Штотуку се вратив од продавница за здрава храна. Купив просо и киноа. Ама ако знам кое е кое мислам просото е посветлото а киноата потемното. И ако може. Некој да ми каже како да ги спремам. Се варат се киснат.... Продавачот за киноата ми рече дека водата во која се кисне или вари се истура
Колку оптимистички звучи ова, и јас бев така возбудена кога требаше да почнам со дохрана и оп разочарување - бебе не сакаше ни да проба, се мрштеше и плукаше цел месец пред да се навикне на вкусови. Ако е ептен јадач па од прва да прифати и јаде тогаш ќе го ограничуваш, ама најеројатно ќе проба 2-3 лажички и толку. Обично нова намирница се воведува 2 дена за да се следи да не има алергија на нешто, ама ако е алергично одма ќе покаже.
Не е исто, просото расте и кај нас, киноата е јужноамеричка житарица. Разлика има во хранливата вредност (наводно киноата е похранлива, ама еве сме живи и здрави и без киноа) и во тоа што киноата е без глутен. За просото не сум сигурна, или има глутен или траги од глутен, оти обично се обработува заедно со пченица. Ако авокадо е тоа што мислам дека е, нема да и биде многу тешко во големи количини? Нема причина зошто не би стоело во фрижидер, ама за потемнувањето не знам чаре. Пробај надвор од фрижидер чувај го, овошје е, не е месо или млеко. Имаше некој муабет и за бананите, потемнувале на ладно ако претходно биле на топло или обратно, види може некоја варијанта ќе функционира. Не знам дали има поента да се замрзнува Во меѓувреме ја пишале и варијантата со фолија, ич не ми текна дека би можела и на пасирано да мислиш, јас мислев за цел плод се збори.
Јас почнав да ја листам темава од 1000 страна, стигнав до 1030, си водам евиденција во тефтер имам запишано дека просо се спрема 3:1 сооднос со вода, се вари 20-30 мин, со него може да се вари и зеленчук: компир, морков, брокула, тиквичка киноа 3:1 сооднос со вода, прво се попарува со вода да излезе горчината, се вари околу 20 мин може да се комбинира со овошје и добра житарка е за против запек
Па добро, прво дете мора да се има некаков план и програма за исхрана Нормално е да се информираме и што се јаде и како се јаде на одредена возраст, особено за почетокот кој од оваа гледна точка изгледа како научно истражување Верувам дека после одреден период јадење цврста храна ќе охрабрам и ќе немам гајле,како што сега немам гајле да го облекувам,соблекувам,вртам наопаку бебе, што кога се родило ми било страв да не го повредам.
@Biljarkata земам био и во пакување се 3. Користам пола од половината. Минатиот пат ја стаив половинката во кеса од оние за замрзнување и во фрижидер, ама потемне, па ја фрлив. Ич не ми текна да пробам да го пресечам горниот слој. За банана знам дека не треба да стои во фрижидер, никогаш не чувам. И плус продавачката во продавницата ми напомена се што пазарев да стаам во фрижидер освен бананите.
Просото е од лево, киноата е потемното од десно. Јас просото го мелам во машинка за кафе (има свекрва мк од оние старите на горење) и си го складирам во тегла. Па како инстант му доаѓа за 5 минути се вари. Ама кога го варам го мешам прво во ладна вода па го додавам во вода што врие за да не се направат грутки.
Авокадо ќе смрзнеш. Исечи го на кришки, излупено. Во 100мл вода капни две капки сок од лимон. Секоја кришка помини во вода, и во плекче на хартија за печење реди. Стсви во длаоко да се сврзне. Собери го после во здела. Јас така правам и не е темно. Еве
Батат, банана, јаболко. Батат јаболко и морков Батат, тиквица брокула и маслиново масло Батат, спанаќ маслиново масло. Чист батат Сите комбинации ми ги сака
и јас ја почнав да ја чистам темава и со тефтер сум ама од 1ва стр почнав па до 82ра стасав благодарам за информацијата. Уште да ве прашам за прв пат нели чисто се дава како и сите други намирници? Или од старт да го мешам со нешто? јас планирам кога ќе се свари да блендирам. @Yowannty за авокадото тука напред на темава читав дека во една каша пожелно е да се стави четвртина парче оти е јако. Останатото се чува во фрижидер сосе семката завиткано во фолија.
Не мора чисто просо. Можеш со било што што имаш воведено да го измешаш за вкус. Пример со јаболко, банана итн.
Мислам дека jа имаше прикаченo табелата акo не е прoблем мoже да jа прикачиш пак? Да не лутам пo пoстoви
Кромидче од кога можам да давам? 8+ сме Ве имам читано дека и како манџички им правите и со лукче плус, ама не можам да ги барам тие постови. Некоја да ми посочи некоја комбинација? И маслиново масло немам дадено сеуште. Ама има време, не се брзам ич. Бебе си е супер, постепено и давам нови намирници.