Купив ослич на метро тие по 800гр пакувањата, мислев лосос кај нас има свеж само во кид-го ама таму 15души се во самоизолација така да.... Малку и ставив 2-3см пресеков од кај опашката и само едниот дел(пола) го додадов, утре здравје ќе ставам малку повеќе, утре вака сакам да пробам...
10 дена веќе како воведуваме цврста храна, почнавме со тиквичка, па тиква, морков, сега пробуваме ориз. Бебето претходно си имаше ред во спиење. Ќе заспие во 20 часот и спие до сабајле со едно будење измеѓу за јадење. Сега откако почнавме со храна почнува да се буди по неколку пати или кога ќе се разбуди многу тешко заспива. Сте имале ли ваков проблем и како сте го решиле?
Какви бисквити им давате на бебињата 9+? Му давав лобело, ама не ги сака, добива нагон за повраќање од нив.
Мајки земав цвекло. Какви комбинации може да се прават. На бебе готвач најдов само еден рецепт. Дали да го бланширам цело и по потреба да вадам да одмрзнувам или на секое јадење да варам по малку заедно со другиот зеленчук?
Цвекло јас сварив изблендирав и во калапи силиконски мали замрзнав и по потреба си вадамго додавам на крај кога е готова кашата, инаку неможеш со другиот зеленчук да го вариш потешко се вари... Побарај и на https://pedijatar.mk/ на алатката за пребарување пиши било која намирница ќе ти даде кашички со нејзе има идеи има и на http://www.hranazabebe.com Тука имаш и која со која намирница одговара... Се надевам помогнав а види мислам цвеклото некоја страна погоре ми е објавено
Обично со друга храна освен млекото се јавува проблем со столицата... Сепак ти наутро му даваш така? Заби да не се ние на неполни 5м извадивме две наеднаш
За киноа сакам да прашам. Се изначитав дека содржи некои штетни материи кои колку и да се мијат остануваат во мал дел на зрното. Сега шубе ми е да и давам. Имате некоја информација дали се препорачува за бебиња? Има доста рецепти, но тоа што го прочитав е дека е штетна за мали бебиња и до 2 години не се препорачува воопшто.
Дали инстант ориз,пченка,гриз од хип ги употребувате за 3 недели од отварање? Не ми се ни до пола потрошени , а веќе поминаа 3 недели... И како без термометар знаете дека температурата на водата за подготвување е 50°? Немам термометар,некаде прочитав дека колку што трпи рака е 50° па така ги спремав досега, се надевам не сум згрешила
Утре ќе и дадам 1/8 од жолчката, ќе и ја додадам во палентата. Сакам на страна да и ставам малку палента со к.млеко колку да ја изеде цела, и после да и го додадам јадењето. Бидејќи ретко ми јаде по цел оброк, и вака со малку за да ја изеде цела 1/8 од жолчката, па после тоа колку изеде толку од јадењето. Ќе ја дадам сабајле за доручек.
За температурата на водата, гледам да проврие водата па да се олади малку и тогаш ја додавам кремата , ќе гледаш да е млака водата , да не се изгори беба и јас немам термометар , проверувам со прстите
Убава свежа риба од рибарница или веро? (ние дека земаме печени од рибарница не знам кај има свежи убави за јас да си направам)
Прв пат слушам вакво нешто. Киноа воведов од 8мес по препорака на педијатар, да ја измијам убаво и да се вари. И баш напротив, прездрава е за деца, ако не се лажам во бебе готвач рецептите со киноа беа од 6мес, така да не ти е лошо да отвориш да прочиташ за бенефитите од неа зошто искрено ова ти што го кажуваш не сум го прочитала нигде.
Јас имам делимано чешма, па според таа температура се водам. Одприлика 50 степени е максимално жешко што може да трпиш на рака. Инстант кашите ги користам месец, месец и пол и ги фрлам. Ми остануваат повеќе од пола. Шубе ми е да давам на бебе кога знам дека треба 3 недели. Ги чувам на суво место и по некоја логика не би требало да има проблем ама не можам да дадам.
Ги користам до крај. На темно место и убаво затворени, мене ми се во тегло. Едино тие што имаат ад не би ги давала подолго.
Прочитав на група на фб Здрава храна, здрави деца мислењето е од докторка т.е има цел пост. Исто имаше наеведено дека во Германија не се дава на деца помали од 2 години. Еднаш и дадов и толку. А читав дека има многу бенефити, но ако не е правилно приготвена е повеќе штетна од корисна.