Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Гризот на Хип - Baby’s first semolina е без глутен. Го давам уште од 5+. Превкусен е. Обично го давам со банана и јаболко :)
    Со што ја даваш палентата? Еднаш ја дадов со морков,кромид,пашканат и брокула ама не му правеше мерак. Некако немам многу идеа за неа. Само со сирење и кисело млеко ми оди ама рано е за млечни.

Последна измена: 2 март 2020
    На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Мисиркино ми го препорачаа во Веро. Секој понеделник носат кај нас, и одма го купуваат, денес имав среќа најдов, 9 и 30 часот бев Веро.
    Прашај во твојот град во Веро, ќе се информираш кога им носат.
    Пилешко од куќа ми рекоа, дома шо си чуваат, на село пример. Ама уште немам земено, ниту побарано.
    Телешко од добра месарница, да знаеш дека ќе е пресно, или месарот да ти е познат човек.

3. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Извини шо упаѓам ама јас ја давам палетата со овошје и ја сака мојата. Со Слива, тиква, а со круша не ја сака, пробав и јас како блага беше многу, изгледа таква беше крушата ама оттогаш немам дадено круша

На srekice и The Unicorn им се допаѓа ова.
  4. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Палента со печено јаболко
    Палента со тиква и јаболко
    Палента со спанаќ
    Палента со Круша
    Покрај варена палента и давам на хип baby first corn. Мешам 3 лажици со 60-70 мл вода и додавам во овошје или зеленчук.
    После неколку часа редовно Кака и тоа потечно посебно кога е палента со Круша или слива или заедно.
    П. С. Во Стокомак 3 кашички овошни се на акција105 ден.
    Јас ретко давам готова каша ама мајка ми денес ми донесе.

На srekice, hub, The Unicorn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Makedonka007

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Палента со спанаќ немам пробано. Ќе дадам овие дена.
    Иначе јаболка од каде купуваш??
    Шубе ми е скроз... Овие на пазар 20 пати се прскани. Ич не ми се купува. Јаболко само на почеток имав порачано од човек шо си одгледува, тогаш и давав. Еве веќе 1 месец и пол немам дадено.

6. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Ми се свиѓа комбинацијата палента со спанаќ. А никад немаше да ми текне. Тапа сум у кујна.
    Thanks. Имам ручек за бебе за утре. Смислено, како направено :) :hug:

На Makedonka007 и Presrekna им се допаѓа ова.
  7. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Свекор ми одгледува јаболка и тоа голема количина. И ги прска многу пати во годината. Но има едни дрвја како диви настрана и нив не ги прска И за дома ги користиме. На лик воопшто не се убави ама се барем природни. Исто И сливи исушив така диви И од нив давам.
    Е сега праска И кајсија немам дадено. Лани Сварив компот од праски специјално за бебе со мин шеќер ама ми е мала некако за шеќер, плус И тие праски се прскани.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    1.489
    Најдов телешко,ама пилешко каде не побарав никој немал пиле..

9. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Девојки, од која палента користите? Зедов од Хип, сега таа ќе ја почнам, ама дали може од обичните како за нас, да не има примеси на глутен?
    И хељдата дали содржи глутен?

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.783
    Допаѓања:
    145.308
    Обична палента давај , во ред е .
    Безглутенска е хељдата. И Хип има млечна каша хељда.

На Magic13 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    А ова млечна каша што значи? Дека содржи млеко? Ако да, какво млеко содржи? Смеам да дадам?!

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.783
    Допаѓања:
    145.308
    Да, инстант Хип, од кутиите. Со Ад е.
    Смееш да. Можеш да комбинираш со овошје.
    https://www.hipp.mk/dopolnitelna-is...i/hipp-mlechni-kashi-so-prebiotik/hipp-kheda/

Последна измена: 2 март 2020
    На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    Епа супер.
    Иначе да прашам уште нешто, ми бендисува едни кашички пишува дека се без шеќер, каде да ги чувам? Може на собна температура или во фрижидер? И ако не ја изеде цела, најчесто не ја јаде па пола ја фрлам, можам да ја понудам подоцна ќе стои или да продолжам да фрлам?

@Presrekna и претходно ми ја спомнаа оваа кашичка од слива и круша на хип и дека е единствена без шеќер. Затоа препрашав.

Живци искинав овде по аптеки ништо не можам да најдам. Баш за кашичкава ме промавтаа дека ја нема во Грција и како асортиманот на хип бил различен за секоја земја. Вечерва ја гуглав и ја најдов во онлајн аптека.
    Значи не знам што се дешава овде по аптекиве ништо нема. :@ @koritsaki како е кај тебе?? И кажи ми хељда дал користиш и која? Ја и на македонски прв пат го слушам чудово. :wasntme:
    А палента користиш?

На koritsaki и Presrekna им се допаѓа ова.
  14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.783
    Допаѓања:
    145.308
    Ако не се отворени, чувај ги на соба температура. А отворени обично на секоја кашичка назначено е колку време стојат во фрижидер, зависно од состојките. Овошните на Хип мислам дека беа 3 дена добри.
    Инаку кај вас ептен тешко се наоѓаат Хип производи. Барем јас имам ваков впечаток. Главно Нестле е низ сите маркети и аптеки.

И јас имав предрасуди кон хељда.:D И уште имам кон житарки кои не се ,,наши,,. Ама некаде после годинката во очај да му дадам нешто да јаде и да го бендиса му ја понудив оваа. И за чуда ја јадеше. Мислам има поблаг вкус.

Амарант и остали чудби немам дадено. А и не планирам.

15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Oд каде земате кинoа, некojа пoсебна е за бебе?

16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Палента oбична или пoсебна за бебе?

17. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    Овде се многу тешко се наоѓа како ми изгледа. (facepalm) Има Hipp, Nestle, Nutritia и Bio Bebe по супермаркети ама и од нив многу слаб избор има споредено со кај нас. Уште на фризи не ми се проверени што се има. Зел маж на фризи некоја млечна крема, ама ја прочитав млеко одма на кравјо ме асоцираше и ја стаив на страна. (facepalm) Утрово сфатив дека е формула, па ќе ја дадам за промена таа. А хељда прочитав дека била слатка и претходно, мојава ќе да претпочита послатко затоа прашав :D Амарант исто поима немам што е, не планирам да земам. :D

На duffi и Presrekna им се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.990
    Допаѓања:
    108.503
    @Yowannty хељда немам дадено, има во продавниците за здрава храна а и на skroutz
    https://www.skroutz.gr/s/15798297/Όλα-Bio-Φαγόπυρο-500gr.html

Ниту палента имам дадено,а сакам да и дадам и јас тоа, не ни знам во грчка дали има негде, @Kallias2 ќе ја тагнам ако знае да ни каже:)
    Кај мене во аптекиве исто слабо избор на Хипп, само да порачаш онлајн, по лесно ги наоѓам тие на Фризи , а баш завчера и земав една крема од Holle со спелта, е сега не знам дали можам да давам од 5+, на кутијата пишува од 4 месеци. Ти ја најде таа кремата што ја бараше пред некој ден на хип?

На duffi, Presrekna и Yowannty им се допаѓа ова.
  19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    @koritsaki не го најдов чистиот гриз на хип - baby first semolina го нема, и на скруџ има само гриз со житарки и гриз со банана. 6+ се двете. Валда можеме да дадеме од нив?!
    И овес чист нема мислам..
    Holle нигде не сум приметила до сеа, претпоставувам онлајн можам да ги најдам.. има од нив избор?
    А овесни снегулки даваш? И ако да, какви?

едит. Ми се врти во глава Поледа, поледа не е палента?! Или нешто сум грешка може (facepalm)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    @koritsaki , @Yowannty @Kallias2 сега не знам дали има немам видено, порано од Лидл за синко земав палента. Се води како polenta или corn grits. Еве вака изгледаше. Баш ќе видам кога ќе одам. unnamed.jpg

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.