Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Adams

Adams Популарен член

Што даваш од зеленук овошје и житарки?

Larahappy likes this.
  2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Никако одење сега со вирусов таму. Ние почнавме на 5,5 месеци со вкусови, така ми кажа Моника, и супер прифати големата. Сега и со малово така планирам, негде од 5,5-6 полни, а така и се советува. Прво со овошје почнав (јаболко, круша, слива...)

Queen8, Presrekna and Larahappy like this.
  3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Можеби така прозвучи, не мислам на никој да налагам секоја мајка најдобро знае за своето дете.
    Неколку пати имам спомнато дека синко ми е нетолерантен на глутен. И многу години бевме по болници со проблеми со алергии, проблеми со дигестивен тракт.. . Направивме генетски испитувања во Ману И имунологија И секаде стои дека не е генетски т.е.вродено туку стекнато И тоа од неправилно воведување исхрана во првата година. Но тоа не значи дека и ова дете ќе има или нема да има нетолеранција или алергија бидејќи не воведов глутен на 5
    Па кога ќе се изгориш на млекото И на маштеницата ќе дуваш. Затоа одлагање глутен, но тоа не значи дека @KuklickaSk I @srekice треба да чекаат.
    Форумов е за искуство.
    Еве има врсничиња со моево бебе кои јадат веќе 2-3 оброци, но јас сметам за моево дека е мало, но не значи дека сум јас во право.
    Исто на другарка дете од Кива на 8-9 месеци доби тешка алергија.
    Но секое дете е различно. Еве близнаци пијат различна количина млеко.
    И извини ако навредив некого. И мојот педијатар не е нај. Но ова ме изиритира ме потсети на првиот педијатар на синко кој ме храбреше да давам се И сешто ( макар што можеби И не е виновен)
    Како И да е не сум конфликтна личност не сакам да се карам со никого, посебно не со тебе која споделуваш И помагаш тука на сите. И воопшто не го сфатив ова поинаку.
    Инаку читам И отпојќе околу СЗО. За бебе кое ми го дари Бог после 14 год можеш да замислиш колку.
    Можеби претерувам( така барем ми велат мајка ми И сестра ми) :)
    Поздрав:hug:

Last edited: Mar 15, 2020
  4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Има некоја табела по месеци каде пишува и колку вода е потребно да пие бебе??? Знам дека секое си е индивидуално, некои не ни сакаат да пијат ама ме интересира препораката, вредноста.
    8+ сме и со лажиче уште и давам. Пробав со чашка, малку пие, треба да и го сменам цевчето за тргање, малку потврда ова и е многу меко за 4+.
    Со лажиче и давам после оброк и пие се на се цел ден околу 60мл.
    Кај вас како е?

5. Mia Fuentes

Mia Fuentes Популарен член

Еве јас од утре планирам да почнам со два оброци, наутро околу 10/11 овошје со некоја житарка, па цицање, па солено :D
    Бебуш кога како јаде, ама ако и се допадне јаде и повеќе од 120 гр така да се надевам ќе сака и да руча. Има егзема па морам да сум внимателна, посебно сега со вирусот ако јави алергија кај ќе ја носам:!:
    Мислам дека послатко ќе јади ко ќе дам месо и млечни(fingers)
    Едно те исто јади, овие инстант кашите на Хип не ги сака...

Presrekna and Makedonka007 like this.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

јаболко, круша, банана, праска, тиква, компир, морков, пашканат, тиквичка, ориз за бебе и пченкарна каша (житарки уште не сум дала)

Queen8 likes this.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Дали може суви сливи да сварам за пробување вкус?
    Дали е добар оризот Холе,таков имало во зегин?

8. srekice

srekice Популарен член

Јас глутен дадов меѓу првите намирници.По стариот распоред, од 7ми месец. Сега е сменет. Овој, генерално повеќе ми се свиѓа, од аспект на разновидноста на намирници. Мојава и така не јаде ништо, така да ова ми влева надеж дека ќе бендиса нешто.

@Sofi.ja јас само суви сливи давам. Ги киснам навечер, варам другиот ден. Купувам во Кам, околу 50 денари се. Пишува без шеќер. И стварно усе благи. Мојава само сливи и сака :@

Queen8, Sofi.ja and Presrekna like this.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Фала,ќе купиме.
    А освен Хип кои други каши ги давате?
    Фрутек,Лино,Холе,Бебивита, тие од ДМ?
    Знам дека во некои имаше шеќер или дозволена е таа количина што ја има во нив?

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

обично одкако ќе се почне со еден оброк после 2 месеци се воведува втор а 2 месеци од вториот се воведува и трет. Ама веќе на 7 месеци се големи за да го држи еден оброк. Така да јас од денес веќе почнав со втор оброк.

Yowannty likes this.
  11. Septemvri

Septemvri Популарен член

Јас давам два оброка, наутро овошје, за ручек зеленчук и месо. Житарки имам нешто давано колку да проба, но по мојот педијатар тие треба да бидат за вечера. Бебето мое не е некој јадач, и јас само нудам, колку ке изеде толку, некогаш и само едно лажиче. Глутенски житарки имам дадено веќе. И покрај храната нас сеуште главно ни е цицето.
    Уште нешто, нашиот педијатар не препорачува житарките да се комбинираат со овошје, а читам овде претежно такви комбинации се прават.

12. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

И јас давам 2 оброка. Бебе уште нема 7 месеци. Наутро давам за појадок житарки (сеуште безглутенски) со овошје, а за ручек зеленчук, преку еден ден во ручекот заедно со зеленчукот давам телешко месо по 30грама во оброк. Пилешко има пробано само од тегла Холе. Кога ќе изеде доволна количина оброкот го држи исто колку и млекото (3 часа) , а кога ќе изеде помалку, после оброк ми пие 60-90мл млеко. Не сум го мерела од последен преглед, ама бебе изгледа задоволно и мислам дека си напредува таман. На 7 месеци треба да одиме на контрола и да прашаме за воведување на млечни, ама со вирусов тешко дека ќе отидеме. Можеби телефонски ќе прашам. Јас мислам дека бебе е спремно и за 3 оброк, ама ќе се консултирам. :)

@Septemvri нашава не препорачува житарки со овошје? Јас нон стоп тоа давам за појадок. Ме збуни сега :^)

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Како воведовте банана? Пасирана? Со додавање на мајчино или ад млеко во неа? За прв пат,1/4 доволно е или 1/2?

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Холе се супер, сите се органски без шеќер, 100% овошје/зеленчук. Лино и Фруткал се со додатоци. Бебевита се исто на ХИП.

Sofi.ja likes this.
  15. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Grizot so sto go kombinirate? Pojadok ili rucek se dava?

16. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Zas be mila so laZice. Jas od mesec ipol davam od sise. I pie mnogu voda cesto nudam i si pie koga ne saka se trga. Ne se vodam po tabela, ubavo e da se ucat da pijat voda

Makedonka007 likes this.
  17. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Заради непцата и запчињата мила. Од почеток не и давав, цело време со лајче. Сега пробав со чашка, ама ми треба потврда цевка да сменам.
    Шо знам, мислев така е најдобро. Дека си цица, нема потреба од шише и ни за вода не давав. Ни Цуцла не давав, неколку пати дали и дадов и после ја нејќеш и ја тргнав и неа по 1 недела.

18. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

E da vie na cicanje ste da, zaboraviv. Deka mozno e da se odviknat...
    Da togas davaj so caska so klunce. Taman i taka ke se uci

Makedonka007 likes this.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Јас банана воведов без да ја мешам со млеко :) ја гмечев со вилушка и така ја давав :)

Sofi.ja likes this.
  20. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Edno prasanje...moze i glupo zvuce.
    Musli so ovosje primer
    Zitarici so ovosje primer
    Sto se musi sto se Zitarici?
    Za mene musli i zitarici se edno isto... neznam daj objasnete mi se bunam u davanje na obrok haha