Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Утре сабајлето сакам да дадам на беба авокадо. Мм купил , па викам ајде ќе и дадам. Цело ли авокадо да ставам или пола? Се вари или само се лупи и се гмечи? Со што е најдобро да го дадам? Уште не јадеме зеленчук , а од овошје имам дома јаболко , круша , банана , слива.
    Не сум некој фан на овие тропскиве овошја/зеленчуци , па и да не и се допадне нема да ми биде криво :D

2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Негде стои дека четврт е доволно оти е јако, а во статииве на фб што ми излагаат со предлози за бебешки оброци и цело стои, јас помалку од пола давам.
    Овошјето секогаш го давам свежо, а авокадо и такво се препорачува да се даде. Мојата сака многу авокадо, најчесто го давам со банана и круша. Има неутрален вкус, па може да се даде и во комбинација со зеленчук и во тој случај не се додава масло.

koritsaki likes this.
  3. Magic13

Magic13 Истакнат член

Кога се воведува втор оброк?

Почнавме од 5 месеци со вкусови, и од почеток добро јаде. Сега има 6 месеци и 1 недела.

За син ми не се сеќавам кога воведов втор оброк.

4. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Каков путер давате? И во што да го дадам, какви комбинации??
    9м точно

@BabyT какви макарони? И со што ги даваш? Цели?? Сецкани?

@Sofi.ja без Семки. Ги вадам, уствари само странично сечам и семките остануваат на тиквичката, ги фрлам потоа.

Sofi.ja likes this.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

На почетокот гледав да се само од дурум пченица и вода, да немаат јајца. Ги гмечев со вељушка, сега веќе си ги јаде цели голема мома е:D

Makedonka007 likes this.
  6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

јас имам нутрибулет и 1/4 авокадо е многу малку за да се изблендира и морам да ставам 1/2 ама не ја дадов цела. Во остатокот додадов и банана и големиот си ја изеде. Ако твојата големката сака шејкови можеш Дака да направиш. Ем двете задоволни и најадени

koritsaki likes this.
  7. Amelie1708

Amelie1708 Истакнат член

Мајки , боровница , капини од кога може и како?
    Исто и за магдонос?Урми? Фала многу однапред

8. E*N

E*N Истакнат член

Треба да воведам оброк, 6 месеци е бебево,па сакам да прашам кое време е најдобро да го дадам оброкот?
    Колку количински треба да биде оброкот и како да го распределам наеднаш или на два пати (сабајле и навечер?
    Дали истата се дава два пати или сабајле една (пример овошна) а после друга (зеленчукова или житна)?
    Некако збунета сум еден педијатар ми кажа еднаш најкасно до 11 часот, а друг да делам пола сабајле пола навечер?
    Кои се подобри кашичките и житни каши на Хип или на Холе?

9. bela.m

bela.m Популарен член

Добро утро мајки.
    Моите бебенца кои всушност веќе станаа детенца, дојде ред да почнат да пробуваат вкусови. На 12ти прават 6 полни, полека ќе почнеме со воведување.
    Денес е денот. На мени-млад компир. И додека сношти ја утепав матичната на телефон што и како да биде, како и обично, заборавив да прашам тоа што ми е најважно.
    Кога да давам лажиче? Кога дошло време за млеко, да дадам 2-3 лажички па да ги дохранам со шишенце?
    Или измеѓу оброци? Како треба да биде? Ако е измеѓу оброк па ако не се доволно изгладнети и не сакаат?
    Како правите вие?
    Инаку, возбудена сум како кој знае што да е :)

10. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Овој обичниов гриз со бебе на сликата како го правите? Пишува да врие во млеко а ад млеково не го вријам. Со вода? :?:

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Јас гриз правам со вода.

The Unicorn likes this.
  12. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Маслиново се воведува како секоја друга намирница? Да ставам пример денес во кашата една лажичка?

13. sweet.november

sweet.november Популарен член

Мајка јас би те советувала да не почнуваш со компир. Кај мене малиот повраќаше на почеток од него, сепак е малку потежок од другите зеленчуци, му требаше некое време дур да го прифати. Ако веќе си решила да почнуваш со зеленчук нека биде морков на пример, или тиквица, батат исто така може. Јас почнав со јаболче обарено. Иначе мислам дека се дава дури се гладни, па после ќе си продолжиш со млеко. Јас не памтам со моево дали сум внимавала на тоа:wasntme:
    Ајде со лесно на лапкачите(fingers)

bela.m likes this.
  14. bela.m

bela.m Популарен член

Благодарам многу за советот, ние уште рано наутро го испразнивме тањирчето. Големи лапачки усти се. Едниот дури плачеше за уште :D
    Во право си да, компирот е потежок. Можеше да почнам со морковче, ама бидна ете.
    Секој совет ми е добредојден, фала многу уште еднаш :)

15. AnnaPe

AnnaPe Истакнат член

Здраво мајки, ние сме полни 5 месеци. Почнав 3 дена тиквичка, 3 дена морковче, 3 дена компир. Првиот ден е само 2-3 лажичка, вториот повеќе а третиот колку сака. Денеска цел мал компир и морков - пире изеде на 2 пати.
    Ноќе си спие мирно и по 8 часа без прекин, а ноќва ми беше нервозна и се будеше секој саат. Помислив да не е жедна, денеска и дадов дополнително и вода 20мл.

Колку вода давате на 5 месеци? Инаку сме и на доење.
    Кои други продукти можам да и ги внесам?

Инаку, на 4 месеци бевме 5.5кг :(

macence994 likes this.
  16. kitty.m

kitty.m Популарен член

Јас едноставно почнав да го ставам во кашите, без некое посебно воведување. Прво ставав пола лажичка до 6м, сега цела ставам.

17. kitty.m

kitty.m Популарен член

Мајки некој да ми предложите рецепт за спанаќ не ми го сака. Со палента не ми го сакаше,додадов и морков (што му е омилено) и пак не го сакаше. Ориз и компир не му се омилени му ги маскирам со повеќе мешани вкусови, така да и тие не ми е опција. 6+ е бебе

18. Vanessa9li

Vanessa9li Истакнат член

Има уште време ама јас уште сега се спремам. :)
    Педијатар ни препорача од 4 и пол месеци да воведам вкусови. Кај и да е ќе дојде време и за тоа. Најдов еден предлог план на интернет, па малце се збунив. Конкретно за грашокот и за жолчката. Се друго ми се допаѓа освен тие две намирници. Ако има нешто што мислите дека не треба да го дадам според овој план на бебе од 4 и пол ве молам напишете ми. (некаде читав дека морков од 6+, некаде читав прва храна да биде, збунка сум цела) :)
    newfoods.jpg

AnnaPe likes this.
  19. Magic13

Magic13 Истакнат член

Пробај со батат. Денес тоа го имавме и цело го изеде. Батат, спанаќ, тиквица и морков.
    Исто видов рецепт во група на фб со тиква, ориз и спанаќ. Наредно така ќе пробам.

kitty.m likes this.
  20. Marmarin

Marmarin Популарен член

Не знам дали ти одговориле, втор оброк од прилика после 2 месеци од воведениот прв. Би дошло околу 7-8 месец зависи од детето ќе видиш и сама дали го заситува млекото.

Magic13 likes this.