тогаш давав Ло бело.
Глутен преку што да внесам? Батат јаде, ама обичен компир не сака. Ни морков сака. Со што можам да ги мешам овие две? Генерално зеленчук не сака за сега, ама малку знае да поткасне зеленчукова супа по препорака на педијатар. Месо можам да дадам или рано е? 6+ сме. Првиот оброк треба да е житарки или овошна кашичка?
Каде најде мисиркино? свежо е или какво е? Јас сега сум во потрага по месо,пилешко да не знаете каде има ? жолчка од 7ми беше така?
Hi Beba e 4+ i sme na AD Pred nekoj den pocnav da i davam sokce od jabolka pomesano so voda po dve tri lazicki...e sega ja sum tolku mn zbrkana i pod stres u vrska so dohranava so nz kako da se vodam ponatamu? Pedijatar mi reci nema lista pocnuvas so jaboko, krusa...probuvanje na vkusovi...dobro ok i posle ? Inace napreduvame odlicno ama hemoglobinot ni e na granica...Pa da ve zamolam ako moze nekoj sovet po sto da se vodam i kako da prodolzam? Fala vi
Здраво. За почеток симни ја апликацијата на бебе готвач, во неа е наведено која намирница во кој месец се дава. Бидејќи почна на 4+ месеци, можеш да ја гледаш табелата за 6+. Од секоја намирница се дава по 3 дена. Првиот ден 3 -4 лажички, вториот плус некоја лажичка, третиот ден колку што сака бебето. После можеш да комбинираш од веќе пробаните. Ние сме 5+. Јас почнав со зеленчук, па овошје и наизменично ќе давам зеленчук и овошје, со цел да јаде од двете. Досега имаме пробано морков, тиквица, ориз, јаболко и круша. И сок не ти препорачувам, најдобро вода.
Мешај со батат.и давај тоа што сака. Ете супа. Ако јаде овошје подметнувај со зеленчук. На пример јаболко и морков. Или банана со морков. А глутен после 7 месец обично се воведува и тоа најчесто преку овес или гриз. И месо исто +7. А како мислиш прв оброк? Нели еден оброк даваш?! Или на време на давање мислиш наутро попладне? Јас ако давам овошје чисто или со житарки го давам наутро до 10 часот, ако е зеленчукова каша ја давам за ручек најдоцна до 1 часот. Но само еден оброк во денот. За 2 оброк после 7 и пол месеци ми рече др бидејќи вака со доење и 1 оброк напредува по 600 и повеќе гр. Значи чудо се овие маливе чоечиња. Мојава обожава кромид. Денес карфиол со тиквица и едно младо кромитче со овес и мас. масло ја смачка за миг. @hristinan12 за мисиркино не знам кај би зеле убаво. А пилешко баш денес ми донесе жената од каде купувам домашни јајца. Гледа кокошки колку за нив дома. Ја замолив кога бев бремена да ми дава јајца. Па продолжив да купувам од Неа. Сега купив 2 млади пилиња. Го поделив белото како за бебето кога ќе почне да јаде месо. Јас пак телешко прашував каде да најдам домашно без хормони и вештачка храна. @haruki немој сокови. Празни калории прима бебе. Ништо корисно. Еве табела што можеш и @Magic13 ти објасни за бебе готвач. И уште едно прашање. Дали имате дадено од оваа хип хељда? Дали е вкусна и со што ја давате? Или обична хељда да земам?
Фала бејби Му дадов денес чист гриз со вода..не сакаше многу Ќе пробам следен пат со мајчино и со овошје.. Овес, јачмен, рж...во аптека или од здрава храна?
јас месо планирам да воведам од 7ми. Педијатарот ме советуваше да давам сега супа со водата каде што се вари месото. Околу оброците гледам прашуваш првиот оброк што да е. Ние само еден оброк имаме. Секој ден со поголема количина и стасавме до каша од 120 мг. За втор оброк мислам од 7ми треба а трет од 8ми. Кој знае поинаку нека ме поправи. Околу тоа што со што се меша еве еден линк со добри рецепти начин на подготовка.... http://www.hranazabebe.com/brokoli-za-bebe/ Последно читав за брокули затоа и тој линк е. А ти ќе си побараш што ти треба.
@Presrekna @marchi-cool еден оброк само давам, само ме интересираше за понатака кога ќе бидат 3 што е најдобро да се дава за доручек. Иначе и мене педијатар ме советуваше ако зеленчуковата супа не ми ја јаде со вода, да сварам пилешко и да ја додадам таа вода, ама ми успева засега вака со занимавање да касне малку. Ок тогаш наредниве 2 недели ќе ги мешам истиве намирници па од 7ми глутен и месо. А колку грама се смета за оброк? Утрово изеде 100 грама овошна кашичка, можам тоа да го сметам за оброк или малку е? Некогаш помалку јаде...
Јас два оброка и давам веќе од петокот секој ден , наутро и давам овошје (сега за сега само банана и јаболка ги мешам) , а навечер оризова крема. Ми рече од аредиба на март кога и ќе одиме на контрола , ќе ми каже за зеленчук што да и давам. За месо најверојатно после 7 месеци.. За овошје , не мерам колку и давам , а секојден и ставам пола и поврќе банана и скоро цело јаболче. И скоро се јаде , ептен малку да остави нешто (ако набрзо цицала) А за кашава со ориз и ја правам со 200мл вода и се ќе си изеде
@Magic13 @Presrekna fala vi Jas mislev prven sokce od jabolka pa posle jabolko da i dadam ( vi vikam zbunka sum cela) znaci moze direkno vo kasesta forma na pocnam taka po tri dena?
@Presrekna Јас ја давам хељдата на Хип. Вкусна е и лесно се прави. И бебе ја сака. Ја давам со слива и круша.
@Yowannty 100 грама е веќе оброк. Моево јаде околу 120 гр кога 20+/- гр. Супер терате. Мислам спомна дека на последната контрола подобар напредок имавте. Мене педијатар ми рече до 1 год млекото е главна храна на бебето, така да не брзам со трупање на оброци. За сливи кашичките на хип се со шеќер. Јас земам суви сливи домашни ги варам и блендирам. Многу ми ги сака. Исто и во Лидл сувите сливи се убави и без шеќер. И да овошјето со житарки се дава за доручек. @The Unicorn фала ти. Баш ќе пробам хељда бидејќи не сакам глутен да давам. И убави идеи ми даде. Уште ова прашање и доволно ве прашував денес. Гризот на хип е без глутен? Дали давате на 6+? До сега ориз, просо И палента имам воведено. Уште хељда И гриз да проба да има избор за утринските каши.