Не би било проблем ако не е органско (за некој период) . Е сега, ми кажаа дека бејби биф е органско произведено, затоа го земам. Другото телешко не знам дали е органско во Веро. Ако некој е поупатен нека ни објасни
Хаха погрешно се изразив. Мислев на месо (животно) кое е одгледано со природна, органска храна, а не со концентрати.
Тоа што на кашичките стои 8+ е за структурата на кашата а не за тоа дека сите тие работи се јадат на таа возраст. Малиот ми е 10 месеци и педијатарот дури сега рече дека можеме да почнеме со риба, и на почеток да почнеме со риба со "бело" месо.
Не сум дала (најверојатно затоа што ни сама не го јадам) . Но, мислам дека ако имаш дадено целер и пашканат, можеш и магдонос. Подобро свеж.
Слива со што да комбинирам? Денес првпат и дадов со банана. Не сакам само слива бидејќи течно се кака. Предлог за уште 2 дена? @EvieBabe и јас почнав прво со зеленчук, ама изгледа нема врска пак повеќе сака овошје. Од зеленчук тиква и батат обожава. Тиква печена е многу повкусна од варена. Вода треба да и даваш.
Сакам да дадам прв пат месо. Денес земав од веро. Сакам дел и да замрзнам.. Па може да ми кажете како го приготвувате за кашичка, а како за замрзнување? И првиот пат како да му дадам? Чисто или може во комбинација со зеленчук... Колку пати неделно можам да дадам месо? А колку пати млечно?
jas najdov domasno petle go iscistivme, go svariv, vo mali kesicki odeliv po nekolku parcinja i gi zamrznav. Si vadam kesicka po potreba go stavam vo voda i ja sporet da se zatople i voedno da odmrzne go seckam sitno zas inaku je go jade pa vo blender so izbraniot zelencuk i malku maslinovo
5,5 месеци сме, на последната контрола педијатарот ни кажа да почнеме со пробување вкусови и ми даде листа со намирници кои кога треба да ги воведам, но нешто не ми е јасно или не можаж да разберам како треба. Дали сите намирници што се за таа возраст треба да ги проба по една лажичка по 3 дена па после 6 месец да и воведам оброк или не е така? Дали меѓу две намирници се прави пауза од некој ден или 3 дена едно, после 3 дена друго, па 3 дена трето... Два пати прашував но не можам да сватам ми вика три дена се пробува едно за да видеш дали ќе има реакција и така па ќе воведеш оброк но никако да ми каже кога и како, мене ми е прво дете и немам искуство со тоа. Ви благодарам
Какво маслиново масло користите? Ние сме 7+ и баш денес гледав во еден маркет ама не пишува кое е рафинирано а кое ладно цедено
И мене така ми кажа, јас по мое вака си сфатив, ако грешам нека ме поправи некој. Прв ден морков едно лажиче, втор ден морков 3-4 лажици, трет ден морков околу 50-60 грама од око едно морковче цело варено. После четврти ден компир една лажичка, па следниот ден компир неколку лажички, па следниот цело едно мало младо компирче (со мајчино млеко го блендав). Денес еве две лажички тиква дадов. Утре по иста шема, 4-5 лажички тиква и така натаму по списокот.
Прашање до генерација (при крај на 6ти месец и почеток на 7ми ) Кога ќе воведувате млечни и со што од млечни ќе почнете? Може и поголемите бебиња да пишат со што од млечни почнале. Во повеќе списоци различно ми пишува. Негде прво моцарела и урда, негде прво кисело млеко па збунка сум.
Јас почнав со кисело млеко, деновиве ќе и дадам и јогурт, мојава има 8 месеци. Јас давам месо 3 пати неделно сега за сега 8 месеци е.
Како што сум прочитала овде, 3 дена месо, два дена жолчка/јајце, два дена посни. Кога нема јајце мислам 4 пати месо треба. Ај сега јас да си прашам 10 дена како воведуваме храна, до сега најмногу што му имав дадено беше јаболка,повеќе од пола купечка каша на Хип. Денес имав направено каша од слива,баш ја мерев испадна цело тегличе 125 грамско. Му давав додека јадеше и погодете што ја изеде цела Последно цицање пред јадење му беше околу 9и30,јадеше околу 12и30, малку закенка околу 2и30 цицаше, во 17 незаинтересирано повлече и да не ги редам уште двете времиња до вечерва,сакам да кажам малку цицаше и незаинтересирано. Да не претерувам со количината,да не му е рано? Да напоменам дека му ја дадов и водата во која се вареше сливата околу 100мл ,на 2-3 пати ја испи (имаше мака си какањето) и на последното пиење поврати..