Блитва+компир+морков+кромид+(брокула ако ти сака) Блитва+морков+пашканат+кромид+ориз Блитва+батат+тиквица+кромид
Давам смрзната вишна,аронија,боровница,малина и капина. Суви сливи и кајсија барав и јас неможев да најдам без шекер,сите имаа шекер во нив. Маслиново користам истото што го зимам за нас, ладно цедено за салати.
Јас официјално се откажувам од палента. Неколку пати давам, такво гадење мава како помија да сум и дала, а секогаш пред да и дадам прво јас пробувам и не е толку лошо за фаците што ги праи. Не знам зошто толку се гади од палента... Исто и со киселото млеко. Ај тоа препишувам на киселоста. Сменив 2 различни и 2те се кисели.. денеска ставив малку водичка демек да го разблажам ама не ми успеа баш, може нешто да се направи околу тоа? И освен кисело млеко, што друго е дозволено од млечно да се даде кога се почнува со млечно?
Јогурт, не солена урда, моцарела. Искрено и мене не ми се убави прекислите млека. Да пробаш да најдеш некое што иде како павлака на вкус, по меко.
Сакам да ве прашам какво искуство имавте со давање на брокула за прв пат. Јас сакам да почнам со брокула како прва цврста храна но малку се плашам поради вкусот да не не и се допадне на бебушка а следниот викенд ќе почнеме.
И ние палента и к. млеко никааако. Се гади, фаци прави и на крај плаче. Педијатар ми рече да пробам со несолен путер, па ќе видам дали ќе го сака Пробај и ти. Иначе кисело млеко само со банана проаѓа
На 16ти полни 6 месеци. Разговарав со педијатар и за брокулата не ми рече дека треба покасно да ја дадам. Иако сугестија и беше да почнам со овошје па потоа брокулата да ја помешам со овошјето за да на бебето му биде поприфатливо на вкус но јас се мислам да започнам со зеленчук.
Не за покасно, но ако почнуваш сега, тогаш почни со компир, морков, тиква, јаболко. Брокулата е тешка, прави гасови. Не е баш за прва намирница
Па и мене не ми се убави , ама сега со карантинов немам многу избор. Педијатарката ми рече никако кравјо, само козјо и од тоа избор многу нема сега. Земав и обично и био само едно најдов и двете кисели прекисели. И да пробам да квасам кисело ќе ми се кваси. Да пробам со јогурт тогаш и моцарела.. овде урда баш баш нема.. има нешто слично ама не знам за тоа.. Исто, на крај со плачење завршува.. Денеска едвај и се погоди ручекот. Палента со кисело млеко нејќеше, па ај овесна кашичка со овошје и тоа нејќеше и на крај отворив нова овошна кашичка и тоа руча. Не знам што да праам вака кога ми одбива, а треба да касне нешто, ептен во небрано сум. Спремам само едно планирано за неа, немам втор избор... А путер во што одговара да се меша? Како го планираш? Ај да прашам дур сум овде овошен јогурт може? Само што фатив на реклама вели нема шеќер и такви ствари. Здрав оброк е или не?
Со палента комбинација. Најверојатно така би ја јаделе. Јас му земав, ама не сум пробала сеуште. Лажичка мала ќе пробам да ставам, па се надевам дека ќе јаде.
@BabyT*, А си давала овчо кисело млеко? Јас дадов вчера и завчера. Ваљда смеам. Се мрштеше малце ама го кркна после.