Овошен јогурт е здрава храна само ако е домашно направен. Купечки не. Едноставно е, јогурт или кисело млеко мешаш со некое овошје како на пример банана.
Мами може ли некоја да ми каже како почнавте со пробување вкусови? Од што почнавте прво да давате сокчиња и по колку лажички на ден, па како продолживте со кашички, по колку оброци? Се што е во врска со тоа
@Yowannty можеш јогурт , а за урда тука се вика ανθοτυρο. И јас не знаев на почеток како викаат за урда кога увидов дека тоа е тоа. Мене педијатарот тогаш за големата ќерка ми рече најпрво ова да и давам. И не се ни сеќавам како и го давав (мислам заедно со ручекот ) , го јадеше ама повеќе к.млеко јадеше и јогурт пиеше. Ако не сака и јогурт , помешај го со овошје
А што е τυρί κότατζ ? Ја овакво најдов, многу слично на урда на вкус само посочно, дека урдата нели посува е, за нова година ептен вкусна салата напраив Несолено беше. п.с. Салатата беше за мене и маж ми А не ми текна да пробам кисело млеко со овошје, може така ќе го бендиса.
Да може и к.млеко со овошје инаку да и ова изгледа слично ко урдата, ама го немам пробано на вкус како е. За ова и тоа што ти го пишав со сигурност знам дека може да се даде , како што се срќавам знам несолено барав , а ова cottage cheese , содржи сол внатре?
Ние користеме на Олимпус козји производи. Мислам дека Грчка фирма е, види баш дали има. Давав овчо ама ми кажаа овде дека е доста по мрсно и не се препорачува во првата година. @Annath баш ми кажа, од тогаш го сменив.
@BabyT* дадов по една лажица во јадењето, иначе на јаде. Немам друго. Тоа купил мм. Ваљда не е страшно. Нема да давам, ке земам друго
Не бре од 1 лажичка, што ќе биде Мојата јадеше 2м редовно, арно ме советуваа тука инаку уште ќе си јадеше
Мојата имаше период на к.млеко, и дури канчето го препознаваше и плачеше по него. Секое јадење се преправав пред неа дека ставам за да јаде
Тоа што го имав за нова година земено беше несолено. Ама не би да дадам од тоа пред да консултирам педијатар. Мене повкусно ми се виде од урдата... Ама ќе побарам урда следно ради бебе. @BabyT* Олимпус се грчки, земам и ја чат пат нешто од нив, ќе побарам од нив следно.
Пченкава на Хип може и со овошје и зеленчук така? Со што ја комбинирате? Пишете некоја комбинација со зеленчук
Путер можеш во секоја зеленчукова каша да додаваш. Син ми само така почна да јади зеленчук. Убав вкус му дава.
Се почнува со морковче, компирче, тиквица или јаболко, банана, Слива.. Почни со зеленчукот. Еден зеленчук, варен и блендирано, мала количина ти треба 1 до 2 лажичиња првиот ден, вториот 2 до 3. Потоа преминуваш на друг зеленчук 2 или 3 дена, па се префрлаш на овошје. Потоа се мешаат комбинации пр. Морковче со компирче, јаболко со Слива. Читај назад по страните има објаснување за се. Само обавезно варени да се намирниците на почеток, освен бананата друго се варено.
Мајка за кисело млеко пробај со Милком. Кај мене малиот нејќеше кисело млеко се додека не му дадов Милком , убаво е на вкус , а не е киселкасто. Исто за палентата, претхдно му ја додавав така сварена во претходноо изблендирано овошје или зеленчук и ми креваше црева штом ја сетеше. Сега му ја варам и ја блендирам заедно со се друго.
А нели прво се почнува со сокчиња, два три дена еден вкус па друг и после тоа одма со кашички? Колку време отприлика сокчиња да даваме па да одиме на кашички?
Мојата има 9м, јас немам дадено сокче сеуште,а не на почеток. Првпат слушам дека се дава на почеток сокче. Мојата е на цицање, си имаше доволно вода во млекото кога пробуваше вкусови и плус и дадав вода со лажичка колку шо си сакаше. Нека ти кажи некоја шо има искуство со сокчиња.
Мене педијатар ми кажа да почнам прво со по една две лажички сок од морков, па од јаболка и после кашички ама тоа беше на вакцина коа бевме и беше малку хаотично таму и за тоа не ја прашав детално. Зборувам за сокче исцедено од морков или јаболко, не готово. Ние сме на ад може и за тоа така ни кажаа
Zdravo majki nie sme 6+, od 4+ pocnavme so dohrana. Dosega imam dadeno jabolko, krusa, banana,sliva, kompir, morkov, tikva, tikvicka. Sto drugo mozam da vovedam? Od koga vovedovte rucwk? I kako vi odat obrocite kaj 6+ i kolku podoi imate? Dali kratite od podoite? Izvinite na dolgiot post i na poveke postavenite prasanja imajte ubav vikend Se ke bide dobro