Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Не го прекинувај наеднаш млекото навечер. Почни да му намалуваш количина постепено во период од 2/3 недели да се навикне на помалку/ич млеко. Јас на овој начин му прекинав ноќен подој, му кратев временски колку цица (прво 10 мин, па 8... додека да дојдам до 2 па прекинав).

На SINOLICKA_123 и The Unicorn им се допаѓа ова.
  2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    Од кога воведовте ужинка? Ние за некој ден сме 9 месеци имаме 3 оброка ама некако повеќе преферира да јаде повеќе пати ама по малку.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Не плачеше? Мojата акo jа тргнам една уста кoга ќе oтвoри |(

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    Мислам дека дојде до степен кога цицаше од навика, не дека е гладен. Ама мојот е големо бебе (има 11кг) и стварно нема потреба да цица ноќе и ова го правев по совет на педијатарот. Некако мене ми беше постресна самата помисла да не му дадам да цица, он тотално не изреагира. Ама не го ни земав од креветче, му дадов цуцла и продолжи.

Инаку првиот пат не и крати, нека цица колку сака ти само види колку време цица. Следните 3 дена пробај да ја скратиш за 1/2 мин и така се додека не дојдеш до мн кратко време од 2 минути само да цица.
    Ако не е спремна, и не сака да намали временски, ќе пробаш пак за некоја недела. Не се сите бебиња спремни да отфрлат ноќно цицање.

Последна измена: 9 мај 2020
    На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.456
    Допаѓања:
    6.997
    Majki otvorena gotova kasicka kolku moze da stoi ili odma ja frlate ? Nie doprva ke pocnuvame ama da se informiram se navreme.

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Пишува на самата кашичка од позади. Битно е кога ќе ја отвориш да извадиш колку планираш и остатокот да го вратиш одма назад во фрижидер.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    3 дена. Потоа се загрева на тој начин што тегличката ја ставаш во сад со топла вода.

8. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    6.507
    Дали е можно ситен осип на грбот , поготово на долниот дел да биде реакција од жолчка? Му дадов прв пат завчера сабајле. Вечерта го забележав осипот ама беше поблаг. Не поврзав со жолчката мислев нешто од пелената. Денес сабајле му дадов четвртина жолчка. Сега го гледам бетер исфлан. Многу ситни црвени точки. Освен на грбот нема да друго место.

Едит: Црвени пликови нема, само ситен осип

Последна измена: 9 мај 2020
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    18.659
    Во темава пребарај ќе најдеш слика од бебе со алергија на жолчка.
    Не сум дала уште,апа по описот мислам дека е алергија.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Можно е. Најдобро би било да прекинеш неколку дена, да го исфрли алергенот. Па да пробаш пак со малку. Во меѓувреме не давај ништо ново.

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Ако сака така, давај му по малку. Самото дете кажува што сака.
    Мојата јаде 3 оброци и цица измеѓу. Нема потреба од ужина. Имам пробано да и дадам пример сок од јаболко дома цедено не пие, нити некоја омилена овошкс не ја сака.
    Ќе пробам понатаму.
    Инаку во мојата табела прва ужина на 9 месеци се воведува ако почнало бебе со дохрана околу 6 месец.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baby89

Baby89 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    10
    Za ova te molam konsultiraj pedijatar i isprati mu slika od osipot, mozebi ke ti ja zabrani zolckata izvesen period. Mozebi osipot i ne e od zolckata. Nie od zolckata vidovme mnogu maka. Ednas ja dadov na 7 meseci i imase golemi mlazovi povrakanja, pa na 9 meseci povtorno i dadov i povtorno so povrakanje na sekoi 10 minuti vo tek na eden sat i proliv;( opasna e zolckata zatoa te sovetuvam konsultacija isklucivo so pedijatar....

На koritsaki и The Unicorn им се допаѓа ова.
  13. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.502
    зависи кои. Кашичките на хип се 3 дена од отварање на нутрино се 24 часа од отварање

14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.896
    Допаѓања:
    18.776
    Некои на хип се и 2 дена, прочитајте позади. Оние со месо мислам дека се 2 дена.
    Јас едвај му ги давам главните оброци, не сум спремна да се борам и за ужинка. Меѓу две јадење цица и тоа обилно. Некогаш јаде 50 70 грама, некогаш 150 200. Цицањето сеуште му е главен извор на храна. Не сум попустлива ама кога ке ја затвори устата не можам да му ставам со сила. Маки. :|

На Presrekna, Mia Fuentes и SanelaS им се допаѓа ова.
  15. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Не се маки маче. Радувај се. До година млекото му е главен оброк дали од цице или АД. Исто сме со јадењето. После секој оброк цица. И измеѓу пак.

На AnnaPe, KuklickaSk и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.896
    Допаѓања:
    18.776
    Фала на утеха. :hug: Знам дека е така, ама пак си се секирам. Друго се е таман, ама со нејадењево ке ме уништи.
    Синко исто, јаде па цица, после пак цица и пред дремка пак цица. Заспива на цицка поточно.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.909
    Допаѓања:
    142.473
    Здраво мајки, извинете може има пишувано ама немам многу време да разгледам и сакам да прашам нешто
    Денес почнав со воведување на вкусови, јаболко. И после пробувањето ококу устеѕо малју се појавија ситни брунчиња и 2 зад увото. Ама малото лигави многу и често му искачаат таму брунчиња. А од сабајле додека завршам се не го ни заприметив дали имаше околу устето претходно.
    Сакав да ве прашам, бидејќи со првото немам такво искуство, дали и утре да пробам 1 лажиче да му дадам?!

18. Мецаа91

Мецаа91 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2018
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    2.197
    Здраво мајки најдов кашичка(рецепт) со цвекло,сусам и леблебија, е сеа оваа што е печената не се вари па купив наут(непречена леблебија) ама до сеа никогаш не сум варела, се кисне ли како просото!?
    Малава утре 10месеци прави

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.290
    Допаѓања:
    28.041
    сусамот е многу алерген. внимавајте.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Мецаа91