Утре сабајлето сакам да дадам на беба авокадо. Мм купил , па викам ајде ќе и дадам. Цело ли авокадо да ставам или пола? Се вари или само се лупи и се гмечи? Со што е најдобро да го дадам? Уште не јадеме зеленчук , а од овошје имам дома јаболко , круша , банана , слива. Не сум некој фан на овие тропскиве овошја/зеленчуци , па и да не и се допадне нема да ми биде криво
Негде стои дека четврт е доволно оти е јако, а во статииве на фб што ми излагаат со предлози за бебешки оброци и цело стои, јас помалку од пола давам. Овошјето секогаш го давам свежо, а авокадо и такво се препорачува да се даде. Мојата сака многу авокадо, најчесто го давам со банана и круша. Има неутрален вкус, па може да се даде и во комбинација со зеленчук и во тој случај не се додава масло.
Кога се воведува втор оброк? Почнавме од 5 месеци со вкусови, и од почеток добро јаде. Сега има 6 месеци и 1 недела. За син ми не се сеќавам кога воведов втор оброк.
Каков путер давате? И во што да го дадам, какви комбинации?? 9м точно @BabyT какви макарони? И со што ги даваш? Цели?? Сецкани? @Sofi.ja без Семки. Ги вадам, уствари само странично сечам и семките остануваат на тиквичката, ги фрлам потоа.
На почетокот гледав да се само од дурум пченица и вода, да немаат јајца. Ги гмечев со вељушка, сега веќе си ги јаде цели голема мома е
јас имам нутрибулет и 1/4 авокадо е многу малку за да се изблендира и морам да ставам 1/2 ама не ја дадов цела. Во остатокот додадов и банана и големиот си ја изеде. Ако твојата големката сака шејкови можеш Дака да направиш. Ем двете задоволни и најадени
Треба да воведам оброк, 6 месеци е бебево,па сакам да прашам кое време е најдобро да го дадам оброкот? Колку количински треба да биде оброкот и како да го распределам наеднаш или на два пати (сабајле и навечер? Дали истата се дава два пати или сабајле една (пример овошна) а после друга (зеленчукова или житна)? Некако збунета сум еден педијатар ми кажа еднаш најкасно до 11 часот, а друг да делам пола сабајле пола навечер? Кои се подобри кашичките и житни каши на Хип или на Холе?
Добро утро мајки. Моите бебенца кои всушност веќе станаа детенца, дојде ред да почнат да пробуваат вкусови. На 12ти прават 6 полни, полека ќе почнеме со воведување. Денес е денот. На мени-млад компир. И додека сношти ја утепав матичната на телефон што и како да биде, како и обично, заборавив да прашам тоа што ми е најважно. Кога да давам лажиче? Кога дошло време за млеко, да дадам 2-3 лажички па да ги дохранам со шишенце? Или измеѓу оброци? Како треба да биде? Ако е измеѓу оброк па ако не се доволно изгладнети и не сакаат? Како правите вие? Инаку, возбудена сум како кој знае што да е
Овој обичниов гриз со бебе на сликата како го правите? Пишува да врие во млеко а ад млеково не го вријам. Со вода?
Мајка јас би те советувала да не почнуваш со компир. Кај мене малиот повраќаше на почеток од него, сепак е малку потежок од другите зеленчуци, му требаше некое време дур да го прифати. Ако веќе си решила да почнуваш со зеленчук нека биде морков на пример, или тиквица, батат исто така може. Јас почнав со јаболче обарено. Иначе мислам дека се дава дури се гладни, па после ќе си продолжиш со млеко. Јас не памтам со моево дали сум внимавала на тоа Ајде со лесно на лапкачите
Благодарам многу за советот, ние уште рано наутро го испразнивме тањирчето. Големи лапачки усти се. Едниот дури плачеше за уште Во право си да, компирот е потежок. Можеше да почнам со морковче, ама бидна ете. Секој совет ми е добредојден, фала многу уште еднаш
Здраво мајки, ние сме полни 5 месеци. Почнав 3 дена тиквичка, 3 дена морковче, 3 дена компир. Првиот ден е само 2-3 лажичка, вториот повеќе а третиот колку сака. Денеска цел мал компир и морков - пире изеде на 2 пати. Ноќе си спие мирно и по 8 часа без прекин, а ноќва ми беше нервозна и се будеше секој саат. Помислив да не е жедна, денеска и дадов дополнително и вода 20мл. Колку вода давате на 5 месеци? Инаку сме и на доење. Кои други продукти можам да и ги внесам? Инаку, на 4 месеци бевме 5.5кг
Јас едноставно почнав да го ставам во кашите, без некое посебно воведување. Прво ставав пола лажичка до 6м, сега цела ставам.
Мајки некој да ми предложите рецепт за спанаќ не ми го сака. Со палента не ми го сакаше,додадов и морков (што му е омилено) и пак не го сакаше. Ориз и компир не му се омилени му ги маскирам со повеќе мешани вкусови, така да и тие не ми е опција. 6+ е бебе
Има уште време ама јас уште сега се спремам. Педијатар ни препорача од 4 и пол месеци да воведам вкусови. Кај и да е ќе дојде време и за тоа. Најдов еден предлог план на интернет, па малце се збунив. Конкретно за грашокот и за жолчката. Се друго ми се допаѓа освен тие две намирници. Ако има нешто што мислите дека не треба да го дадам според овој план на бебе од 4 и пол ве молам напишете ми. (некаде читав дека морков од 6+, некаде читав прва храна да биде, збунка сум цела)
Пробај со батат. Денес тоа го имавме и цело го изеде. Батат, спанаќ, тиквица и морков. Исто видов рецепт во група на фб со тиква, ориз и спанаќ. Наредно така ќе пробам.
Не знам дали ти одговориле, втор оброк од прилика после 2 месеци од воведениот прв. Би дошло околу 7-8 месец зависи од детето ќе видиш и сама дали го заситува млекото.