Црвената леќа ја варам околу 20-25 минути. Пашканат не давам често, а кога давам не ставам по многу оти ми е како додаток, како кромидот на пример. Не знам дали е тежок за варење или не :/
Јас знам дека пашканатот бил добар за растот на децата така да кога ги мам го давам често некогаш се случува и неколку дена со ред да го давам,сега го чекам мојот да подпорасни домашен и планираам почесто да му давам.
Мајки, колку често смее да се дава кисело млеко на 8 месечно бебе? До сега, повеќе го јаде посебно, во комбинација со друго кога му го давам не го обожава баш Смеам неколку пати во текот на неделата да му давам, или многу е?
Не знам колку треба, ама ќе ти кажам дека моево цели два месеци (8-10) беше само на кисело млеко со житарици.
Свежо, само блендирано. Тоа заборавив да напоменам, веќе не му го варам овошјето, само свежо му го давам. Многу му беше вкусно, се побуни кога го тргнав денес тањирчето Само да му остане истиот ентузијазам, така реагираше и за други работи, па сега се мурти и плука кога му ги давам
Majki dava(la) nekoja kozjo mleko?Imam moznost za domasno.Dvajca pedijatri prasav,i normalno,dvajcata razlicno kazuvaat.Na vestacko sme od prv den,8+21 den sme.Sovet,iskustvo?P.S.Ne mislam kako zamena za vestackoto,tuku,na primer kako dodatok vo kasa ili pak edno sise vo denot.A kaj i da otvoram vika epten zdravo e i po hranlivost mnogu blisku do majcinoto.
Сакав да копирам линк но не ми успеа па ке ви пуштам слика Се надевам ке се снајдете да прочитате.За последиците кои настануваат при внес на паштети,салами,виршли и купено пилешко месо.Го поститав бидејки мн мајки често ми викаат :Ех голема раб ако давам паштети и салами.Не голема туку преголема раб е.Се раб за целокупниот развој на едно дете.
И јас го прочитав ова пред некој ден, а и во комшии кај мене има 2 дечиња братчиња што имаат едното 9 другото 6 год., а личат како за 16 и 10 год. Нон стоп јадат само пилешко и ништо друго, еднаш се потрудив да и објаснам на мајката ама за џабе. Ништо не им било, а имаат прекумерна тежина и ред други работи. За ваквите мајки немам зборови.
Ова е жива вистина, моја блиска имаше ран пубертет и на 9 години доби менструација ама скоро секој ден јадеше по две јајца или пилешко. Кога почнаа да и растат гради ја однесоа на болница и и кажаа дека станува збор за ран пубертет како резултат на неправилна исхрана и преголем внес на хормони. Кој што сака нека каже ама правилната исхрана е и повеќе од важна за правилен и здрав раст и развој на детето.
Јасно ми е се.На форумот бев исмеана кога реков дека паштети и салами ни купувам ни на деца давам Но неможам никого да убедувам ,секој со свое право на одлука е
Овошје што е меко јас на малава само и ги пасирам, не и ги блендирам кашите, тоа на препорака на Анат за да полесно почне да џвака кога ќе треба. На децава поголеми им давам козјо млеко од кога ги одбив од цицање и двајцата си пијат по барем една до две чаши дневно, го прифатија и двајцата можеби дека не сум им дала кравјо инаку јас кај што сум има органско и такво купувам.
Kaffe во право си,ама на кого да објасниш. Joy1 и јас се за тоа се расправам и добивам коментар па ако и тоа да проба, на другите деца што им фали.Јас одма назад не ме интересираат другите деца, јас гледам за моето и крај.
Повеќето луѓе не можат да сфатат дека има луѓе кои живеат поразлично од нив. Ние дома сме 90% на здрава храна. Некои не можат да замислат таква храна и не им е вкусна оти се навикнати на пржена и презачинета храна. Нема фајде да се докажуваш.
Знам дека прашањево е сто пати одговорено, не ми гледаат веќе очите да пребарувам наназад Планирам од понеделник да му воведам жолчка. Знам дека постапно се воведува, прво 1/8, итн, дека се зголемува секоја недела. Исто се дава три дена по ред како се друго? И колку често се дава? И колку пати неделно смеам да давам месо? Пилешко и телешко имам воведено досега.