Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Според табелата со која се водам јас цреша е 7+. Инаку и јас порачав домшни цреши за да си замрзнам.

На Bibi 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Црвената леќа ја варам околу 20-25 минути. Пашканат не давам често, а кога давам не ставам по многу оти ми е како додаток, како кромидот на пример. Не знам дали е тежок за варење или не :/

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    782
    Јас знам дека пашканатот бил добар за растот на децата така да кога ги мам го давам често некогаш се случува и неколку дена со ред да го давам,сега го чекам мојот да подпорасни домашен и планираам почесто да му давам.

На Пчела и joy1 им се допаѓа ова.
  4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки, колку често смее да се дава кисело млеко на 8 месечно бебе? До сега, повеќе го јаде посебно, во комбинација со друго кога му го давам не го обожава баш :| Смеам неколку пати во текот на неделата да му давам, или многу е?

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    Смееш :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Не знам колку треба, ама ќе ти кажам дека моево цели два месеци (8-10) беше само на кисело млеко со житарици.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    @green.eyes како го спремаш мангото за бебето :)

8. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Свежо, само блендирано. Тоа заборавив да напоменам, веќе не му го варам овошјето, само свежо му го давам. Многу му беше вкусно, се побуни кога го тргнав денес тањирчето :D Само да му остане истиот ентузијазам, така реагираше и за други работи, па сега се мурти и плука кога му ги давам :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Majki dava(la) nekoja kozjo mleko?Imam moznost za domasno.Dvajca pedijatri prasav,i normalno,dvajcata razlicno kazuvaat.Na vestacko sme od prv den,8+21 den sme.Sovet,iskustvo?P.S.Ne mislam kako zamena za vestackoto,tuku,na primer kako dodatok vo kasa ili pak edno sise vo denot.A kaj i da otvoram vika epten zdravo e i po hranlivost mnogu blisku do majcinoto.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    Сакав да копирам линк но не ми успеа па ке ви пуштам слика
    image.jpg

image.jpg

Се надевам ке се снајдете да прочитате.За последиците кои настануваат при внес на паштети,салами,виршли и купено пилешко месо.Го поститав бидејки мн мајки често ми викаат :Ех голема раб ако давам паштети и салами.Не голема туку преголема раб е.Се раб за целокупниот развој на едно дете.

На heppymom, bittersweet, Пчела и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    мајки реакција од храна до колку часа може да се очекува?

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Може дури утредента, но најчесто е во првите неколку саата.

13. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    И јас го прочитав ова пред некој ден, а и во комшии кај мене има 2 дечиња братчиња што имаат едното 9 другото 6 год., а личат како за 16 и 10 год. Нон стоп јадат само пилешко и ништо друго, еднаш се потрудив да и објаснам на мајката ама за џабе. Ништо не им било, а имаат прекумерна тежина и ред други работи. За ваквите мајки немам зборови.

14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Ова е жива вистина, моја блиска имаше ран пубертет и на 9 години доби менструација ама скоро секој ден јадеше по две јајца или пилешко. Кога почнаа да и растат гради ја однесоа на болница и и кажаа дека станува збор за ран пубертет како резултат на неправилна исхрана и преголем внес на хормони. Кој што сака нека каже ама правилната исхрана е и повеќе од важна за правилен и здрав раст и развој на детето.

На joy1 и Пчела им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    Јасно ми е се.На форумот бев исмеана кога реков дека паштети и салами ни купувам ни на деца давам ;)
    Но неможам никого да убедувам ,секој со свое право на одлука е :)

На Annath, heppymom, green.eyes и 3 други им се допаѓа ова.
  16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Овошје што е меко јас на малава само и ги пасирам, не и ги блендирам кашите, тоа на препорака на Анат за да полесно почне да џвака кога ќе треба.

На децава поголеми им давам козјо млеко од кога ги одбив од цицање и двајцата си пијат по барем една до две чаши дневно, го прифатија и двајцата можеби дека не сум им дала кравјо инаку јас кај што сум има органско и такво купувам.

На do-re-mi, Annath, green.eyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Kaffe во право си,ама на кого да објасниш. Joy1 и јас се за тоа се расправам и добивам коментар па ако и тоа да проба, на другите деца што им фали.Јас одма назад не ме интересираат другите деца, јас гледам за моето и крај.

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Повеќето луѓе не можат да сфатат дека има луѓе кои живеат поразлично од нив. Ние дома сме 90% на здрава храна. Некои не можат да замислат таква храна и не им е вкусна оти се навикнати на пржена и презачинета храна. Нема фајде да се докажуваш.

На TIGARCE86, green.eyes, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.011
    Дали со 10 месеци можам да воведам аронија или боровница.И двете ми се домашни.

20. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Знам дека прашањево е сто пати одговорено, не ми гледаат веќе очите да пребарувам наназад :$

Планирам од понеделник да му воведам жолчка. Знам дека постапно се воведува, прво 1/8, итн, дека се зголемува секоја недела. Исто се дава три дена по ред како се друго? И колку често се дава?

И колку пати неделно смеам да давам месо? Пилешко и телешко имам воведено досега. :)