Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Никако!
    нема таква што дала цврста храна на 3 месеци. Ако има таква што дала тоа е комплетна грешка и не треба да ја земаш како пример.
    Штом педијатар ти рекол после 4ипол, каква улога овде може да има свеќи? Ако извади диплома, нешто д-р, м-р, педијатрија, доктор.... слободно слушај ја. А сокови дури после годинка.

Цела светска здравствена организација седнала, договарала, преговарала, одлучувала и решила дека со цврста храна се почнува околу 6 месеци....ама една свеќи знае повеќе. Кои се тие сзо да и кажуваат нејзе. Па она две деца има исчувано (facepalm)

2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Фала за споделеното. Почнав и јас со 2/3 лажички и баш не ми беше јасно како да зголемувам.

Никако. Не попуштај за твое дете.

Vanessa9li likes this.
  3. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Najdovme domasno petle iscistivm svarivme, staiv parcinja i morkov u pasator u blender u secko u se ne e napraj skroz kasa tie kako vlakna kako konci si gi ima..dadov da jade i posle nekoja laZicka dade napon za povrakanje i ligi i tecat. Koga ke vidam na nepceto i se lepelo celo meso je go golta. Pa pikav prst da vadam da ne se zadavi. Nez so da praam kako da go jade, da davam kupecki kasi so meso oti tia valja se skroz pasirani ama kolku ima meso u niv neznam. So da praam. Sovet?

koritsaki likes this.
  4. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

А да пробаш да додаваш течност малку од месото што се варело? Така убаво ќе се смели во блендерот плус ќе биде потечно и ќе може да голта лесно.

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Да прашам, педијатарот ме советуваше пред да воведам месо да почнам со домашна супа т.е водата во која се варело месото да му ја дадам како супа. ( Тоа ми рече од 5ти месец да давам) е сега како вие подготвувате домашна супа?

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Треба да го вариш многуу долго, додека не стане ептен меко.
    Мојата е 13+ па и е тешко да го јаде, посебно ако е со конци.
    Ќе го извадиш белото месо и ќе го исецкаш спротивно од конците (се надевам ме сваќаш) и дури тогаш ќе го ставиш во блендер со малку течност во која се варело пилето.

Leo-nora likes this.
  7. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Блитвата ја киснете ли во сода?
    И додавате ли кисело млеко?

8. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Денес и дале грав во градинка за ручек (од чорбата со леб) а нема ни 8м полни

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Ајде да се пријавиме официјално на темава , прво пробување цврста храна денес-јаболче :)
    Мама возбудена, дома 3 вида на јаболки не знаев од која да дадам, па ги пробував да видам која е најубава:D
    Планот ми беше една четвртина да му спремам, ама од возбуда не ми текна дека е премалку за во блендер.
    Го исецкав на парчиња јаболкото и го ставив да се вари како компот. Откако се свари го ставив во нутрибулет, ставив 3 големи лажици вода(facepalm) и го изблендав. Го вадам течно, како водичка:D Во меѓувреме бебе зева му се спие, нерасополжен. Брзо ставам од другото јаболче друга четвртина, ова сега со малце вода ќе го блендам. Ставам околу 1 лажица од водата, не ми го фаќа во нутрибулет. Го префрлам во сецко исто. Се избленда некако со парченца, викам ај ќе пробам од двете ќе му дадам.
    Прво пробување интересно дека го допира лажичето, второ го осети вкусот прави кисела фаца, трето почнува да плука, четврто пола во уста пола надвор и така малку проба он малку повеќе лигавчето :)
    Памет за утре, ќе спремам цело јаболко за да ми го фати блендерот, па не мора мали цело да го јаде:lol:

10. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Јајца давате купечки или селски?

11. marchi-cool

Кога давате млад кромид, го давате цел во кашата или без перциња? Обарен сварен или свеж?

12. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

@Sofi.ja те читав додека се спремаше за цврста храна какви шеми си правеше (четвртина, половина, цело) ама нејќев да ти пишам да ти ја реметам математиката, дека у пракса не иде баш така по шаблон. Поише иде по лигавче:rofl:. За почеток додека пробува, бидејќи јаде многу малку количински подобро и полесно ти е со купечки каши. На хип и холе се супер. Како и да е, ти посакувам среќа во новото поглавје со наслов ‘Флеки’. Опреми се со Вениш:P Добредојде:)

Puffy2019, Sofi.ja and marchi-cool like this.
  13. marchi-cool

ако ти испаднала кашата ептен течна додај уште малку од намирницата во истото и продолжи со бленриње. Не мора нова каша да правиш. Јас ставам по две јаболки во нутрибулет малку превриена вода и турам во тегличе кое ми служи како мера за бебето. Што ќе остане додавам морков аронија цвекло и обична вода (или било која друга намирница) и правам уште една чаша за големиот.

Sofi.ja likes this.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Пиперка од кога? Не гледам некој да спомнал па ме интересира.

Просо со што да комбинирам?

15. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Баш денес прв пат дадов, зелена.
    7+ е.

Просото е неутрално, можеш и со овошје и со зеленчук.
    Јас му го правам со банана, кајсија, слива или тиква.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

А треба да е зелена или нема врска? Јас денеска зачував едно помало ајварче, црвена, реков за секој случај да ми се најде.
    Како ја спреми?

Кајсија и слива од кашичка?

И уште нешто да прашам. Овде неколку девојки пишаа дека кашичките на хип содржат шеќери, ама јас сите овошни што ги разгледував, пишува на нив дека се без шеќер. Дали тоа значи дека и покрај тоа содржат шеќер?

koritsaki likes this.
  17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Кајсија 6+ е , можеш да дадеш. Исто мислам и за слива.
    Јас земав 2-3 кашички да ми се најдат за по дома , земав со слива и круша и со банан , јаболка , кајсија и круша. На сите пишува дека се без шеќер. :?:
    За кашичкава со микс од повеќе овошја , пишува дека содржи и сок од портокал во мал процент во кашичката , а на неа пишува дека може да се даде од 4+ , и сега ме буни , за портокалот знам дека по година се дава...
    Изгледа треба детално да го читаме составот :D

Едит - таа со сливата и крушата е на Хип , другава е на Нестле

Yowannty likes this.
  18. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

@Yowannty Оние на кои пишува ‘no added sugars’ содржат само природни шеќери кои ги има во овошјето, значи во нив нема додаден шеќер. Додаден шеќер има во чистата слива и чистата кајсија на Хип. Барем јас само во нив до сега сум забележала. И на нив си пишува во составот дека има.

Puffy2019, TeddyGrey and Yowannty like this.
  19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

И црвена може. Јас таква имав замрзнато. Ја сварив, и изблендирав.

И слива и кајсија имам замрзнато, али кога ќе ги потрошам,секако од кашичка ќе давам.

А ова за шеќеров и мене ме буни. Некако хаос ми се кашичкиве.
    На пр. гледав хипп кашичка со праска и ананас пишува од 4 дека може да се дава, а нели ананасот е мноогу подоцна. :^)

20. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Пиперката ја мешаш со нешто како за прв пат или ја даде чиста?

Инаку на кашичките 4+ значи дека текстурата на кашичката е прилагодена за 4+,а не дека е дозволено да се даде на бебе 4 месеци.

Last edited: Mar 9, 2020
    Larahappy likes this.